Airbnb kan vurdere dig ud fra dine sociale medier

Airbnb kan scanne dine sociale medier for at se, om du er en passende gæst

Udlejningsplatformen Airbnb har søgt patent på en software, som kan scanne deres brugeres online liv. Foto: Colourbox
Udlejningsplatformen Airbnb har søgt patent på en software, som kan scanne deres brugeres online liv. Foto: Colourbox

Hvis man vil benytte sig af udlejningsplatformen Airbnb, så skal man måske til at overveje, hvad man laver online. Det kan nemlig få betydning for, om du vil blive godkendt som gæst.

Airbnb har købt softwaren Trooly, som kan bedømme, om en gæst er værd at stole på, før de bliver godkendt til et ophold.

Teknologien kigger på gæstens personlighed og kalkulerer risikoen for, at gæsten vil ødelægge værtens hjem. Det skriver The Evening Standard. Softwaren blev afsløret i et patent søgt i 2017 , da den blev offentliggjort af Den Europæiske Patentmyndighed, efter patentet til softwaren blev bevilget i USA sidste år.

Sådan bliver 'værelset' præsenteret på Airbnb. Foto: Airbnb Ferie Airbnb-værelse går viralt: Er bare et beskidt klædeskab

Ifølge patentet kan Airbnb bruge softwaren til at scanne hjemmesider, som inkluderer sociale medier, for at analysere sig frem til, hvilken personlighed gæsten har. Den vil dermed holde egenskaber, som 'samvittighed og åbenhed' op mod de sædvanlige kredit- og identitetskontroller. Egenskaber som 'neurose, narcissisme, manglende samvittighed og psykopati' anses som utroværdige.

Gæster, som ikke opfører sig ordentligt, er en plage for Airbnb-værter. Men derfor kan man ikke bare hænge dem ud på sociale medier. Det kan nemlig være strafbart. Foto: Colourbox Ferie Lejer tissede i haven: Hængt ud af Airbnb-vært

Software scanner hele dit online
Softwaren bruger også kunstig intelligens til at finde dem, som er associerede med falske profiler eller dem, som giver falske informationer. Patentet indikerer også, at brugere får lavere point, hvis nøgleord, billeder eller videoer viser, at de er involverede med narkotika, alkohol, hadefulde hjemmesider og organisationer eller sexarbejde.

Patentet tilføjer, at folk 'involveret i pornografi' eller 'udgivelse af online indhold med negativt sprogbrug' vil få en lavere score.

Softwaren scanner også nyhedshistorier, som relaterer til gæsten og kriminalitet. Blogindlæg og artikler, skrevet af gæsten, tages også med for at lave en 'person graf', siger patentet.

Med dataanalysen kan Airbnb, hvis de bruger teknologien, bedømme, hvordan gæsten opfører sig offline. Softwaren er også i stand til at krydsreferere med sociale forbindelser, ansættelsesforhold samt uddannelse. Herefter kalkulerer den, hvor godt en gæst og vært passer sammen.

Mange brugere af deleplatformen Airbnb er ikke opmærksomme på, at værtsgarantien ikke dækker alt. På billedet er en gruppe nordmænd ved at holde fest i deres lejede Airbnb-lejlighed i Aarhus. Foto: Morten Lau-Nielsen Ferie Udlejning af dit hjem kan koste dig dyrt

Airbnb vil opdage mistænkelig adfærd
Airbnb siger, at patentet er en udvikling af arbejdet med baggrundstjeksoftwaren Trooly.

På deres hjemmeside skriver Airbnb:

'Hver reservation på Airbnb bliver analyseret for risici, før den bliver godkendt. Vi bruger forudsigende analyser og maskinlæring til at evaluere hundredvis af signaler, som hjælper os med at opdage og undersøge mistænkelig adfærd.'

Airbnb oplyser til Ekstra Bladet, at patentet blev søgt af virksomheden Trooly, og at Airbnb ikke benytter sig af softwaren. Airbnb oplyser, at virksomheden søger mange patenter, men ikke nødvendigvis implementere alle.

En rengøringsassistent gør rent på et Airbnb-værelse i Paris. Myndighederne beskylder platformen for at drive parisiske familier ud af byen. Foto: AP /Thibault Camus Ferie Ny deleplatform vil udkonkurrere 'grådige' Airbnb

48 kommentarer
Vis kommentarer