Årets farligste ferie kan koste dig kassen

Det blå sygesikringskort er ikke altid nok, når uheldet er ude på 'årets farligste ferie' i uge syv

Hvad skal du være opmærksom på, inden du drager på skiferie? Få gode råd fra Forbrugerrådet TÆNK her. Producer: Kristian Hansen.

Uge 7 er den uge på året, hvor flest rejsende kommer til skade, og det kan hurtigt blive en dyr omgang for de danskere, der bliver behandlet et forkert sted.

Sådan lyder advarslen fra Alm. Brand, der har analyseret skadetallene for de seneste fem år, som blandt andet viser, at der er intet mindre end syv gange flere tilskadekomster i skolernes vinterferie end i uge 45, som er den mest stille uge på året i forbindelse med antallet af rejseskader.

Mange danskere tror, at det er nok at medbringe det blå sygesikringskort, hvis uheldet er ude, men i mange tilfælde ender danskerne med selv at skulle punge ud, fordi de vælger det forkerte behandlingssted, og de derfor ikke kan få godkendt refusion af de danske myndigheder.

Ifølge tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed er den hyppigste årsag til afslag nemlig, at behandlingen i udlandet er sket i det private sundhedsvæsen.

- Det blå sygesikringskort er sjældent nok og dækker ikke behandling på privatklinikker, der ellers ofte er placeret ved skisportsstederne. I nogle lande, blandt andet Frankrig, har det offentlige sundhedsvæsen delvis egenbetaling, og så skal du altså selv have pungen op, selvom du vifter med det blå kort, siger Brian Wahl Olsen, der er skadedirektør i Alm. Brand, i en pressemeddelelse.

Val Thorens er et af de steder, som mange danskere drager til på skiferie i uge 7 og 8, men det kan blive en dyr omgang, hvis man bliver skadet undervejs. Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix Ferie Skal du på skiferie? Et brækket ben kan koste dig en kvart million

For stor tiltro til egne skievner kan koste
Hvis man blot kigger på sidste skisæson (2017-2018) kom hele 680 danske skiturister alvorligt til skade på pisterne og måtte behandles akut. Det viser tal fra assistanceorganisationen SOS International, og derfor opfordrer Alm. Brand til, at man sørger for at sikre sig, at man er ordentligt dækket, inden man suser ned af pisterne.

- For mange er vinterferien lig med ferier udenlands, og derfor ser vi også rekordmange skader i netop den uge. Langt størstedelen skyldes uheld på ski, men alligevel har mange så stor tiltro til egne skievner, at de faktisk ikke tjekker, hvordan de er dækket, hvis de skulle komme til skade, lyder det fra Brian Wahl Olsen.

Ifølge SOS International er det især knæene, det går ud over, når uheldet er ude, eller skievnerne ikke rækker. Således drejede mere end halvdelen af de akutte tilfælde sidste år sig om skiskader fra knæet og ned.

Knæ koster over 70.000 kroner
SOS International har tidligere beregnet, at en skiskade i gennemsnit koster tæt på 18.000 kroner, men en simpel skade såsom et forvredet knæ med efterfølgende kikkertoperation på et privat lokalt hospital kan hurtigt løbe op i hele 71.000 kroner.

- Vi ser desværre, at uheldige danske skiturister, som ikke har vores lægeteam med på råd, kan opleve at blive opereret akut i for eksempel knæ og kraveben, hvor et dansk hospital ville have set tiden an. Sådanne operationer kan være unødvendige og endda udgøre en risiko i sig selv, sagde divisionsleder i SOS International, Karin Tranberg, til Ekstra Bladet sidste år.

Top 5 skadeslande for danskere i uge 7

Østrig

Spanien

Thailand

Italien

Frankrig

Det er især skiskader, der dominerer i uge 7, efterfulgt af sager om infektioner (fx mave, øre, blære) i Asien.

Kilde: SOS International

Op til 800 danskere får hvert år brug for lægehjælp og rejseassistance på skiferien. I år er ingen undtagelse. Arkivfoto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix Ferie Om bord på knogleekspressen: Så voldsom var dette års vinterferie

Fakta om Det blå kort

  • Cirka 4 mio. danskere har et EU-sygesikringskort. Cirka 2 mio. kort udløber i 2019.
  • Udbetaling Danmark har siden 2014 stået for at udstede EU-sygesikringskortet.
  • Styrelsen for Patientsikkerhed samt regionerne står for refusion til borgere, der har lagt ud for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion.
  • EU-sygesikringskortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, man opholder sig i. Kortet dækker ikke hjemtransport.
  • Børn skal have deres eget kort.
  • Skal du på skiferie, så vær sikker på, din forsikring dækker skiløb, og hvis du er impliceret i et uheld, hvor en anden skiløber kommer galt afsted, og du bærer ansvaret, kan du risikere at skulle betale en stor erstatning. Tjek derfor også altid, om du har en ansvarsdækning i din indboforsikring eller rejseforsikring.

5 kommentarer
Vis kommentarer