Annonce:
Annonce:

Korruptions-vagt: Der skal alle alarmklokker ringe

Børnehjemsbaron betalte luksusferier for kommunal leder, og selv hvis lederen overførte pengene senere, ringer alarmklokkerne, mener Transparency International Danmark

Jakob Schmidt rejste rundt med ejeren af Søbæk, mens han var ansat som leder ved kommunen. Video: Emma Svendsen
Annonce:

Det er en rigtig dårlig idé at blande forretning og fornøjelse, når der er skattekroner involveret.

Derfor duer det selvsagt ikke, at en stenrig børnehjemsbaron rejser verden rundt på luksusferier med en offentligt ansat, som vejledte og rådgav kommuner om at bruge baronens virksomhed.

Det vurderer formanden for Transparency International Danmark, Jesper Olsen, efter Ekstra Bladet har afsløret fælles ferier for ejeren af skoler og opholdssteder for udsatte unge, Erik Filthuth, og en ledende psykolog - Jakob Schmidt - i Holbæk Kommune.

- Det duer ikke, at en person, som du har en professionel relation til, lægger ud for dig til en privat ferie. Der skal alle alarmklokker ringe, at det kan du ikke, hvis du - som offentligt ansat - også har en professionel relation, siger Jesper Olsen.

Annonce:

- De bringer sig i en situation, hvor der kan stilles spørgsmål, og alene det bør undgås, forklarer formanden for Transparency International Danmark, hvis formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse.

Problem uanset hvad
Flere eksperter nævner korruption, fordi turene synes at være planlagt og betalt af Erik Filthuth. Rejsedokumenter, fakturaer, kvitteringer og rejseplaner er stilet til rigmanden personligt.

Psykolog Jakob Schmidt indrømmer over for Ekstra Bladet, at Erik Filthuth har lagt ud for ferierne. Han påstår dog, at han selv har betalt sin andel.

Uanset hvad har det umage makkerpar dog et problem, mener Transparency International Danmark.

- Det er værst, hvis han ikke selv har betalt, men hvis man betaler efterfølgende, gør man det så, fordi det blev opdaget eller fordi det hele tiden har været planen, siger Jesper Olsen.

- Derfor skal man vise fra start af, at der intet er at komme efter, ved at holde rene linjer, uddyber han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Annonce:

Fik 116.840 kroner for 'supervision'
Ekstra Bladet har gentagne gange opfordret Jakob Schmidt til at sende dokumentation for sine betalinger og givet ham flere uger til at gøre det. Men avisen har intet modtaget.

- Når man ser sådan en sag, bliver man træt af, at folk ikke kan se det. Det er side et i bogen for begyndere, at det der gør man bare ikke, siger Jesper Olsen.

Både professor i forvaltningsret Sten Bønsing ved Aalborg Universitet og professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen understreger, at reglerne om habilitet er brudt, uanset hvem der har betalt rejserne.

Den forhenværende leder Jakob Schmidt har desuden ikke ønsket at kommentere, hvorfor Søbæk betalte ham 116.840 kroner for 'supervision', kort efter han stoppede ved Holbæk Kommune.

- Vi har set rigtig mange sager med smørelse, hvor nogen betaler for private udgifter for offentligt ansatte. Det er en meget usund kultur, som skal stoppes, siger Jesper Olsen.

Forsvar: Mit arbejde havde ingen indflydelse

Selv mener Jakob Schmidt ikke, at eksperternes kritik har noget på sig, fordi hans arbejde ikke havde 'indflydelse'.

'Med hensyn til habilitet havde min ansættelse en karakter, hvor jeg hverken havde henvisnings- eller anbringelseskompetence, eller på anden måde var i en position, hvor jeg kunne påvirke Søbæks indtjeningsmuligheder,' har den tidligere leder blandt andet skrevet til Ekstra Bladet om, hvorfor han ikke mener, at reglerne om habilitet er brudt.

Ifølge en aktindsigt ved Holbæk Kommune indebar Jakob Schmidts arbejde blandt andet at 'give råd og vejledning' til kommuner, når de ville henvise børn til Søbæks skoler, ligesom han deltog med faglig viden ved visitationsmøder.

Ekstra Bladet har derfor bedt Jakob Schmidt uddybe, hvordan han mener, at 'indflydelse' adskiller sig fra henholdsvis 'rådgivning', 'vejledning' og 'anbefalinger'.

'Jeg tror du har brug for lidt 'specialundervisning,' skriver den tidligere leder Jakob Schmidt i den forbindelse tilbage til Ekstra Bladets journalist.

'Du må simpelthen snart kunne forstå, at det ikke er mig, der har indflydelse på, hvem der anbringes eller udskrives. Mit virke var rent internt og dermed uden betydning for stedets økonomi.'

- Vi bryster os af i Danmark, at vi er en af de mindst korrupte lande i verden. Er vi stadig det?

Annonce:

- Der var tre store sager i går. Ekstra Bladets afsløring, den dømte hærchef og skandalen i FE, siger Jesper Olsen og fortsætter:

- Det gode er, at landsretten skærper dommen, ministeren handler resolut, og Ekstra Bladet afdækker sagen. Det er ikke hverdagskost, og der bliver handlet prompte. Det siger korruptionsindekset noget om, og der vil altid være sager.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag mener også, at sagen om børnehjemsbaronen bag Søbæk skal have konsekvenser.

Artiklen fortsætter under videoen ...

 

Sagen er politianmeldt
Borgmesteren fra Holbæk har nu indledt en undersøgelse og bedt sin administration om at 'vende hver en sten' i hele sagen, mens Socialtilsyn Hovedstaden har valgt at underrette politiet om de informationer, som Ekstra Bladet har lagt frem.

Annonce:

Sagens hovedperson, rigmanden Erik Filthuth, har under hele forløbet nægtet at besvare spørgsmål eller kommentere de konkrete forhold.

Han har i stedet forsøgt at bremse Ekstra Bladets afsløringer ved at trække avisen i retten. Københavns Byret vurderede dog, at Ekstra Bladet frit kunne bringe historierne og henviste til, at sagen har 'væsentlig offentlig interesse'.

Så rig er han blevet

Erik Filthuth har over årene nydt særdeles godt af af de mange millioner, kommunerne har betalt for hjælp til udsatte børn. En kontrakt fra 2013 viser, at hans løn på Søbæk på det tidspunkt lød på 160.000 kr. om måneden. Det er højere end statsministerens løn.

Foruden den fyrstelige løn har Erik Filthuth hevet 53,2 mio. kr. ud af skolerne og opholdsstederne, og i 2017 solgte han hele imperiet for omkring 130 mio. kr. til en udenlandsk virksomhed ejet af en kapitalfond.

I dag ejer Erik Filthuth uoverskueligt mange ejendomme i både Danmark og udlandet. De fleste er ejet i hans selskab Bakke Finans, der har en egenkapital på svimlende 210 mio. kr. 

Søbæk blev etableret af Erik Filthuth i 1985 og består i dag af syv opholdssteder, en kollegie-afdeling samt fem dagbehandlingstilbud til anbragte og udsatte børn. Kommunerne har således sendt millioner i Søbæks retning i årevis. I 2019 betalte de eksempelvis Søbæk 125 mio. kr. ifølge Udbudsvagten.dk.

Ved du mere om sagen? Del din viden anonymt i en mail til hf@eb.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Se billederne

Annonce:
Er det et tricktyveri, hr Wammen?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: