Advarsel til Tyrkiet-turister: Et facebook-like kan give flere års fængsel

De tyske myndigheder advarer om, at et simpelt 'like' eller en forholdsvis uskyldig kommentar kan koste turister flere år i fængsel

Tyske turister i Tyrkiet bliver opfordret til at være påpasselige med deres aktivitet på sociale medier. Foto: Lefteris Pitarakis/AP
Tyske turister i Tyrkiet bliver opfordret til at være påpasselige med deres aktivitet på sociale medier. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Udenrigsministeriet i Tyskland har netop skærpet deres rejsevejledning for Tyrkiet, som også er en yndet feriedestinationen for mange danskere.

Det skriver The Local Tyskland.

I en skriftlig udtalelse opfordrer myndigheden til, at turister i det eurasiske land er ekstra påpasselige med deres adfærd på sociale medier såsom Facebook og Twitter.

Det sker efter sigende i kølvandet på en række anholdelser og tilbageholdelser af tyske borgere, der har delt opslag på de sociale medier, som i Tyskland ville beskrives som ytringsfrihed, men som i Tyrkiet bliver betragtet som terror eller propaganda.

- Et simpelt 'like' på Facebook eller kommentarer på sociale medier kan føre til sigtelser for terrorisme og propaganda, hvilket kan medføre årelange fængselsstraffe, står der i det tyske udenrigsministeries udtalelse.

De fleste tilfælde af tyskere, der er blevet arresteret eller nægtet indrejse i Tyrkiet uden nogen formel begrundelse, skyldes, at de har kritiseret præsident Erdoğans styre.

- Disse rejsende er blevet nægtet at rejse tilbage til Tyskland efter at have ventet i myndighedernes varetægt i alt fra flere timer til flere dage, skriver det tyske ministerie og fortsætter:

- Samtidig er deres mobiltelefoner blevet taget fra dem og gennemsøgt for gemt indhold og kontakter, står der i udtalelsen, som desuden gør opmærksom på, at størstedelen af de afviste tyskere har kurdisk baggrund eller er alevier.

Turist risikerer 5 års fængsel: Kaldte Egypten 'lorteland' på Facebook

Det siger de danske myndigheder
Udenrigsministeriet i Danmark har også i længere tid advaret danskere, der vil rejse til Tyrkiet, om at være ekstra opmærksomme på, at landet har indskærpet adgangen.

- Der har i den senere tid været tilfælde, hvor danskere er blevet nægtet indrejse i Tyrkiet uden nogen formel begrundelse. Nogle danskere med tyrkisk baggrund og tyrkere, der bor i Danmark, er også blevet nægtet udrejse af Tyrkiet. Det er sket med den begrundelse, at en retssag mod dem var ved at blive anlagt. En retssag kan risikere at trække ud i længere tid, og uden at det kan oplyses, hvad sigtelsen er, står der således på ministeriets hjemmeside.

Her advares der netop også om, at ens handlinger kan blive forvekslet med terror:

- Hvis du gerne vil rejse til Tyrkiet, skal du på forhånd nøje overveje, om du på grund af forhold i relation til de tyrkiske myndigheder ikke bør rejse. Det kan også være, at du har eller har haft kontakt til eller på anden måde har været eller er tæt på personer eller grupper, som de tyrkiske myndigheder anser som kriminelle eller terrorister.

- Tyrkiet anvender universel jurisdiktion, hvilket betyder, at aktiviteter, som ikke i Danmark anses for ulovlige, kan være grundlag for retsforfølgelse i Tyrkiet, fordi de anses for ulovlige der.

Kaldte Egypten for et 'lorteland': Nu skal hun i fængsel