10 du ikke må misse på Sicilien

Ekstra Bladets guide til Sicilien indeholder både restauranter, de bedste shopping-steder og seværdigheder, når I rejser til Sicilien

Taormina. (Foto: Colourbox)
Taormina. (Foto: Colourbox)
Følg Ferie

Den frodige vulkanø ud for Italiens sydligste spids er et hedt bekendtskab om sommeren, men er faktisk værd at besøge året rundt.

Vi har kigget på 10 ting, du ikke må snyde dig selv for, når turen går til Sicilien.

Ekstra Bladet rejser

Hos Ekstra Bladet elsker vi at rejse, og derfor har vi sat os for at lave landets absolut bedste rejseguides til alle de destinationer, som danskerne rejser til.

Vores rejseguides er spækket med inspiration, fakta og tips til både restauranter, seværdigheder og steder, hvor du skal bo. For hver destination har vi allieret os med en dansker, der bor fast på destinationen, og derfor kender alle de hemmelige kroge og steder, som du ellers aldrig ville finde. Og som kender til alle turistfælderne, som du skal undgå for enhver pris.

Vi kalder det Danskernes hemmelige rejsetips

1. Etna

Den jævnligt aktive vulkan Etna er naturligvis en af øens helt store attraktioner. Den 3000 meter høje vulkan er Europas højeste og kan ses fra det meste af det østlige Sicilien.

En tur op på krateret er en stor oplevelse for de fleste, men hør efter, når rejseguidesene fortæller, at du skal tage varmt tøj og fornuftigt fodtøj på. Det kan være svært at have fantasi til at indse, præcis hvor meget temperaturen falder i tre kilometers højde, når man ligger og slikker sol på stranden.

Vulkanen er desuden hyppigt i fokus på øen, når den i småudbryd spyer røg og gnister, der ses tydeligt på himlen.

2. Taormina

Hævet over Naxos-bugten ligger Siciliens måske mest romantiske by, Taormina. Bag antikke byporte ligger snoede gader, udsigtspunkter og byens græsk-romerske amfiteater. Byen bugner af restauranter, caféer og liv, og man kan nemt få en dag til at gå med at dreje om det første og bedste hjørne, stikke hovedet ind på fiskemarkedet eller sidde med et glas køligt hvidvin og udsigt over Giardini Naxos, der ligger langs stranden flere hundrede meter under Taormina på klippens top.

Nord for Taormina kan man også besøge den lille, støvede by Forza d’Agro, der blev brugt som kulisse til nogle af scenerne fra de legendariske Godfather-film, også Castelmola i kort køreafstand fra Taormina er et besøg værd.

3. En dag på havet

De meget varme sommerdage giver også helt optimale forhold for snorkling blandt småfisk. Kombineret med Siciliens azurblå vand, kan det klart anbefales at tage en dag på vandet – de fleste havnebyer tilbyder den slags udflugter, hvor man kan låne snorkeludstyr ombord.

Tager du bådturen fra Taormina eller Giardini Naxos er et oplagt mål for dykning og snorkling det 2000 år gamle romersk vrag ”Wreck of Columns”. Også Ustica og de Lipariske Øer nord for Sicilien har smukke laguner med spændende vrag.

4. Blomster i foråret

Allerede i marts kan man opleve milde temperaturer omkring 15 grader på Sicilien. Selv om det ikke er helt nok til en badeferie, kan det alligevel anbefales at besøge øen i det tidlige forår, hvor alt springer ud. Den vulkanske jord og milde temperaturer gør nemlig Sicilien til hjemsted for et væld at smukke blomster og planter.

Besøger man ruinerne fra søjletemplet Selinunte, der ligger på en stor eng, i foråret, befinder man sig i et virvar af valmuer, oksetunger, tusindfryd og lilla kløver.

Sicilien: Danskernes hemmelige rejsetips

Resten af året et beliggenheden for templet også helt fantastisk med enge og udsigt over havet. Selinunte er altid et besøg værd.

5. Siracusa

Området Siracusa er fire landsbyer som over tid er vokset sammen, og er optaget på listen over verdenskulturarv, særligt på grund af de mange templer og græske ruiner, man kan finde her.

Der er flere templer, domkirken var oprindeligt et hedensk tempel og slottet Castello Maniace, hyldeststatuer for Apollo.

Siracusa huser den arkæologiske park Neapolis, som byder på det største græske teater på øen med plads til 15.000 tilskuere. Særligt for parken er også grotten ”Dionysos øre”, der har en ganske særlig akustik, hvor ord sagt bagerst i grotten bæres tydeligt op til grottens loft og ud.

6. Palermo

Italiens femtestørste by ligger på Siciliens nordlige kyst. Palermo huser omkring 700.000 indbyggere og et Serie A-fodboldhold, der spiller i lyserødt.

I Palermo får du både storbystemning, smuk arkitektur og øen bedste muligheder for shopping. Byens forskellige bydele gemmer kirker, museer, orientalsk stemning blandet sig med et væld af mennesker fra regionerne omkring Sicilien, både de italienske mamaer, nordafrikanerne og turisterne med sok i sandalen.

7. Skuespil i amfiteater

Flere af øens amfiteatre ligger sommeren igennem scene til skuespil og operaer, og man kan med fordel orientere sig for de områder, man skal bo eller besøge.

På bjerget Monte Bárbaro ligger et græsk teater fra cirka 300 før Kristus, hvor der hver sommer opføres skuespil, og vælger man at besøge Bárbaro, er Siciliens nok mest velholdte tempel også inden for rækkevidde. Den smukke Segesta-ruin er overmåde heldigt beliggende på toppen af en bakke godt 75 kilometer fra Palermo, og det kan klart anbefales at tage en picnickurv med ud til det doriske tempel og nyde en stund hér.

8. Festivaler og kultur

Alle større byer på Sicilien har uger og weekender i årets løb, hvor de går i selvsving over en eller anden helgen, skyder fyrværkeri af og går i optog gennem gaderne, og det er en oplevelse at se dedikationen til disse hellige personer.

Særligt én helgenfejring er verdenskendt. I Palermo fejrer man i midten af juli helgeninden Santa Rosalia, der fra døden optrådte i en feberramt sicilianers drøm og hjalp ham til at redde byens pestramte borgere fra den dødelige sygdom.

Madelskere kan søge mod Mattanza – tunfestivalen der løber over maj og juni, hvor havets rigdomme fejres i stor stil med madfester dedikeret til fisk og skaldyr.

9. Templernes dal

Endnu en af UNESCO’s favoritter er Templernes Dal, som ligger uden for Agrigento på Siciliens sydside. Her troner efterladenskaberne fra hele otte templer fra mellem 430 og 510 år før Kristus. Der er hyldester til Hera, Herakles og et olympisk tempel til ære for Zeus blandt seværdighederne på stedet.

Gardasøen: Danskernes hemmelige rejsetips

Efter en for- eller eftermiddag blandt de velbevarede templer, kan man med fordel besøge kystbyen San Leone lidt syd for Agrigento. Her skulle særligt fiskerestauranterne være gode.

10. Castellamare

Den lille by, der ligger på vejen fra Palermo til Trapani, byder på smukke strande og hyggelige dagtimer i meget mindre og mere intime rammer end de to storbyer, som de fleste kør-selv-turister besøger.

Det er dog om aftenen, at byen kommer til sin ret. Når solen går ned oplyses gaderne af gule gadelamper, der gør de smalle brostensgader til en lille labyrint af spisesteder og hyggelige caféer. Madstederne fortsætter næsten ned til vandet, og man kan spise sin aftensmad med bølgernes brusen i øret og udsyn over havet og lystbådehavnen.

Bonus: Restaurant-tip

Generelt er maden god over det hele på Sicilien. Især det italienske bondekøkken er i høj kurs på Sicilien, men der er også muligheder, hvis du er til højere gastronomi. Restauranterne La Madia i Pino Cuttaio og Duomo i Ragusa er begge to-stjernede Michelin-restauranter med tasting-menuer på mellem 80-190 Euro afhængig af, hvor mange retter, du vil have, og hvor meget vin der skal være til.

 

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.