Annonce:
Annonce:

Fik ikke besked om Gates-donation: - Himmelråbende

Folketinget blev ikke oplyst om, at rigmanden Bill Gates donerede kvart milliard til statens tidligere vaccinefabrik

Sheiken fik en klækkelig rabat, da han erhvervede sig statens vaccinefabrik. Få genopfrisket sagen her.
Annonce:
Følg Sharia Sheiken

De finans- og sundhedsordfører, der i 2016 skulle tage stilling til salget af statens vaccinefabrik, fik intet at vide om, at multimilliardæren Bill Gates ville donere knap en kvart milliard til fabrikken.

Ekstra Bladet kunne søndag afsløre, at den saudiske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og hans firma AJ Vaccines - der betalte 15 mio. kroner for statens vaccineproduktion- også fik en aftale til 240 mio. kroner med i handlen.

Den havde Statens Serum Institut indgået i 2013 med den amerikanske multimilliardær Bill Gates og hans organisation Bill & Melinda Gates Foundation. Pengene skulle gå til udvikling af en ny vaccine mod polio.

Den vaccine er i dag færdig og kan potentielt give sheikens firma en milliardomsætning.

Dollargrin. Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih overtog en donation på 34,7 mio. dollars fra Gates Foundation, da han købte statens vaccineproduktion i 2016. PR-FOTO
Dollargrin. Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih overtog en donation på 34,7 mio. dollars fra Gates Foundation, da han købte statens vaccineproduktion i 2016. PR-FOTO
 

Annonce:

Det blev dog ikke nævnt med et eneste ord til de politikere, der skulle tage stilling til salget. Det fremgår heller ikke af det fortrolige aktstykke fra 8. juni - som Ekstra Bladet er i besiddelse af - hvor Sundhedsministeriet anmoder Finansudvalget om at give grønt lys til at sælge vaccineproduktionen for 15 mio. kroner til sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih.

Vi var advaret: Nu udvikler shariasheik coronavaccine

Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund var med i forløbet omkring salget i 2016, der endte med partiet som det eneste sammen med SF og Alternativet sagde nej til et salg. 

- Det er da helt himmelråbende tåbeligt. Det viser med al ønskelig tydelighed at salget blev gennemført til en uhørt lav pris, fordi man havde besluttet at vaccineproduktionen skulle sælges - for enhver pris.   

Peder Hvelplund kritiserer i dag, at oplysninger om donationen fra Gates ikke blev lagt frem i Folketinget: 

-  Det er dybt problematisk, for det er en væsentlig del af værdiansættelsen af vaccineproduktionen. Det er indlysende, at en kapitalindsprøjtning og et samarbejde om en polio- vaccine har betydning for de fremtidige indtjeningsmuligheder.

Annonce:

- I en anstændig demokratisk proces burde det selvfølgelig have indgået som en del at materialet, forud for en så afgørende samfundsmæssig beslutning, siger han.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt var også med i beslutningsprocessen i 2016.

- Den donation fik vi ikke kendskab til. Og der er mange ting, vi burde have fået at vide dengang.Vi blev jo sat ind aller aller sidst i forløbet, der allerede dér var en meget speget affære. Der er jo heller ikke nogen af de ansvarlige ministre for salget, der i dag vil forholde sig til sagen, siger hun.    

Fordækt forløb

I 2012 beslutter daværende sundhedsminister Astrid Krag (SF) at igangsætte en værdiansættelse af SSI's vaccineproduktion med henblik på et salg. Det sker efter ordre fra regeringens magtfulde økonomiudvalg, der bestod af tidligere finansminister Bjarne Corydon (S), tidligere erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), forhenværende økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og den daværende skatteminister Morten Østergaard (R).

I juni 2013 anbefaler konsulenthuset PwC i en rapport - betalt af Finansministeriet - et frasalg af vaccineproduktionen og værdiansætter den til op mod 285 mio. kroner.

I foråret 2014 beslutter regeringens økonomiudvalg at sætte vaccineproduktionen til salg, hvilket daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) melder ud til offentligheden.

I 2016 kan daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) melde ud, at valget af køber er saudiarabiske Aljomaih Group, der betaler 15 mio. kr. for vaccineproduktionen. Beslutningen er blevet støttet af et bredt politisk flertal. Kun SF, Enhedslisten og Alternativet står uden for aftalen om at sælge.

I januar 2018 kommer Rigsrevisionen med en sønderlemmende kritik af, hvordan salget af vaccineproduktionen er håndteret. I alt vurderer Rigsrevisionen, at de samlede udgifter forbundet med salget udgør mellem cirka 1,3 og 1,8 milliarder kroner. Blandt andet havde køberen Aljomaih fået en huslejerabat på 200 mio. kr.

Kilder: Svar og aktindsigter fra Finansministeriet og Sundhedsministeriet

Dansk Folkeparti endte med at sige ja til et salg - og i dag ville Liselott Blixt have handlet anderledes.

- Da vi skulle tage stilling, var hele proceduren for længst sat i gang af finansministeriet og Bjarne Corydon. Det ødelagde vaccineproduktionen, fordi de ansatte flygtede og der kunne blandt andet ikke skaffes børnevacciner. 

Annonce:

- Og så var det op til sundhedsministeriet at tage den grimme beslutning, hvor valget var at sælge - eller lade resten af sundhedsvæsenet dække det underskud, der var. Vi burde have ligget armene over kors og bedt finansministeriet om selv tage beslutningen i deres regi-  så kunne de også bestemme, om man skulle sætte penge af til at bibeholde den, siger hun.   

Corydon og Elbæks aftale: Skabte underskud på vaccinefabrik

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Sophie Løhde (V), der sad som sundhedsminister i 2016, da Finansudvalget skulle orienteres og salget blev gennemført.

Hun er ikke vendt tilbage.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
BREAKINGBREAKING
Annonce:
Annonce: