10 ting du ikke må misse i Rom

Ekstra Bladets Rom-guide indeholder både restauranter, de bedste shopping-steder og seværdigheder, når rejsen går til Rom

Den spanske trappe har altid en fantastisk stemning. (Foto: Colourbox)
Den spanske trappe har altid en fantastisk stemning. (Foto: Colourbox)

Der findes et fåtal af byer i verden, hvor storheden, stemningen, historien og maden går op i en højere enhed og slår sokkerne af alle, der besøxger den.

Rom er i særdeleshed en af dem.

Med stribevis af seværdigheder og oplevelser i verdensklasse, det skønne italienske køkken, fantastisk shopping og sin helt egen unikke og hektiske stemning, står Rom som et af de absolutte yndlingsrejsemål, som man ynder at komme tilbage til, når man kan.

Ekstra Bladet rejser

Hos Ekstra Bladet elsker vi at rejse, og derfor har vi sat os for at lave landets absolut bedste rejseguides til alle de destinationer, som danskerne rejser til.

Vores rejseguides er spækket med inspiration, fakta og tips til både restauranter, seværdigheder og steder, hvor du skal bo. For hver destination har vi allieret os med en dansker, der bor fast på destinationen, og derfor kender alle de hemmelige kroge og steder, som du ellers aldrig ville finde. Og som kender til alle turistfælderne, som du skal undgå for enhver pris.

Vi kalder det Danskernes hemmelige rejsetips

Vi har samlet 10 ting, du ikke må misse, når du rejser til Rom.

1. Den spanske trappe

Den spanske trappe i Rom kan vel bedst sammenlignes med Den Lille Havfrue i København. En seværdighed, man skal se, men som i sig selv ikke er noget helt specielt. Fra toppen er en skøn udsigt og trappen er smuk, men det helt store plus ved at besøge seværdigheden er stemningen. På trappen sidder folk og spiser deres gelato og nedenfor trappen findes hundredvis af store og små butikker – især dyrere mærkevarer handles i dette kvarter.

2. Shopping

Foruden de dyre og fashionable butikker omkring Den Spanske Trappe, er den absolutte hovedgade til shopping i Rom Via del Corso. Men i sidegaderne omkring epicenteret for indkøb ligger alle de små og anderledes butikker, hvor du kan finde de helt unikke stykker tøj - også til andre og billigere priser.

Hvis du leder efter kunsthåndværk eller brugskunst, kan du med fordel tage til Palazzo delle Esposizioni, mens Campo de Fiori er et mekka for madvarer. Markedet på Porta Portese er godt til loppefund, mens Mercato delle Stampe sælger gamle og antikke bøger.

3. Peterskirken

Hvad skal man efterhånden sige, om Peterskirken. Udover over, at den er guddommelig smuk, er det også den katolske kirkes hovedsæde. Her bor den siddende pave, og kirken markerer adgang til verdens mindste land – Vatikanstaten. Selve pladsen foran kirken er fortryllende, en tur indenfor i kirken kan få selv ateister til at tabe kæben, og udsigten fra kuplen og udover Rom er intet mindre end fantastisk. Hvis man køber billetter til Peterskirken, kan man samtidig få adgang til Vatikanets katakomber - de underjordiske pavegrave. Billetterne kan købes her før afrejse.

4. Det sixtinske kapel

Selv om det på mange måde er en kort fornøjelse, som man så absolut ikke har for sig selv, så bør man alligevel unde sig selv en tur i Det Sixtinske Kapel. Det verdensberømte loft med blandt andet de to fingre, der rør hinanden, er malet af Michelangelo, og rummet bruges til at vælge nye paver, når der ikke er turister på besøg. Så samles alle kardinalerne i lokalet og stemmer, indtil de er blevet enige. Herefter stiger den hvide røg op af skorsten og 1 milliard katolikker har et nyt spirituelt overhoved. Adgang til Michelangelos mesterværk sker igennem Vatikanets museum, der også byder på talrige andre mesterværker – heriblandt Raf+aels berømte friser. 

5. Colosseum

Der findes vel ikke det menneske i Europa – eller resten af verden – der ikke kender til Colosseums blodige historie. Den ikoniske bygning, der betragtes som et verdens syv nuværende vidunder, blev i Romerriget brugt til storslåede forestillinger med gladiator-kampe i fokus. Man kommer ikke uden om at skulle forbi Colosseum når man er i Rom.

6. Circus Maximus

Den gamle racerbane, som ligger tæt op af Colosseum, der blev brugt til blandt andet hestevæddeløb. Det er nærmest umuligt ikke at føle sig suget tilbage til Romerrigets storhedstid, når man går rundt i Circus Maximus, hvor der i øvrigt er gratis adgang. Det er også gratis adgang til det nærliggende Forum Romanum, der var den centrale plads i det antikke Rom. En hyggelig og fascinerende gåtur.

7. Piazza Navona

Indrømmet, pladsen er mere end en kende turistet. Men det er alligevel svært ikke at trække på smilebåndet over alle gadekunsterne, der opfører shows med jævnlige mellemrum. Her spilles musik, opføres teater og produceres malerier. Du kan købe alle mulige mere eller mindre turistede klenodier, men mest af alt er det møghyggeligt at sidde i solen på pladsen og observere både lokale og turister, der trisser rundt.

Paradoksalt nok kan det være svært at finde en rigtig god restaurant i Rom, fordi der er så mange turistede steder - se alle de skjulte perler i EKSTRAs store guide til Rom.

8. Trastevere

Smalle gader, hyggelige kroge og masser af hyggelige restauranter. Trastevere er uden tvivl Roms mest intime kvarter, og koncentrationen af gode restauranter gør også, at det bør være et must at trave herhen om aftenen. Mange steder er det muligt at sidde ud på de smalle og stejle gader og spise, mens livet suser forbi. Det emmer af klassisk Italien, og vi kan ikke få nok.

9. Pantheon

Det antikke tempel på Piazza della Rotonda er en af de få af sin slags, der har været i brug, lige siden den blev bygget omkring 120 år efter kristi fødsel. Templet blev, som navnet antyder, oprindelig opført som et tempel til alle de græsk-romerske guder, men siden cirka år 600 er Pantheon blevet brugt som kirke. Bygningen er ikonisk - specielt fordi den eneste lyskilde i templet kommer fra en rund åbning i luftet. Man kan altså kigge direkte op i himlen indefra.

10. Stadio Olimpico

Selv om italiensk fodbold ikke længere hører til den absolutte elite i Europa, så er det stadig en fornøjelse at se fodbold i Støvlelandet. Ikke mindst på det olympiske stadion, Stadio Olimpico, i Rom, der med godt og vel 90.000 pladser er en værdig ramme om arvefjenderne Lazio og Romas kampe. Begge klubber har hjemme på stadion, og det giver nogle fantastiske lokalopgør, som man så absolut skal tage ind og se, hvis man er så heldig, at det foregår, mens man er i byen.

 

Bonus: Saltimbocca alla Romana

Italienerne går op i mad på samme måde som religion, og derfor værner mamma altid om sine helt særlige opskrifter. Men én ret har man alligevel besluttet skulle have en officiel opskrift, som alle er enige om. Den romerske specialítet Saltimbocca er altså en ret, man tager virkelig seriøst, og det forstår man godt, når man har smagt den. Tynde skiver af det fineste kalvekød, parmaskinke og salvie er hovedingredienserne i den simple ret, som man absolut ikke må snyde sig for, når man er i Rom.

 

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

I EKSTRA kan du se tonsvis af tips til at restauranter, seværdigheder og andre oplevelser. De mange gode råd kommer dels fra udlandsdanskere og dels fra redaktionen, der personligt har besøgt de steder, de anbefaler.

 

 

 

London: Danskernes hemmelige rejsetips

Berlin: Danskernes hemmelige rejsetips

Barcelona: Danskernes hemmelige rejsetips