Støttepartierne fik intet at vide om stramning

Under et lukket samråd i Folketinget erkendte udenrigsminister Jeppe Kofod, at regeringen strammede praksis i sagerne om de danske børn i Syrien bag om ryggen på støttepartierne

Hvad man ikke ved, har man ikke ondt af.

Det synes at være den mest rammende beskrivelse af, hvordan regeringen har håndteret støttepartierne Enhedslisten, Radikale Venstre og SF i sagen om de danske kvinder og børn i de syriske fangelejre.

For mens støttepartierne under regerings-forhandlingerne i sommeren 2019 krævede, at de danske børn skulle hentes hjem, valgte regeringen at gå den stik modsatte vej og stramme praksis uden at inddrage støttepartierne i beslutningen.

Støttepartierne blåstemplede således uvidende en strammere praksis end den, der blev ført under den borgerlige regering.

Det var først, da Ekstra Bladet for nylig afslørede regeringens skjulte stramning, at det gik op for støttepartierne, hvad der var foregået bag deres ryg i en af deres helt store mærkesager.

Mette Frederiksen: Ligeglad med eksperter

Bekræfter forløbet
Udenrigsminister Jeppe Kofod bekræftede forløbet under et lukket samråd i Folketingets Socialudvalg 4. februar 2021.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger forklarede Kofod under det lukkede samråd, at praksis blev strammet kort efter valget i 2019. Han redegjorde for, hvordan den tidligere regering havde strammet praksis en smule, og at den blev strammet yderligere, efter regeringsmagten skiftede.

Optakten var, at de danske myndigheder I foråret 2019 begyndte at få flere henvendelser fra tilbageholdte kvinder og børn i Syrien.

Det fik den tidligere regerings til at justere sin praksis i marts 2019, så man prioriterede sager med børn. Samtidig blev det indført, at man i helt særlige tilfælde kunne bede kvinder om at acceptere en adskillelse fra deres børn. Det var, hvis eksempelvis PET vurderede, at barnets mor udgør en konkret trussel mod Danmark.

Støttepartier: Regeringen snød os

Nej til kvinder
Under samrådet forklarede Jeppe Kofod at den nuværende regerings linje blev fremlagt for Folketinget 6. september 2019.

'Af regeringens linje fremgår det som bekendt, at fremmedkrigere, som har kæmpet imod danske værdier om demokrati og frihed, er uønskede i Danmark og må tage konsekvensen og blive væk', forklarede Kofod på samrådet, hvor han gjorde det klart, at der kom nye boller på suppen efter valget.

'Denne tilgang er en justering af den tidligere regerings linje over for fremmedkrigere,' lød det fra Kofod med henvisning til, at den tidligere regering stadig var åben for at hente både kvinder og børn til Dannark.

'Konkret betød justeringen, at der siden da alene har været fokus på de sager, hvor der kunne være frygt for, at et barn befandt sig i en alvorlig helbredssituation,' sagde Kofod.

Han slog også fast, at det fremgik klart af regeringens linje, da den blev fremlagt i september 2019, 'at evakuering af mødre ikke ville kunne komme på tale'.

Jeppe Kofod orienterede dog ikke hverken støttepartierne eller Folketinget om, at der var tale om en ændret praksis, da den blev fremlagt i september.

Nye oplysninger: Jeppe Kofod indførte skjult stramning

’Pilen peger på regeringen’

Regeringens tre støttepartier afviser, at de skulle have sovet i timen, da en praksisændring juni 2019 blev listet ind, mens partierne forhandlede regeringsgrundlag.

Det er snarere regeringen, der har et forklaringsproblem, lyder det i samlet flok fra Enhedslisten, De Radikale og SF.

’Vi var bestemt vågne, men regeringen og det dertilhørende samarbejde støttepartierne imellem var knap nok dannet og etableret, da man foretog praksisændringen. Vi mener naturligvis, at vi som støtteparti bør inddrages og som minimum orienteres, når der foretages ændringer af praksis i sager med så stor politisk og offentlig interesse som denne,’ lyder det fra SFs Karina Lorentzen.

De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, mener ikke, at støttepartierne kunne have gjort noget anderledes.

’Pilen peger udelukkende på regeringen. Vi kan ikke spørge ind til ændringer, vi ikke kender til. Det er regeringens ansvar, og regeringens ansvar alene, at orientere os og de øvrige partier, når de gennemfører en praksisændring på et område, hvor der menneskeligt og politisk er så meget på spil. Vi er afhængige af, at regeringen spiller med åbne kort, og det ligner det ikke, de har gjort her,’ siger han.

Samme toner lyder der fra Enhedslistens Rosa Lund.

’Jeg synes det er ekstremt pinligt af regeringen, at de strammer denne her praksis.  Jeg synes at det viser, at regeringen har en dårlig sag, når de må liste den igennem og håbe, at det ikke bliver opdaget.’

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+