Ordførere om ny skandale i Forsvaret: Forlanger sagen kulegravet

Ordførerer fra både rød og blå blok vil have ny skandale i Forsvaret undersøgt til bunds. Enhedslisten og SF kræver en grundig forklaring fra ministeren

Forstå sagen om svindel i Forsvaret her. Foto/video: Anthon Unger, Lasse Kofod, Jan Sommer, Aalborg Universitet. Redigering: Emma Svendsen
Følg Den Store Gavebod

VED DU NOGET? TIP Ekstra Bladets journalister på ditte.lynge@eb.dk

Endnu et lig i lasten og en møgsag, der skal undersøges til bunds.

Sådan lyder reaktionen fra en række af Folketingets forsvarsordførere, efter at Ekstra Bladet onsdag kunne afsløre, at en tidligere ansat i Forsvaret over flere år skaffede sin kærestes firma millionordrer.

Ny skandale i Forsvaret: Ansat forgyldte kæreste med millionordrer

- Det ligner en rigtig grim nepotisme-sag. Det er helt afgørende, at den her sag skal tjekkes op, hvordan det har kørt, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm fra Enhedslisten og uddyber om sagen:

- At en enkelt person har kunnet lægge ordrer hos sin kæreste, uden at nogen har opdaget det noget før, er helt gak. Det er uholdbart. Sådan skal det ikke være. Det virker jo meget suspekt, at ingen har vidst, at det var hendes kæreste.

Hun vil nu stille en række spørgsmål i sagen.

- Jeg vil sørge for at stille nogle spørgsmål til Forsvarsministeren. Vi skal have at vide, hvad der er foregået. Hun skal komme med en forklaring på det her, siger Eva Flyvholm til Ekstra Bladet.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har krævet en undersøgelse af sagen.

Forsvarsminister starter undersøgelse af ny skandalesag

Endnu et lig i lasten
Hos Dansk Folkeparti vækker sagen frustration.

- Jeg betragter det her som endnu et lig i lasten, der kommer frem. Man kan frygte, at det er starten på en lavine af svindelsager, der dukker op i Forsvaret, som vi skal til bunds i, siger Bent Bøgsted, forsvarsordfører, Dansk Folkeparti.

Det rejsehold, som forsvarsministeren har sat til at undersøge Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, undersøger sager fra 2018 og 2019. Bent Bøgsted mener, at den nye sag viser, at man bør gå længere tilbage i tid.

- Vi sagde fra start, at vi skulle gå langt tilbage i tid for at undersøge, hvad der var foregået. Måske til 2010 eller endnu længere.

Bent Bøgsted håber, at folk, der ligger inde med viden om svindel i forsvaret, vil stå frem eller bruge whistleblowerordningen.

- Vi håber også, at nogen vil stå frem og fortælle, hvad der er foregået, siger han.

Skal kulegraves
De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, bakker op om, at sagen skal kulegraves:

- Det er ikke til at bære med en ny sag af denne karakter i Forsvaret, og vi vil selvfølgelig forlange denne sag kulegravet, siger han og efterlyser en opstramning:

- Jeg tror og håber, at der nu er strammet gevaldigt op for procedurerne på dette område på baggrund af de mange sager, men det skulle jeg hilse og sige, at der også er brug for.

Artiklen fortsætter under billedet...

Martin Lidegaard siger, at sagen skal kulegraves. Foto: Nanna Navntoft
Martin Lidegaard siger, at sagen skal kulegraves. Foto: Nanna Navntoft

Det samme mener Anne Valentina Berthelsen, forsvarsordfører for SF.

- Det er endnu en møgsag i en perlerække af møgsager. Jo flere af den her slags sager, der dukker op, jo klarere bliver det, at der er rigtig meget brug for at blive ryddet op.

Hun peger på, at sager som den, Ekstra Bladet bringer frem, er med til at svække tilliden til det offentlige.

- Når der er så mange sager om svindel, gør det, at vi ikke stoler på de offentlige institutioner, siger Anne Valentina Berthelsen, som forventer at blive orienteret grundigt af ministeren.

- Jeg går stærkt ud fra, at vi får en orientering fra ministeren. Ellers har jeg tænkt mig at bede ministeren om at redegøre for Folketinget, hvad der er sket i denne sag.

Ny skandale i Forsvaret: Ansat forgyldte kæreste med millionordrer

Det skriger jo til himlen
Også Niels Flemming Hansen, forsvarsordfører, Det Konservative Folkeparti, mener, at der er behov for at få ryddet endnu mere på i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

- Nu kommer der endnu en sag. Det skriger jo til himlen. Man lejer et lokale i Ringsted til total overpris, og så oven i købet hos en kæreste, og så har man ikke nogen lejekontrakt. Det er jo helt galt. Det er spild af folks penge, siger Niels Flemming Hansen.

Han roser Trine Bramsen for at skride hurtigt ind og kræve en undersøgelse af sagen. Han mener ligesom Dansk Folkeparti, at man bør gå endnu længere tilbage i tid for at få afdækket alle mulige svindelsager.

- Der er i hvert fald ingen tvivl om, at når sådan en sag som det her kommer op, kan der være gode grunde til det. Jeg vil ikke være bleg for at sige, at det skal vi. Det her er forfærdeligt, for det rammer vores soldater, som går på arbejde med stolthed.

- Det her er jo meget, meget vigtigere end rød og blå politik, for det er et spørgsmål om ordentlighed. Specielt inden for forsvaret.

VED DU NOGET? TIP Ekstra Bladets journalister på ditte.lynge@eb.dk

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+