Annonce:
Annonce:

Skjult optagelse: Kaldte kritiseret psykolog for læge

Mails og en skjult lydoptagelse dokumenterer, at Tårnby Kommune hoppede i med begge ben, da den kritiserede psykolog Michael Adam Guul kaldte sig læge uden at være det

Michael Adam Guul forklarer, at han kaldte sig læge, fordi forældrene var 'retaderede'
Annonce:

Kom i kontakt med journalisten på sikker mail - forkerte@protonmail.com

Særligt Tårnby Kommune har brugt den stærkt kritiserede psykolog Michael Adam Guul til at undersøge forældres kompetencer, når de har afgjort, om børn har skullet tvangsfjernes eller ej.

En række eksperter har kritiseret hans rapporter for at indeholde graverende fejl og mangler og for at være udarbejdet, mens han udsatte sin sekretær for trusler. Ekstra Bladet har desuden afsløret, at psykologen i flere tilfælde kaldte sig læge uden at være det.

Nu afslører en skjult lydoptagelse og mails, at også Tårnby Kommunes ledere - fejlagtigt - præsenterede Michael Adam Guul som psykiater og læge over for sårbare, udsatte familier.

Annonce:

'Den psykolog, vi har valgt at hyre ind, han er også læge. Han er også psykiater,' siger for eksempel kommunens chef i familieafdelingen Karin Støvring i en lydoptagelse.

Michael Adam Guul selv har afvist al kritik med den overordnede forklaring, at der er tale om en sammensværgelse imod ham.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Podcastserie: I de forkerte hænder

I dokumentarserien 'I de forkerte hænder' kommer du tæt på psykologen og hans indgribende rapporter, der har været med til at få børn tvangsfjernet.

Lyt til alle afsnit her eller der, hvor du normalt lytter til podcasts.

Undersøgte ikke baggrund
I første omgang lød det ellers fra Tårnby Kommunes forvaltningschef Henriette Krag, at kommunen ikke har brugt psykologen som læge i forbindelse med anbringelsessager. Og at det var grunden til, at de ikke studsede over psykologens tituleringer som 'et medicinae' på flere af hans rapporter.

Da Ekstra Bladet afspiller lyden af chef Karin Støvring - som har foranlediget og faciliteret samarbejdet med psykologen - lyder svaret fra forvaltningschefen:

- Det skulle vi ikke have gjort. Vi skal ikke videregive, at nogen har en lægebaggrund uden at være sikre på, at de har en lægebaggrund.

Annonce:

Ekstra Bladet har også spurgt, hvorfor de ansatte ikke greb ind, da psykologen selv præsenterede sig som læge i kommunens nærvær.

- Jeg må simpelthen undersøge den del, lyder svaret.

Forvaltningschef Henriette Krag siger desuden, at kommunen ikke dengang undersøgte psykologens baggrund, men at det burde de have gjort set i bagklogskabens lys.

Artiklen fortsætter under videon...

Rapporter er blevet udarbejdet, mens Michael Adam Guul udsatte sin kæreste og sekretær for trusler. Hør hendes historie samt psykologens svar her

Mulig embedsmisbrug
Selvom flere af kommunens chefer kaldte Michael Adam Guul for læge, reagerede de tilsyneladende ikke, da de blev gjort opmærksomme på psykologens manglende medicinuddannelse.

Tre fortæller nemlig uafhængigt hinanden, at de i 2019 kontaktede Tårnby Kommune for at advare mod psykologens rapporter og titulering. Den ene er Michael Adam Guuls tidligere sekretær. De to andre er børnesagkyndige psykologer.

Annonce:

- På det grundlag har man pligt til at sætte noget i værk lige med det samme. Altså genoptage de sager, man har afgjort, og sætte verserende sager på pause med henblik på at vurdere, om han reelt er læge, siger forvaltningsekspert fra Aalborg Universitet Sten Bønsing.

Han fortæller i den forbindelse, at der kan være tale om embedsmisbrug, hvis det viser sig, at der er truffet forkerte beslutninger for forældres og børns liv.  

- Så vil man kunne skride til irettesættelser eller afskedigelser. I værste fald kan det være strafbart for de offentligt ansatte, fordi det er embedsmisbrug. 

Forvaltningschef Henriette Krag har ikke kunnet sige, hvorfor kommunen ikke reagerede på henvendelserne i 2019. Siden Ekstra Bladets afsløringer har Tårnby Kommune dog igangsat to uvildige undersøgelser, hvoraf den ene skal afdække forholdene i familieafdelingen.

Psykologens advokat påpeger, at Michael Adam Guul ikke er sigtet for noget strafbart i relation til børnesager. Michael Adam Guul er dog tiltalt for vold, trusler og afpresning mod den tidligere assistent, der hjalp ham med flere rapporter.

Få en oversigt over afsløringerne her

Her kan du læse den store baggrundsartikel om, hvordan børn er blevet tvangsfjernet med Michael Adam Guuls fup og fidus-rapporter.

Her kan du læse Michael Adam Guul forsvare, at han udsatte sin sekretær for trusler, mens de udarbejdede rapporter. Han mente blandt andet, at hun skulle 'brændes og skoddes ihjel'.

Her kan du læse, at VIA University College beholdte Michael Adam Guul som underviser, selvom han havde et polititilhold mod en elev

Her kan du læse, at Michael Adam Guul kaldte sig læge uden at være det. Og hans forklaring, der går på, at forældrene 'var retarderede'.

Her kan du læse, at Michael Adam Guul skrev psykologer på sine rapporter, som fortæller, at de aldrig var med til undersøgelserne af de sårbare familier.

Her kan du læse, hvorfor familier, der har været i hænderne på Michael Adam Guul, ikke kan klage til Psykolognævnet.

Her kan du læse, hvordan hans tidligere assistent - ved hjælp af skjulte optagelser - fortæller, at rapporter blev udarbejdet under rodede og kaotiske forhold.

Her kan du læse om Ankestyrelsens instruks på baggrund af afsløringerne.

Her kan du læse, hvordan Sophie Madsen kom væk fra psykologen ved hjælp af politiet.

Her kan du læse Michael Adam Guuls forklaring på, hvorfor han indimellem truer folk.

Her kan du læse, at Tårnby Kommune præsenterede Michael Adam Guul som læge, selvom han ikke er det.

Her kan du læse, at en chef i Tårnby Kommune kaldte Michael Adam Guul for psykopat.

Her kan du læse, at Tårnby Kommune overhørte flere alarmklokker.

Her kan du læse, at Michael Adam Guul skrev til en kommunechef, at han savnede hende.

Her kan du læse, at en politiker advarede mod psykologen

Her kan du læse, at en familiechef fratæder sin stilling efter Ekstra Bladets afsløringer.

 

Annonce:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: