Ved du mere om sagen? Del din viden anonymt i en mail til hf@eb.dk.
Staten bruger årligt omkring 45 milliarder på den sociale indsats.
Politikerne har derfor opmærksomt fulgt Ekstra Bladets afsløringer om Søbæk - en af landets største udbydere af sociale tilbud til udsatte børn. Koncernen høster hvert år millioner af statskroner, og det har forgyldt Søbæks tidligere ejer, Erik Filthuth, der med mere eller mindre lyssky metoder har ført penge i egen lomme.
- Den her sag leverer jo nogle billeder til os om, hvor der er huller i systemet, og hvor vi bliver nødt til at stramme op. Jeg synes, det står med flammeskrift nu, hvorfor vi har brug for nye regler, lyder det fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), der har fået fremlagt hele sagen og Ekstra Bladets dokumentation.
- Det er rystende og overstiger også, hvad jeg havde fantasi til at forestille mig, lyder hendes reaktion på det omfattende materiale.
Avisen har i dagevis dokumenteret, hvordan millioner er havnet i ejerens private lommer, og hvordan han finansierede sit luksusliv gennem skolerne og opholdsstederne på en måde, som eksperter kalder 'ulovlig'.
Artiklen fortsætter under billederne ...
- Jeg bliver både vred og ked af det, fordi der er mennesker og børn, der kunne have fået en omsorg for de midler, siger minister Astrid Krag.
- Jeg ved, hvordan kommunerne kæmper for at få økonomien til at hænge sammen. Og at der så er en, som har taget af fællesskabets kasse og brugt det på fjernsyn, renovation af egen ødegård, og jeg ved ikke hvad. Det er jo så forkert, som det kan blive, siger hun.
Sagen har nu genstartet politiske forhandlinger om, hvorvidt loven skal ændres, og socialtilsynene styrkes. En gammel diskussion, der har været strandet, fordi man indtil nu ikke har kunne dokumentere, hvad der kan foregå i maskinrummene på store koncerner som Søbæk.
Artiklen fortsætter under faktaboksen ...
Bange anelser blev til virkelighed
Det er lovligt for ejere af sociale tilbud at trække store midler ud i form af høje lønninger og udbytte. Men Erik Filthuth har også kanaliseret midler over i privaten på en måde, som er ulovlig ifølge en række eksperter, Ekstra Bladet har talt med.
- Overordnet er der reelt tale om, at den 'private arm' langer ned i kassen med offentlige penge. Det er klart ulovligt, har for eksempel Kim Jacobsen, revisor med 30 års erfaring med sociale tilbud, udtalt om Erik Filthuths private indkøb gennem Søbæk.
Forholdene, som er blevet stærkt kritiseret, stod på i årene fra 2005 til 2015, men blev aldrig opdaget. Eksperter forklarer, at systemet ikke er gearet til at føre tilstrækkeligt økonomisk tilsyn med enorme konstruktioner som Søbæk, der fordeler sig geografisk og er underlagt forskellige typer tilsyn ved forskellige myndigheder.
- Som det er nu, er tilsynene med skoler og opholdssteder ikke under samme myndighed. Derudover er mulighederne for at føre økonomisk tilsyn med store koncerner, som har flere virksomheder i samme ejerkreds, mangelfuld. Det er ikke optimalt, siger Knud Aarup, som er tidligere direktør i Socialstyrelsen og var med til at opstarte socialtilsynene i 2014.
Artiklen fortsætter under videoen ...
Eksperter har tidligere problematiseret det økonomiske tilsyn med sociale tilbud, fordi de frygtede, at offentlige midler skulle havne i forkerte lommer.
- En af konsekvenserne (ved det nuværende tilsyn, red.) kan være, at der er mulighed for, at der går penge i de forkerte lommer. Det vil sige, at offentlige penge kan køres i private lommer uden om al kontrol, lød det eksempelvis fra revisor Kim Jacobsen i en artikel i DR i 2018.
Nu viser sagen om Erik Filthuth og koncernen Søbæk, at eksperternes bange anelser kan være virkeligheden.
- Det her fortæller noget om, hvor stor opfindsomheden kan være, når det kommer til at tage penge tiltænkt børn, lyder det fra minister Astrid Krag efter Ekstra Bladets afsløringer.
- Derfor har vi brug for - ikke bare nye regler for, hvorvidt der kan trækkes profit ud - men også et socialtilsyn, som kan kigge ordentligt ned i maskinrummet og se, hvad der reelt foregår, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Social- og indenrigsministeren er nu i gang med forhandlinger og møder, der skal føre til konkrete bud på, hvordan man i fremtiden kan forhindre historier som dem, Ekstra Bladet har bragt om Søbæk.
28. august mødes ministeren med alle socialordførere samt socialtilsynene for at diskutere sagen. Desuden har borgmesteren i Holbæk Kommune, som har haft den primære tilsynspligt med Søbæk, igangsat en undersøgelse, alt imens Socialtilsyn Hovedstaden har underrettet politiet om de forhold, Ekstra Bladet har bragt frem.
Erik Filthuth selv har ikke ønsket at kommentere sagen til Ekstra Bladet. Han har forsøgt at stoppe artikelserien i retten, men Ekstra Bladet vandt og kan derfor bringe historierne, fordi dommeren vurderede, at de havde 'væsentlig offentlig interesse'.