Annonce:
Annonce:

Skandaleramt kostskole lukker

Kostskolen Havregården i Nordsjælland bliver nu lukket ned. Det sker efter en række afsløringer af horrible forhold på stedet og en politianmeldelse af den tidligere forstander

Kostskolen Havregården er blevet centrum for en skandale. Nu lukkes skolen ned. Foto: Linda Johansen
Kostskolen Havregården er blevet centrum for en skandale. Nu lukkes skolen ned. Foto: Linda Johansen
Annonce:

I længere tid har vold, overgreb, krænkelser og mobning præget kostskolen Havregården i Gilleleje, som huser sårbare børn.

Men nu er det slut: Havregårdens bestyrelse har besluttet at lukke skolen.

Det sker, efter Ekstra Bladet i samarbejde med DR har beskrevet de horrible forhold på kostskolen, hvor ledelsen beskyldes for at have dækket over konkrete krænkelser og bruge hårdhændede metoder overfor børnene.

- Bestyrelsen har indstillet til, at Havregården lukkes. Vi har af Socialtilsynet fået lov at lave en rolig nedlukning, således at skolen ved nytår er tømt for elever, siger formand Jonas Fedder Witt.

- Hvorfor har I truffet den beslutning?

- Der er skabt en manglende tillid til Havregården. Og netop tillid er helt afgørende for, at man kan fungere som kostskole. Vi tror derfor på, at det er den eneste ansvarlige løsning i den her svære situation.

Annonce:

Formanden valgte torsdag at politianmelde den mangeårige forstander Morten Ulrik Jørgensen for fysiske magtanvendelser overfor børnene på skolen samt nogle økonomiske forhold.

Artiklen fortsætter under billedet...

Morten Ulrik Jørgensen har været ansat på Havregården siden 1991 som lærer og leder. Foto: Kim Matthäi Leland/Ritzau Scanpix
Morten Ulrik Jørgensen har været ansat på Havregården siden 1991 som lærer og leder. Foto: Kim Matthäi Leland/Ritzau Scanpix
 

Væltede børn ud af sengen
Torsdag kom det desuden frem, at den tidligere forstander - som blev bortvist tidligere på måneden - har været med til at vælte børn ud af sengen.

- Det var noget med at hive dynen af og trække de unge ud af sengen, hvis de ikke stod op af sig selv. Det var helt almindeligt kendt, at det skete. Det vidste alle, har Niels-Bo Vogensen, som var lærer på skolen indtil 2018, forklaret til Ekstra Bladet.

- Hvorfor blev der ikke gjort noget ved det?

- Det er et godt spørgsmål. En af mine egne elever klagede til mig over det. Men jeg anede simpelthen ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg kunne jo ikke gå til min leder med det, når det var ham selv, der stod bag det.

Ifølge en skrivelse fra Socialtilsynet har de brutale morgenvækninger 'efterladt sig spor og skabt et skræmmende narrativ blandt de unge.'

Annonce:

Morten Ulrik Jørgensen har selv forklaret sagen som 'en gimmick'.

Lige sådan afslører et billede, som du kan se her, at forstanden valgte at klæde sig ud som u-bådsmorderen Peter Madsen til en fastelavnsfest på skolen.

Se billedet: Bortvist skoleleder klædte sig ud som Peter Madsen

Notat blev slettet
Samtidig er det kommet frem, at der er forsvundet notater om kritiske sager fra Havregårdens systemer.

Det drejer sig blandt andet om en episode, hvor en ung pige havde sex med en dreng og bagefter - mod sin vilje - fik delt nøgenbilleder fra sin mobiltelefon.

'Dette finder vi meget påfaldende og dybt bekymrende,' skrev Socialtilsynet 2. oktober i en mail til Havregårdens bestyrelse om de forsvundne notater.

Krænkelsen af den unge pige er kun blevet opdaget af myndighederne, fordi en vaks medarbejder på kostskolen nåede at lave et udskrift af notatet, inden det blev slettet i systemerne.

Annonce:

Af Socialtilsynets skrivelse fremgår det, at en række medarbejdere på skolen er blevet spurgt til sagen om de forsvundne notater.

'De oplyser samstemmende, at de har en mistanke om, at det er ledelsen, der bevidst har fjernet oplysninger, og at det i givet fald ikke er første gang, at det er sket,' skriver tilsynet.

Overfor Ekstra Bladet har Morten Ulrik Jørgensen afvist at have slettet nogen notater.

Artiklen fortsætter under billedet...

Morten Ulrik Jørgensen har i flere år været et fremtrædende medlem af byrådet i Gribskov Kommune og er blandt andet medlem af Børn- og Ungeudvalget. Torsdag bad han om at få orlov. Privatfoto
Morten Ulrik Jørgensen har i flere år været et fremtrædende medlem af byrådet i Gribskov Kommune og er blandt andet medlem af Børn- og Ungeudvalget. Torsdag bad han om at få orlov. Privatfoto
 

Ikke længere tillid
Socialtilsyn Hovedstaden har aflagt Havregården flere uanmeldte besøg den seneste tid. Det har medført heftig kritik fra tilsynet, som tidligere på måneden krævede en redningsplan af bestyrelsen.

Den kom fredag og var medvirkende til, at bestyrelsen fik lov at holde skolen åbent indtil nytår.

Men reddes kunne Havregården altså ikke.

Annonce:

- Jeg er dybt ulykkelig over den situation, som Havregården står i. Vi har tydeligvis ikke formået at hjælpe de her børn og unge, som vi burde. De seneste uger er sagen eskaleret, og der er også kommet nye oplysninger til bestyrelsen, som vi er blevet nødt til at kigge på. Det har været en hård tid for os alle, har formand Jonas Fedder Witt udtalt til Ekstra Bladet.

Han er selv tidligere elev på skolen.

Kostskolen Havregården

Havregården er en kostskole for børn i alderen 11-16 år, som har været udsat for omsorgssvigt eller kæmper med andre udfordringer.

Kostskolen modtager årligt millioner af kroner fra de kommuner, der henviser børn til Havregården.

Børnene overnatter på skolen, som har åbnet 365 dage om året.

Morten Ulrik Jørgensen har været forstander siden 2007, men blev for nylig fyret.

Skolen har modtaget flere påbud fra Socialtilsyn Hovedstaden og blev i november 2019 underlagt skærpet tilsyn.

 

Hård kritik af bortvist skoleleder: Væltede børn ud af sengen

Minister kræver redegørelse om kostskole-skandale

Efter afsløringer: Bortvist skoleleder meldt til politiet

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: