Det er en rigtig dårlig idé at blande forretning og fornøjelse, når der er skattekroner involveret.
Derfor duer det selvsagt ikke, at en stenrig børnehjemsbaron rejser verden rundt på luksusferier med en offentligt ansat, som vejledte og rådgav kommuner om at bruge baronens virksomhed.
Det vurderer formanden for Transparency International Danmark, Jesper Olsen, efter Ekstra Bladet har afsløret fælles ferier for ejeren af skoler og opholdssteder for udsatte unge, Erik Filthuth, og en ledende psykolog - Jakob Schmidt - i Holbæk Kommune.
- Det duer ikke, at en person, som du har en professionel relation til, lægger ud for dig til en privat ferie. Der skal alle alarmklokker ringe, at det kan du ikke, hvis du - som offentligt ansat - også har en professionel relation, siger Jesper Olsen.
- De bringer sig i en situation, hvor der kan stilles spørgsmål, og alene det bør undgås, forklarer formanden for Transparency International Danmark, hvis formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse.
Problem uanset hvad
Flere eksperter nævner korruption, fordi turene synes at være planlagt og betalt af Erik Filthuth. Rejsedokumenter, fakturaer, kvitteringer og rejseplaner er stilet til rigmanden personligt.
Psykolog Jakob Schmidt indrømmer over for Ekstra Bladet, at Erik Filthuth har lagt ud for ferierne. Han påstår dog, at han selv har betalt sin andel.
Uanset hvad har det umage makkerpar dog et problem, mener Transparency International Danmark.
- Det er værst, hvis han ikke selv har betalt, men hvis man betaler efterfølgende, gør man det så, fordi det blev opdaget eller fordi det hele tiden har været planen, siger Jesper Olsen.
- Derfor skal man vise fra start af, at der intet er at komme efter, ved at holde rene linjer, uddyber han.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Fik 116.840 kroner for 'supervision'
Ekstra Bladet har gentagne gange opfordret Jakob Schmidt til at sende dokumentation for sine betalinger og givet ham flere uger til at gøre det. Men avisen har intet modtaget.
- Når man ser sådan en sag, bliver man træt af, at folk ikke kan se det. Det er side et i bogen for begyndere, at det der gør man bare ikke, siger Jesper Olsen.
Både professor i forvaltningsret Sten Bønsing ved Aalborg Universitet og professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen understreger, at reglerne om habilitet er brudt, uanset hvem der har betalt rejserne.
Den forhenværende leder Jakob Schmidt har desuden ikke ønsket at kommentere, hvorfor Søbæk betalte ham 116.840 kroner for 'supervision', kort efter han stoppede ved Holbæk Kommune.
- Vi har set rigtig mange sager med smørelse, hvor nogen betaler for private udgifter for offentligt ansatte. Det er en meget usund kultur, som skal stoppes, siger Jesper Olsen.
- Vi bryster os af i Danmark, at vi er en af de mindst korrupte lande i verden. Er vi stadig det?
- Der var tre store sager i går. Ekstra Bladets afsløring, den dømte hærchef og skandalen i FE, siger Jesper Olsen og fortsætter:
- Det gode er, at landsretten skærper dommen, ministeren handler resolut, og Ekstra Bladet afdækker sagen. Det er ikke hverdagskost, og der bliver handlet prompte. Det siger korruptionsindekset noget om, og der vil altid være sager.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag mener også, at sagen om børnehjemsbaronen bag Søbæk skal have konsekvenser.
Artiklen fortsætter under videoen ...
Sagen er politianmeldt
Borgmesteren fra Holbæk har nu indledt en undersøgelse og bedt sin administration om at 'vende hver en sten' i hele sagen, mens Socialtilsyn Hovedstaden har valgt at underrette politiet om de informationer, som Ekstra Bladet har lagt frem.
Sagens hovedperson, rigmanden Erik Filthuth, har under hele forløbet nægtet at besvare spørgsmål eller kommentere de konkrete forhold.
Han har i stedet forsøgt at bremse Ekstra Bladets afsløringer ved at trække avisen i retten. Københavns Byret vurderede dog, at Ekstra Bladet frit kunne bringe historierne og henviste til, at sagen har 'væsentlig offentlig interesse'.
Ved du mere om sagen? Del din viden anonymt i en mail til hf@eb.dk