Ad: Disse tropiske sygdomme må du bare undgå på ferien

En dejlig ferie kan forvandle sig til et sandt mareridt, hvis du får en af disse særprægede sygdomme med hjem

En slem omgang 'Elefantiasis' kan få ben og arme til at hæve op til elefantstørrelse. (Foto: Flickr/Yasser).
En slem omgang 'Elefantiasis' kan få ben og arme til at hæve op til elefantstørrelse. (Foto: Flickr/Yasser).

Glem alt om ferie-tømmermænd, jetlag og mild fly-forkølelse. Der findes langt værre og langt mere uhyggelige sygdomme, du kan rage til dig under din ferie.

Underlige infektioner, larver, der bor under din hud, hævede lemmer og invasioner af parasitter dækker kun over nogle af de mest skræmmende feriesygdomme, som Daily Mail har fået Dr. Ron Behrens fra Londons hospital for tropiske sygdomme til at løfte sløret for. Vi bringer guiden videre, så du ved, hvad du skal undgå på din næste ferie.

Det var frække billeder og ikke nyttig kuffert-information, der pludselig dukkede op på tv-skærmene i Lissabon Lufthavn. (Foto: Flickr/M. M. Sand) Ferie - 24. okt. 2015 - kl. 17:25 Infoskærm sendte porno i stedet for rejseoplysninger

Kroniske sår
En slags kronisk sår i huden er hvad sygdommen, Leishmaniasis, dækker over. Det er en parasit, der overføres fra en sandflue, som kan skabe kroniske sår-tilstande i hele kroppen. Typen, der angriber huden, er den mest almindelige version af Leishmaniasis.

Ifølge Dr. Ron Behrens får de et nyt tilfælde ind på hospitalet hver måned. De sygdomsramte har oftest fået parasitten under en ferie i forskellige dele af Sydamerika, herunder Bolivia og Amazonas. Men den findes også i både Afrika, Indien og i middelhavsområdet.

Sådan kan en mild udgave at Leishmaniasis se ud – et kronisk sår på huden. (Foto: Flickr/JAVIER DEVILMAN)
Sådan kan en mild udgave at Leishmaniasis se ud – et kronisk sår på huden. (Foto: Flickr/JAVIER DEVILMAN)

Er du blevet smittet, kræver det, at du skal besøge hospitalet dagligt i 21 dage for at modtage den nødvendige behandling

Elefant-ben
Lymphatic Filariasis er for de fleste bedre kendt som 'Elefantiasis' og er en tropisk sygdom, som angriber kroppens lymfesystem. Infektionen medfører ekstreme hævelser i lemmer og kønsdele og kan samtidig også skade nyrerne og lymferne.

Se også: Hoteller sendte gæster nummer til sex-linje

Skal du undgå ben på størrelse med elefantben, skal du passe på myg, for det er via myggestik, at parasitten overføres til mennesker. Det er især i Afrika, Sydamerika og i det sydlige Asien, at sygdommen opstår. Den kan heldigvis behandles med medicin – så du ikke skal have elefant-lemmer resten af livet.

Uhyggelig virus
Har du nogle af følgende symptomer: Hovedpine, øm hals, feber, brystsmerter, diarre, mavepine, hævelser i ansigtet, vand i lungerne, blødninger fra mund, næse og vagina? Det er nemlig eksempler på de symptomer, som sygdommen 'Lassa fever' giver.

Sygdommen er en virus, som overføres til mennesker via mad eller køkkenredskaber, som har været i berøring med ekskrementer fra gnavere –  eksempelvis mus og rotter. På grund af de mange varierende symptomer er sygdommen, ifølge WHO, svær at diagnosticere og skelne fra andre lignede sygdomme, som eksempelvis Ebola.

Se også: Så stor er risikoen for at blive syg i flyet

WHO oplyser til MailOnline Travel, at der findes medicin, der effektivt slår sygdommen ned. Men behandles den ikke hurtigt, kan Lessa feber være dødelig. Den findes i det vestlige Afrika, så skal du en tur til Marokko, Kap Verde eller Tunesien, skal du nok holde øje med rotte-ekskrementer på din mad.

WHO gør meget for at forebygge og behandle for Lassa fever i Afrika. Her analyserer udsendte medarbejdere rotte ekskrementer. (Foto: Flickr/Mike Blyth)
WHO gør meget for at forebygge og behandle for Lassa fever i Afrika. Her analyserer udsendte medarbejdere rotte ekskrementer. (Foto: Flickr/Mike Blyth)

Rottetis-infektion
For at blive i rotte-ekskrementernes sygdomme er Leptospirosis en bakterie-infektion, der overføres netop via rottetis. Har du været på rafting eller kano-tur på din ferie, er du i risiko for at været blevet smittet med Leptospirossis, da den findes over hele verden og oftest overføres til rejsende, der har været i kontakt med smittet vand.

Ferie - 26. okt. 2015 - kl. 13:36 Glem Flyvergrillen: Her kommer flyene helt tæt på

Sygdommen rammer leveren og andre organer og symptomerne er general sløvhed og utilpashed, feber og gulsot. Behandlingen omfatter en fem til syv dages antibiotikakur.

Advarselsskilt mod Leptospirosis, der smitter via inficeret vand. (Foto: Flickr/Doug Clow)
Advarselsskilt mod Leptospirosis, der smitter via inficeret vand. (Foto: Flickr/Doug Clow)

Larver under huden
En af de helt slemme – i hvert fald at tænke på. Bhutaners myiasis opstår, når en larve fra en særlig type flue aflejres på din hud. Larven vokser sig til en underliggende larve, der derefter vokser videre under din hud.

Dr. Behrens forklarer, at de fleste først opdager sygdommen, når de ser noget bevæge sig under huden. Larven – eller larverne skal enten fjernes kirurgisk, eller ved at dække den i vaseline, så de kvæles.

Som mange af andre ulækre tropesygdomme er det oftest på ferier i Afrika og Sydamerika, at rejsende bliver smittet med larven. Eneste måde at forebygge sygdommen er ved at beskytte kroppen mod fluerne og bruge insektmiddel, der skræmmer dem væk.

Der er nok af forskellige feriesygdomme at styre uden om – uanset hvor i verden ferien går til.

3 kommentarer
Vis kommentarer