Airbnb presset ud af omstridt område

Udlejningstjenesten vil ikke længere udlejere boliger i israelske bosættelser

Airbnb vil ikke længere udleje ferieboliger på Vestbredden. På billedet ses Moshe Gordon foran sin lejlighed, som han tidligere har udlejet gennem tjenesten. Foto: Tsafrir Abayov/AP
Airbnb vil ikke længere udleje ferieboliger på Vestbredden. På billedet ses Moshe Gordon foran sin lejlighed, som han tidligere har udlejet gennem tjenesten. Foto: Tsafrir Abayov/AP
Følg Ferie

Den populære udlejningstjeneste Airbnb har besluttet sig for, at de ikke længere vil udleje ferieboliger i de israelske bosættelser på Vestbredden.

Det skriver AP.

Udlejningstjenesten er gennem længere tid blevet presset af blandt andre menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, der tidligere på ugen udgav en kritisk rapport omkring Airbnbs tjenester i de besatte områder ved navn ’Bed and Breakfast on Stolen Land’.

Helt konkret vil 200 lejligheder bliver fjernet fra Airbnb ’snarest muligt’.

- Der er forskellige synspunkter på, hvorvidt virksomheder skal føre forretning i besatte områder, der er genstand for historiske konflikter mellem israelere og palæstinensere, skriver Airbnb i en pressemeddelelse og understreger, at de vil fjerne lejlighederne, selvom det ikke er ulovligt for dem at udleje i området.

Har skiftet mening
- Vi har tidligere gjort det klart for alle, at vi ville udleje i området, som loven tillader os, fordi vi mener, at den menneskelige kontakt, som vores koncept tilbyder, er af stor værdi og bringer folk sammen i så mange områder som muligt verden over.

- Men siden da har vi brugt betragtelig tid på at snakke med eksperter - deriblandt eksperter, der har kritiseret vores tidligere synspunkt, og som en global platform, der opererer i 191 lande og regioner samt flere end 81.000 byer, bliver vi nødt til at tage vores indflydelse i betragtning og handle ansvarligt, lyder det fra virksomheden.

Av for pokker! Gigantisk bøde til to Airbnb-udlejere

Israel raser
Vestbredden og Østjerusalem har siden 1967 været besat af Israel, og selvom den generelle holdning verden over er, at besættelsen er ulovlig, så mener de israelske myndigheder, at retten til området er disputabel og skal afklares mellem Israel og Palæstina.

Mens Israel derfor er langt fra at være tilfredse med, at Airbnb sortlister bosættelserne og derfor snakker om at boykotte udlejningstjenesten i Israel samt pålægge virksomheden langt højere skatter, så er reaktionen mere positiv hos palæstinenserne, der kalder beslutningen for ’et fint første skridt’.

Saeb Erekat, der er generalsekretær for Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO), påpeger dog, at udlejningstjenesten i højere grad burde have taget mere afstand fra de israelske bosættelser ved understrege, at de er ulovlige og bliver betragtet som krigsforbrydelser.

TV2 har været en tur forbi det omstridte område i byen Kfar Adumim for at snakke med Airbnb-udlejere, som nu kan se frem til, at de ikke længere må leje deres lejlighed ud, hvilket flere af dem bestemt ikke er begejstrede for.

- De tjener penge, når lejligheder udlejes, og de tænkte måske, at hvis de boykotter os, så ville mange mennesker i verden bakke op om dem. Jeg synes, det er en dårlig idé, siger en Airbnb-udlejer ved navn Shalom Tal til det danske medie.

Kvinde skal tilbagebetale enorm Airbnb-indtjening

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind