Afføringskrise truer tropeparadis: Siver ud i vandet

Her skal du måske lige vente med at tage en svømmetur – både strandgæster, drikkevand og koralrev er i fare 

Det ser lækkert ud, men en usynlig bakteriebombe kan skjule sig i vandet. Foto: Colourbox
Det ser lækkert ud, men en usynlig bakteriebombe kan skjule sig i vandet. Foto: Colourbox

Smukke, hvide strande, farverige koralrev, en blomsterkrans om halsen og en kokosnød fyldt med alkohol i hånden. Hawaii er indbegrebet af en tropisk feriedrøm. Men der er en slange i det hawaiianske paradis.

På grund af problemer med Hawaiis kloakringssystem, siver der nemlig rester fra øboernes toiletbesøg ud i vandet. Surfere og badegæster har fået grimme hudindfektioner og statens drikkevand, koralrev og berømte strande er i fare for at blive forurenet.

Det viser en ny rapport fra sundhedsmyndighederne, skriver news.com.au.  

33 turister i ferieparadiset Mallorca er blevet ramt af den smitsomme leversygdom hepatitis A. Foto: Bo Nymann/Ritzau Scanpix Ferie Smitsom sygdom raserer i ferieparadis

Lokale undgår vandet
Det er de knap 90.000 sivebrønde i Hawaii, der skaber problemerne. De er nemlig gamle og en del af dem lækker bakteriefyldt, potentielt sygdomsfremkaldende væske direkte ud i undergrunden. Det er rent ud sagt en lortesag for de hawaiianske myndigheder.

De skal både bruge op mod 10 milliarder kroner på at udskifte brøndene og risikerer altså også at få udrikkelagt vand i hanerne og fækalie-inficerede badestrande.

Det har fået Peter Hackstedde, der er formand for borgergruppen Puako Community Association på hovedøen, til helt at undgå at bade i havet, hvis han har det mindste sår. Han har nemlig tidligere raget en infektion til sig, efter at have svømmet i kloakinficeret vand. 

- Vi har opdaget, at kloakvand siver ud i havet, og det svømmer vi så rundt i, siger han ifølge news.com.au til Wall Street Journal.

Katie og Eddie fra Canada kom hjem fra deres troiske drømmeferie med indvoldsorme i fødderne. Foto: Privat Ferie Ungt par gik i bare tæer på ferien: Orme kravlede ind under huden

Ren gylle
Hvis det skræmmer de lokale op af vandet, skal det nok også skræmme en del turister væk. Hvem har lige lyst til at snorkle blandt koraller - og afføring? Men de menneskelige efterladenskaber kan også komme til at betyde, at der slet ikke bliver nogle koraller at svømme blandt.

Det er jo ikke tilfældigt, at landmænd spøjter litervis af gylle ud på markerne - det er fyldt med næringsstoffer, og det gælder uanset om det kommer fra grise eller mennesker.

Ifølge rapporten fra de hawaiianske sundhedsmyndigheder indeholder kloakvandet fra de gamle sivebrønde så mange næringsstoffer, at det risikerer at ødelægge både badevand og det sarte økosystem i havet omkring øerne.    

- Hawaiis naturlige økosystem er lavt på næringsstoffer, og koralrevene trives specifikt i vand med få næringsstoffer, står der i rapporten ifølge newscom.au.

Næringsstofferne fra kloakvandet kan betyde, at algevæksten eksploderer, hvilket både kan gøre en ende på korallerne og gøre det lækre, klare havvand til en grøn algesuppe. Og det er jo heller ikke ligefrem noget, man har lyst til at snorkle i.

Ferie-selfierne bliver vildere og vildere og resulterer i højere grad i dødsfald. Her er det en strandgæst i Rio de Janeiro, der poserer foran en pukkelhval i november måned. Foto: Silvia Izquierdo/AP Ferie Fra selfie-ulykker til hajangreb: Her er de mest livsfarlige feriedestinationer

30 kommentarer
Vis kommentarer