Advarer danskere: Rejsekaos og voldelige sammenstød i Frankrig

Generalstrejke vil lamme Frankrigs offentlige sektor fra i aften - Udenrigsministeriet advarer

I starten af april 2018 strejkede de ansatte ved jernbanerne også, hvilket resulterede i mange strandede rejsende. Her er det et billede af Gare de Lyon i Paris fra 3. april 2018. 5. december er der kaldt til generalstrejke i landet, og de ansatte ved jernbanerne vil blive de første til at nedlægge arbejdet. Foto: Christophe Simon/AFP
I starten af april 2018 strejkede de ansatte ved jernbanerne også, hvilket resulterede i mange strandede rejsende. Her er det et billede af Gare de Lyon i Paris fra 3. april 2018. 5. december er der kaldt til generalstrejke i landet, og de ansatte ved jernbanerne vil blive de første til at nedlægge arbejdet. Foto: Christophe Simon/AFP

Torsdag starter en generalstrejke i Frankrig, hvor de fleste offentligt ansatte landet over vil strejke på grund af en planlagt pensionsreform, som de er utilfredse med.

Allerede klokken 22 onsdag vil ansatte ved jernbanerne og i den offentlige transportsektor nedlægge arbejdet. Effekterne af arbejdsnedlæggelsen vil være spredt ud i hele landet, men vil især ramme Paris.

Franske lastbilchauffører har også annonceret, at de vil blokere de franske veje fra 7. december.

Foto: Aleksander Klug Ferie Nye skrappe regler for elløbehjul

Demonstrationer kan udvikle sig voldeligt
Torsdag 5. december er der planlagt store demonstrationer i hele landet.

Udenrigsministeriets Borgerservice advarer imod at opholde sig i nærheden af demonstrationerne, hvis man er i Frankrig.

- Hold dig fra demonstrationer, da de kan udvikle sig voldeligt. Følg altid lokale myndigheders anvisninger. Hold dig opdateret via nyhedsmedierne, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på deres hjemmeside.

Flyselskaber forventer også at blive ramt, da flyvelederne, som guider flyene sikkert ned fra luften, forventes at strejke fra onsdag aften til søndag morgen. Det vil både påvirke mellemlandinger og rejser til og fra Frankrig. Hvis man rejser til Frankrig med fly, skal man holde sig opdateret ved det pågældende flyselskab.

Franske hoteller kalder Airbnbs sponsorat med IOC for unfair og truer nu med at stoppe med at deltage i planlægningen af De Olympiske Lege i Paris. Foto: Colourbox Ferie Franske hoteller truer med at boykotte OL i 2024

Fingrene væk fra pensionen
Ansatte inden for blandt andet skolevæsnet, politi og hospitaler vil også deltage i strejken. De protesterer imod en ny pensionsreform, som vil forenkle pensionssystemet for offentligt ansatte. Det nye system påvirker for eksempel mange offentligt ansattes pensionsalder. Typisk kan man gå på pension, når man er 62 år. Det kan man stadigvæk, men til en nedsat udbetaling. Først når man er 64, vil man kunne gå på fuld pension.

Samtidig vil reformen påvirke, hvor mange penge man som pensionist modtager. Med det nuværende system er offentligt ansattes pension udregnet fra den løn, som de modtager de sidste seks måneder af deres arbejdsliv - som typisk er det højeste for de flere mennesker - og de er også vurderet på de 25 bedste år af deres arbejdsliv. Det nye system vil regne hvert år med, hvilket betyder, at ansatte med en tidligere lav løn eller perioder med arbejdsløshed vil få en lavere pension. Det skriver Forbes.

Ifølge den franske transportminister vil det resultere i en fortjeneste på 180 millioner euro svarende til 1,34 milliarder kroner, når det bliver indført. Foto: AFP/Ritzau Scanpix Ferie Nu bliver det dyrere at flyve til Frankrig

30 kommentarer
Vis kommentarer