På fly-hop rundt i det ægte Kina

Det økonomiske mirakel buldrer i Solens Rige, men uden for storbyerne har tiden stået stille i over 1000 år

Den traditionelle arkitektur er bevaret mange steder i Kina. Så idyllisk kan en toiletbygning på bymuren i Xi'an se ud.
Den traditionelle arkitektur er bevaret mange steder i Kina. Så idyllisk kan en toiletbygning på bymuren i Xi'an se ud.
Kina gennemgår store forandringer under det økonomiske mirakel, landet for øjeblikket er midt i. Allerede i dag kan man i mange storbyer blive i tvivl, om man er midt i østens mystik eller i virkeligheden er i det moderne vesten. Skyskraberne skyder op, og kineserne tager den vestlige livsstil til sig med kyshånd.

Men bevæger man sig uden for shoppingscentrene i Beijing eller Shanghai, kan man stadig nå at opleve noget af det gamle Kina. Her har udviklingen stået stille i over 1000 år. Befolkningen lever som deres forfædre, og kroppen er fortsat det vigtigste arbejdsredskab.

Mange rejseselskaber har lagt rundrejser i Kina ind i programmet af kortere eller længere varighed. Og rejserne er populære. Flere gange om ugen er der flyafgange mod Solens Rige med oplevelseshungrende danskere om bord.

Vi valgte en meget koncentreret tur, hvor vi løbet af 12 dage både skulle opleve de to metropoler og havde tre destinationer ude i landet. Et program med fire-fem arrangementer hver eneste dag med start i Beijing og afslutning i Shanghai, tre indenrigsflyvninger på hver omkring 1000 km og en del tid i bus.

Hårdt, men også en tur, hvor oplevelserne bagefter står i kø på nethinden. Og hvor et effektivt program fra tidlig morgen til sen aften også sikrede lidt tid til at komme i dybden. Og så heller ikke værre, end at rejsedeltagere på helt op til 77 år stadig havde masser af energi på afslutningsdagen. Da både Beijing og Shanghai tidligere har været grundigt omtalt i Ekstra Bladet Ferie, springes de over i denne reportage.
1 af 3 Når kineserne arbejder på deres små jordlodder, foregår det som på landet i Danmark for flere hundrede år siden. Her er ingen automatik, og vigtigste arbejdsredskaber er mennesket selv.
2 af 3 Terrakotta-hæren er imponerende i sin udgravning. Hvert eneste ansigt på de 7000 krigere er forskelligt og menes modelleret efter de ægte krigere omkring 200 f.Kr.
3 af 3 Den traditionelle arkitektur er bevaret mange steder i Kina. Så idyllisk kan en toiletbygning på bymuren i Xi'an se ud.