Annonce:
Annonce:

Familie til hjemtaget toårig: Vores dreng kunne ikke græde

I 2019 hentede Danmark et spædbarn hjem fra al-Hol-lejren i Syrien. Nu taler mosteren ud om drengens tilstand i håb om, at resten af de danske børn hentes hjem

Kom med da mosteren tog afsted for at hente sin nevø
Annonce:

I de sidste måneder af 2019 tog en grædefærdig moster imod sin 11 måneder gamle nevø efter lang tids hårdt arbejde for at få den forældreløse dreng hjem fra al-Hol-lejren i Syrien.

Nu udtaler hun sig om det efterfølgende forløb i håb om, at de danske børn, som sidder i lejrene under kummerlige forhold, får samme muligheder som hendes nevø. Af hensyn til drengen og familien er hun anonym.

- Jeg udtaler mig, fordi jeg har et håb om, at alle andre børn i al-Hol-lejren bliver hjulpet ud derfra. Alle børn fortjener en tryg start på livet. De fortjener ikke at være dernede, siger hun.

Artiklen fortsættes under billedet ...

Den forældreløse dreng blev hentet hjem fra al-Hol-lejren i 2019. Privatfoto
Den forældreløse dreng blev hentet hjem fra al-Hol-lejren i 2019. Privatfoto
 

Kan tage 10 år: Regeringens plan om at dømme danskere i udlandet står bomstille

Annonce:

Kunne ikke græde
Da drengen kom til Danmark, havde han svært ved at knytte sig til familien, som han aldrig havde mødt, da moren fødte ham i Syrien.

Hun døde i et bombeangreb på Islamisk Stats sidste bastion Baghouz. De kurdiske styrker fandt drengen, der siden røg ind og ud af hospitaler for til sidst at være i al-Hol-lejren, hvorfra han blev hentet hjem til Danmark.

- Han havde svært ved at udtrykke sine følelser. Vi fik et barn, der ikke kunne græde eller vise, at han var glad. Han var meget stille, så det bekymrede os i starten. Heldigvis åbnede han sig mere og mere, og i dag viser han alle mulige forskellige slags følelser, siger drengens moster.

Sådan ser det ud i al-Hol-lejren, som drengen blev hentet hjem fra

Drengen havde tarmsygdomme, da familien fik ham hjem, som han fortsat er i gang med at blive udredt for. Tarmsygdomme, som læger ifølge mosteren har vurderet kan skyldes hans ophold i al-Hol-lejren, hvor der er stor bakteriespredning.

Annonce:

Hun beskriver, at drengen ikke har vist tegn på synlige traumer endnu, men at familien er opmærksomme på, om der skulle dukke traumer op i løbet af hans opvækst.

Brutale Kofod: Fjerner hjælp til danske mødre i fangelejre

Trives hos familien
Drengen går på nuværende tidspunkt i vuggestue og har det ifølge fasteren godt.

- Han er alderssvarende. Han trives, hygger sig og er et meget aktivt barn, som har det rigtig godt, siger hun.

Et år efter hjemkomsten holdt familien en fest for at fejre, at han nu havde været hos sin familie i et år.

- Jeg ved ikke helt, om han forstår det, men han var jo rigtig glad, som ethvert barn ville blive. For os var der nogle helt andre følelser forbundet med det. Vi har haft ham i et års tid i vores liv, og vi håber på at få rigtig mange år med ham.

Familien er glade for myndighedernes arbejde med at få deres nevø og barnebarn hjem. De beskriver, at de efterfølgende har fået støtte af kommunen til at reintegrere drengen i samfundet efter opholdet i den barske lejr.

Annonce:

Artiklen fortsættes under billedet ...

Familien holdt en fest for den nu toårige dreng for at fejre, at han havde været hos dem i et år. Privatfoto
Familien holdt en fest for den nu toårige dreng for at fejre, at han havde været hos dem i et år. Privatfoto
 

Private notater: Politikere ønskede ikke at hjælpe danske fanger i udlandet

Hjerteskærende billeder
Familien er glade for at have deres dreng hjemme i Danmark, men tanken om de danske børn, der fortsat sidder fanget i lejrene, er hjerteskærende for dem.

- Jeg bliver oprigtigt ked af det ved tanken om, at andre børn sidder i lejrene. Det er, som om jeg ser min nevø, når jeg ser billeder af andre børn i lejrene. Jeg har den største medfølelse med de familier, som sidder i samme situation, som vi gjorde, siger drengens faster.

Hun håber, at hendes udtalelse kan hjælpe med til at vise, at børnene kan komme tilbage til livet i Danmark.

- Jeg håber, at de andre børn i lejren kan få det samme liv, som min nevø har, siger hun.

Nagieb Khaja har tidligere besøgt al-Roj-lejren og fortæller her om forholdene for de danske børn.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce: