Løkkes råd til Mette: Byg nordisk vaccinefabrik

Tidligere stats- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen er en varm fortaler for en nordisk vaccinefabrik

Hvis statsminister Mette Frederiksen(S) vil have en international vaccineproduktion, anbefaler hendes forgænger Lars Løkke Rasmussen(V) en nordisk løsning. Foto: Ritzau Scanpic /Jens Dresling
Hvis statsminister Mette Frederiksen(S) vil have en international vaccineproduktion, anbefaler hendes forgænger Lars Løkke Rasmussen(V) en nordisk løsning. Foto: Ritzau Scanpic /Jens Dresling
Følg Sharia Sheiken

Statsminister Mette Frederiksen (S) erkendte for nylig under en spørgetime i Folketinget, at coronakrisen har afsløret, at Danmarks beredskab, når det gælder vacciner, ikke er god nok.

– Håndtering i Europa og ligesindede lande har afsløret en sårbarhed, som er uholdbar.

Mette Frederiksen nævnte herefter muligheden for et internationalt samarbejde om vacciner.

Mette F. vil have fælles europæisk produktion af vaccine

Og hun behøver ikke kigge så langt.

Tidligere stats- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var tilbage i 2005 en af drivkræfterne bag etableringen af en fælles nordisk fabrik, der skulle være i stand til at masseproducere vacciner i tilfælde af epidemier.

Desværre for befolkningerne i de nordiske lande gik der storpolitisk hårdknude i sagen på målstregen.

Arbejdet med en fælles fabrik var ellers nået langt – og Lars Løkke Rasmussen var ganske optimistisk i december 2005, da Nordisk Ministerråd havde besluttet at arbejde videre med at etablere en fælles fabrik.

Sharia-sheiken: Corydon sender giftpil mod Mette

På et møde mellem de nordiske sundhedsministre i januar 2008 støttede Finland, Island og Norge et danske forslag om en offentlig model i dansk regi, mens svenskerne hældte til en privat model i svensk regi.

Dermed blev projektet lagt i graven – og det ærgrer Lars Løkke Rasmussen i dag.

- Jeg arbejdede pænt hårdt for at få etableret en fælles, nordisk løsning. Det faldt primært på manglende svensk opbakning til en lokalisering i København

- Det havde – og ville fortsat være – en god idé, da der dermed ville være en fornuftigt befolkningsgrundlag som forudsætning for en rationel drift, skriver han til Ekstra Bladet i en mail.

Lars Løkke mener, at Danmark er for lille et land til en rentabel produktion.

- Skal der opbygges en in house-produktionskapacitet på ny, vil jeg da stærkt anbefale, at man vender tilbage og afprøver den nordiske løsning igen, frem for at hvert lille land opbygger en urentable kapacitet.

Ekspert: Ikke den sidste pandemi

Politikerne kan ikke bare ligge på den lade side, når coronaen er overstået. Der kommer med garanti en ny, advarer Else Smith, tidligere adm. direktør i Sundhedsstyrelsen og med en fortid som afdelingschef på Afdelingen for Epidemiologisk Forskning på Statens Serum Institut (SSI).

– Det her er ikke den sidste pandemi. En ny global virus vil komme – og derfor skal vi have evalueret grundigt på den nuværende situation og få tænkt igennem, hvordan vi forbereder os fremover.

– Sådan noget her kan ikke besluttes, når krigen er startet. Det skal være en del af planlægningen og beredskabet, siger hun.

Else Smith er enig i statsminister Mette Frederiksens (S) udmelding om, at det offentlige bliver nødt til at have bedre kontrol med vaccineproduktionen.

– Hvis vi ønsker at have vaccineproduktion på offentlige hænder, er det for småt med kun en dansk produktion. Der vil EU være et mere oplagt sted at placere det – også fordi man kan have et apparat, der kører i ’fredstid’, og som kan slå over, når der kommer en pandemi.

– Det kan også være, at man kan genoplive tanken om et nordisk samarbejde, men det bliver svært. Vi har ikke længere en mulighed for at lægge det i Danmark, fordi vi har solgt produktionen fra. Det kræver, at man denne gang kan blive enige med Sverige, der er et meget større land, siger hun.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind