Annonce:
Annonce:

Insiders opførsel styrker mistanke om bedrageri

Kæresten til en ansat i asylsystemet nåede at købe for over 273.000 kroner på auktion med insiderviden, før han blev smidt ud. Hans bydemønster vækker mistanke

BN købte 16 paller fjersyn på en auktion, som blev sat sammen, mens han havde adgang til lageret. Foto: B2B Auctions
BN købte 16 paller fjersyn på en auktion, som blev sat sammen, mens han havde adgang til lageret. Foto: B2B Auctions
Annonce:

VED DU NOGET? TIP Ekstra Bladets journalister på mr@eb.dk

Det ene røverkøb tog det andet, da en 61-årig mand med insiderviden købte heftigt op af Udlændingestyrelsens møbler og maskiner, der blev solgt på auktion i foråret 2018.

Men pludselig holdt hans store indkøb op.

Den 61-årige mand med initialerne 'BN' mistede brat interessen for at købe styrelsen inventar, da hans insider-fordel forsvandt, viser en aktindsigt hos Udlændingestyrelsen.

Indtil da havde han haft eksklusiv adgang til det lager, hvorfra tingene blev solgt. Så mens alle andre, der ville byde på auktionerne, måtte gøre det ud fra en annonce på nettet, kunne han i fred og ro inspicere møbler og maskiner, inden det kom til salg.

Kærestepar snød auktionshus

Annonce:

Det kunne lade sig gøre, fordi hans kæreste med initialerne 'GC' var ansvarlig for styrelsens inventar, og dermed også for lageret hvor det blev opbevaret. Det skete uden auktionsfirmaet B2B Auctions' vidende og stik imod deres regler.

Men efter halvanden måned klagede firmaet over hans opførsel og fik ham fjernet fra lageret.

Muligt bedrageri
Dermed røg BN's insiderviden og med det hans købelyst. Efter han blev smidt ud fra lageret, købte han nemlig langt færre ting og for et langt lavere beløb, viser Ekstra Bladets gennemgang.

Det bestyrker mistanken om, at der er foregået noget strafbart, mener Lotte Helms, tidligere politianklager og ph.d.-stipendiat i strafferet ved Syddansk Universitet.

- Det er et forhold, der gør, at det vil være interessant at få undersøgt, om der kan være tale om bedrageri, siden interessen daler så kraftigt. At interessen daler på den måde, bestyrker mistanken om, at han kan have fået en vinding ved at have adgang til lageret, siger hun.

Snød auktionshus: Se insiderens store kup

Annonce:

Mistede interessen
Auktionsdata fra Udlændingestyrelsen viser, at 83 procent af det samlede beløb, som BN brugte på auktionerne, blev brugt, mens han havde adgang til lageret.

I alt vandt han 36 auktioner og købte for i alt 330.000 kroner. Heraf blev 273.000 kroner blev brugt på auktioner, han havde haft direkte adgang til.

Ekstra Bladets gennemgang af BN's køb på auktionerne viser også, at BN købte for langt større beløb per auktion, da han havde adgang til lageret. Mens han i starten købte store partier af vaskemaskiner og stole og skabe, gik han over til at købe få maskiner ad gangen.

Auktionerne fortsatte i cirka to måneder, efter at den 61-årige mand blev smidt ud fra lageret. Den faldende købelyst kan altså ikke forklares med, at der ikke var flere ting at købe.

Annonce:

Tålmodighed slap op
Auktionsfirmaet B2B Auctions' tålmodighed med den 61-årige mand slap op, fordi han gentagne gange forsøgte at blande sig i, hvordan auktionerne skulle sættes sammen, før det blev sat til salg.

Det fortæller Gregers Hastrup, administrerende direktør i B2B Auctions.

- Det er en meget, meget rolig medarbejder, vi har dernede, men han bliver stærkt ophidset. Så ophidset, at vi var ude i, at det var problematisk. Vi måtte skride ind og sige, at nu måtte de holde ham væk, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den 61-årige mand BN købte Udlændingestyrelsens inventar gennem sit selskab. Foto: Anthon Unger.
Den 61-årige mand BN købte Udlændingestyrelsens inventar gennem sit selskab. Foto: Anthon Unger.
 

Fik ham smidt ud
B2B Auctions startede med at sælge Udlændingestyrelsens inventar i marts 2018, og i midten af april havde firmaets folk fået nok af den 61-årige BN.

Den 20. april skrev B2B Auctions derfor til hende, der stod for den daglige drift af Udlændingestyrelsens lager i Ringsted, den 57-årige kvinde GC.

- Vi sagde, at han skulle holde sig væk fra lageret, når vi var dernede, siger Gregers Hastrup.

Herefter blev BN fjernet fra lageret i dagtimerne.

Parrets fede fidus: Kæresten fik penge fra transportfirma

Annonce:

B2B Auctions fik dog ikke at vide, at den 57-årige kvinde ud over at stå for lageret også dannede par med den mand, de netop havde fået smidt ud, og at hun således havde banet vejen for, at han overhovedet befandt sig på lageret.

Firmaet vidste ifølge Gregers Hastrup heller ikke, at BN havde købt stort ind på auktionerne.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra GN og GC. Jammerbugt Kommune, der stod for at drive lageret, har ikke ønsket at svare på spørgsmål.

Udlændingestyrelsen, som ejede inventaret og indgik kontrakten med B2B Auctions, har heller ikke ønsket at medvirke.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: