Ny bombe i Britta-sagen: Ulovlige aflytninger afsløret

Anklagemyndighederne er igen taget med bukserne nede i Britta Nielsen-sagskompleks - ulovlige aflytninger afsløret, mener forsvarer

Nadia Samina Hayat (TV) og Karina Jamilla Hayat (th) sidder i disse dage på anklagebænken ved retten i Glostrup, hvor de sammen med deres bror, er tiltalt for samlet set at have modtaget mere end 50 millioner kroner fra Britta Nielsens svindel. Video: Tariq Mikkel Kahn, Mogens Flindt, Torbjörn Selander, Ridehesten, Kanal 5/Discovery Networks Danmark. Redigering: Signe Skov
Følg Britta Sagen

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Britta Nielsen-sagskomplekset er efter alt at dømme blevet ramt af en ny potentiel skandale.

Ved et tilfælde har forsvarsadvokaterne i sagen afsløret, at bagmandspolitiet har foretaget, gemt og delt ulovlige aflytninger i sagen.

Indtil videre drejer det sig om fortrolige telefonsamtaler mellem Britta Nielsens døtre og døtrenes respektive forsvarsadvokater.

Britta Nielsen betalte børnenes plastikoperationer

Forsvarsadvokat stoppet
De ulovlige aflytninger kom første gang til offentlighedens kendskab under straffesagen mod Britta Nielsens børn, der torsdag og fredag blev genoptaget efter coronanedlukningen.

Her forsøgte forsvarsadvokat Peter Secher forgæves at afspille en samtale mellem ham selv og hans klient Britta Nielsens ældste datter, Karina Jamilla Hayat, som bagmandspolitiet ulovligt havde aflyttet og efterfølgende gemt.

Samtalen fandt sted om eftermiddagen den 5. oktober 2018 og handlede om Karina Hayats tur i Britta Nielsens bankboks, dagen efter Britta var landet og begyndt sin flugt i Sydafrika.

Retsformanden stoppede dog afspilningen, da han mente, det var uklogt, når anklagemyndigheden ikke var forberedt på det.

Forsvarsadvokat Peter Secher er målløs over, at samtaler mellem flere af Britta Nielsens børn og deres forsvarsadvokater er blevet optaget og gemt. Det er i strid med retsplejeloven, tordner Peter Secher. Foto: Anita Graversen
Forsvarsadvokat Peter Secher er målløs over, at samtaler mellem flere af Britta Nielsens børn og deres forsvarsadvokater er blevet optaget og gemt. Det er i strid med retsplejeloven, tordner Peter Secher. Foto: Anita Graversen
 

Ligner systematisk aflytning og optagelse
Peter Secher peger på, at optagelser af samtaler mellem forsvarsadvokaterne og deres klienter er et klokkeklart brud på Retsplejeloven, der siger, at sådanne optagelser skal slettes straks.

Det er ikke sket i sagen mod Britta Nielsens børn.

Tværtimod peger Karina Hayats forsvarsadvokat Peter Secher på, at meget tyder på, at de ulovlige aflytninger og optagelser har været systematiske.

Han er en af de forsvarsadvokater, der har fået udleveret aflytningsmaterialet af anklagemyndigheden som en form for 'bifangst', da resten af aflytningsmaterialet i sagen blev udleveret.

- Der tegner sig et billede af, at tilnærmelsesvist alle vores samtaler er blevet aflyttet, gemt og ikke mindst udleveret i denne sag.

- Det samme er tilfældet for samtalerne mellem Nadia Samina Hayat og hendes forsvarsadvokat Christian Bjerrehuus, siger Peter Secher.

Bagmandspolitiet tidligere i problemer

Det er anden gang, anklagemyndigheden og bagmandspolitiet kommer i problemer i kølvandet på Britta Nielsen-skandalen.

Første gang var under straffesagen mod den tidligere betroede medarbejder i Socialstyrelsen.

Her opdagede Britta Nielsens forsvarsadvokat Nima Nabipour efter retssagen var gået i gang, at han ikke havde fået udleveret alt materiale i sagen, som han ellers har krav på.

Det førte til udsættelser, forsinkelser og spørgsmål om, hvorvidt Britta Nielsens retssikkerhed var blevet krænket, eftersom hendes forsvarsadvokat ikke havde haft alt materiale til rådighed og dermed ikke lige vilkår med anklagemyndigheden til at forberede forsvaret af sin klient.

Uheldig fordel til anklagemyndigheden
Han er rystet over, at så basale rettigheder er blevet overtrådt af bagmandspolitiet.

- Når man har en forsvarsadvokat, er der brug for et fortroligt rum. For at vi kan rådgive frit, skal vi kunne gøre det frit, og vores klienter skal kunne tale frit.

- Det er en basal ret i ethvert retssamfund - også det danske, siger Peter Secher.

- Siden 2018 har to anklagere ikke lavet andet end at lægge strategi for denne sag. Den strategi og de overvejelser fortæller de ikke mig om. Men når jeg har de samme overvejelser med min klient, så har de haft mulighed for at følge med og endda gemt dem.

Under straffesagen mod Britta Nielsen kom Kia Reumert og resten af bagmandspolitiet også i problemer, da hele sagsmaterialet ikke var blevet udleveret til Britta Nielsens forsvarsadvokat Nima Nabipour forud for sagen. Tegning: Jørgen Bitsch
Under straffesagen mod Britta Nielsen kom Kia Reumert og resten af bagmandspolitiet også i problemer, da hele sagsmaterialet ikke var blevet udleveret til Britta Nielsens forsvarsadvokat Nima Nabipour forud for sagen. Tegning: Jørgen Bitsch

- Det er helt fundamentalt, at de ikke skal have bedre muligheder for at tilrettelægge sagen, end vi har. Det er et kæmpemæssigt problem, tordner Secher.

Forsvarsadvokaterne mener, at sagen er særligt problematisk, fordi materialet ikke bare har været tilgængeligt internt i bagmandspolitiet, men at det også er blevet delt med de andre forsvarere i sagen.

- Det er ikke unormalt, at tiltalte har forskelligartede interesser.

- Derfor er det afgørende for et godt forsvar, at de andre tiltalte ikke har kendskab til ens strategi, siger Peter Secher.

Brittas forsømte datter: Lånte af mor og hentede flaskepant

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Anklagerne Kia Reumert og Lisbeth Jørgensen førte sagen mod Britta Nielsen. De står også i spidsen for straffesagen mod hendes børn. Foto: Aleksander Klug
Anklagerne Kia Reumert og Lisbeth Jørgensen førte sagen mod Britta Nielsen. De står også i spidsen for straffesagen mod hendes børn. Foto: Aleksander Klug
 

Anklager afviser kommentar

I bagmandspolitiet vedkender man sig, at aflytningerne af de fortrolige samtaler er blevet gemt og delt.

Under straffesagen mod Britta Nielsens børn fredag kom det frem, at bagmandspolitiet har sat gang i en intern undersøgelse af, hvordan det kan være sket.

Endnu foreligger der dog ingen svar i forbindelse med undersøgelsen.

Ekstra Bladet har samtidig forsøgt at få en uddybende kommentar fra specialanklager Kia Reumert om aflytningen.

Hun afviser at udtale sig til Ekstra Bladet om sagen på nuværende tidspunkt.

Forsvarsadvokat Peter Secher venter nu på anklagemyndighedens redegørelse, før han vil tage stilling til om sagen eventuelt skal bringes videre til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind