Annonce:
Annonce:

Kofod kæmpede for dansk jihad-kriger, men efterlader børn i fangelejre

Jeppe Kofod (S) kæmpede i 2004 en indædt kamp for en dansk jihad-kriger i Guantanamo. I dag vil han lade danske statsborgere sidde i de syriske lejre kaldet 'Europas Guantanamo'

Annonce:

Gang på gang har udenrigsminister Jeppe Kofod nægtet at evakuere de danske børn, der opholder sig under kummerlige forhold i de syriske fangelejre og dermed sikre deres rettigheder.

Ikke desto mindre kæmpede Kofod som udenrigsordfører i februar 2004 en indædt kamp for at sikre den dansk Guantánamo-fange, Slimane Abderrahmane, og hans rettigheder.

På Folketingets talerstol krævede Jeppe Kofod dengang, at den daværende VK-regering sikrede Guantánamo-fangens rettigheder og understregede vigtigheden af at overholde internationale konventioner.

Artiklen fortsættes under billedet ...

Slimane Hadj Abderrahmane blev i 2001 taget til fange af amerikanske styrker i Paktistan og overført til Guantanamobasen. År efter hans overførsel til Danmark tog han til Syrien, hvor han angiveligt er død. Arkivfoto: Jens Dresling
Slimane Hadj Abderrahmane blev i 2001 taget til fange af amerikanske styrker i Paktistan og overført til Guantanamobasen. År efter hans overførsel til Danmark tog han til Syrien, hvor han angiveligt er død. Arkivfoto: Jens Dresling

Annonce:

Kofod: Danmark må ikke svigte
’Det handler om afgørende principper og værdier, som Danmark sammen med ligesindede lande har bygget vores samfund op om og forhåbentlig kæmper for i verden omkring os. Det handler om, at Danmark ikke må svigte, når disse grundlæggende værdier skal forsvares eller er under pres,’ lød det fra Jeppe Kofod den 19. februar 2004.

Samtidig opfordrede Jeppe Kofod til en retsforfølgelse af fangerne, hvis der var grundlag for det.

’Tidsubegrænset tilbageholdelse er i strid med reglerne - ikke bare uacceptabelt, men i strid med reglerne - og selvfølgelig derfor uacceptabelt i ethvert retssamfund. Derfor bør man have adgang til en dommer og juridisk repræsentation, og derfor bør man dømmes, hvis der er grundlag for at rejse en sag, og frigives, hvis der ikke er det.’

Strafferetsekspert: - Det fremstiller regeringens uholdbare linje

Jeppe Kofods udtalelser fra Slimane-sagen viser med stor tydelighed, at regeringens nuværende linje er helt uholdbar, lyder det fra Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet.

- Det ville være befriende, hvis Jeppe Kofods gamle udtalelse om ”grundlæggende og indlysende retsprincipper” igen kunne komme til ære og værdighed. I modsat fald vokser regeringens forklaringsproblem sig stadig større, siger han.

Stor indsats fik dansk Cuba-fange hjem
Den danske Guantánamo-fange, Slimane Abderrahmane, blev i 2001 blev taget til fange af amerikanske tropper i Pakistan og overført til Guantánamo-basen ved Cuba.

Annonce:

Her sad han frem til 2004, hvorefter han blev sendt retur til Danmark efter en stor diplomatisk indsats, og i modsætning til den aktuelle sag med de danske børn i Syrien, hvor to mødre nu har fået frataget mulighed for konsulær bistand, holdt Udenrigsministeriet sig dengang ikke tilbage med at bistå danskeren i den amerikanske fangelejr.

- Udenrigsministeren måtte sige, at Slimane skulle have den bistand, som en anden dansk borger ville få i udlandet, når personen var fængslet. Så der ville blive ydet normal konsulær bistand, og det indebar også, at man ville besøge ham, fortæller Udenrigsministeriets tidligere direktør Ulrik Federspiel, som dengang i 2004 var Danmarks ambassadør i USA.

'Den danske Guantánamo-fange'

Slimane Abderrahmane tog omkring år 2000 til Afghanistan for at kæmpe i hellig krig.

Han blev pågrebet af amerikanske soldater omkring årsskiftet til 2002 nær den pakistanske grænse, og blev overflyttet til Guantanamo-fængslet.

Han tilbragte 747 dage i lejren, inden han blev hentet til Danmark i 2004.

Man forsøgte tidligt fra dansk side at hente Slimane hjem, og der var stor opbakning i Folketinget til at hjemtage Slimane.

I 2007 fik han arbejde som postbud i Greve, hvor han stjal pas og tre dankort fra breve og nåede at hæve omkring 110.000 kr. Han blev idømt 10 måneders fængsel.

I år 2013 kom der historier frem om, at han skulle være død i Syrien. Flere islamiske grupper fortalte, at han døde i sin kamp mod Assad-regimet.

Også tidligere PET-chef, Hans Jørgen Bonnichsen, var involveret i arbejdet med at få danskeren hjem.

- Der var kolossal interesse fra Udenrigsministeriet side i forhold til at hente ham hjem. Der blev lagt masser af ressourcer i det, og man fastholdt menneskerettighedssynspunktet, siger han.

Annonce:

Dansk hashsmugler hjulpet
Hverken Ulrik Federspiel eller Hans Jørgen Bonnichsen kan trods deres mange år i den danske stats tjeneste komme i tanke om sager, hvor danske myndigheder har nægtet konsulær bistand til danskere i udlandet.

Tværtimod husker Hans Jørgen Bonnichsen en sag fra 1960’erne, hvor danske Freddie Vedlon Hansen blev hjulpet hjem fra Tyrkiet trods en fængselsdom på 30 år for hashsmugling.

Freddie Vedlon Hansen. Foto: POLFOTO
Freddie Vedlon Hansen. Foto: POLFOTO

- Der var tale om en straffet kriminel, men alligevel lagde man en ihærdig indsats for at få ham hjem, og det lykkedes, og så kunne han afsone under danske forhold.

Jeppe Kofod: To forskellige situationer

Udenrigsminister Jeppe Kofod mener ikke, at man kan sammenligne sagen om Guantánamo-fangen med den aktuelle situation om de danske børn i Syrien.

'Der er tale om to forskellige situationer. Men generelt kan jeg sige, at Danmark lægger stor vægt på respekt for de folkeretlige regler, herunder Geneve-konventionerne.'

'For så vidt angår tilbageholdte i de kurdisk-kontrollerede lejre arbejder regeringen for, at der kan ske lokal retsforfølgning. Da der er tale om konkrete personsager, kan jeg ikke gå i nærmere detaljer eller kommentere på dem. Jeg kan oplyse, at regeringens linje i forhold til fremmedkrigere ligger fast. Jeg har ikke yderligere kommentarer.'

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: