Vin og vand

Vulkanøen Santorinis dugfriske hvidvin passer stemningsfuldt til de gyldne solnedgange, men vandet er øens guld

(Foto: Michael Jagd)
(Foto: Michael Jagd)
antorini er drønhamrende flot på den ene side. Den ud til havgryden over til naboøen Thirassía, hvor solen går ned. Havgryden kaldes Caldera. Det er et udtryk for vulkanen, der sank ned i dybet efter gigantudbruddet for 3600 år siden. Og næsten alting på Santorini handler om 'Caldera sunset view'. Når det ikke lige handler om øens fineste produkt: vinen. Eller begge dele på én gang.

Et genialt sted at nyde solnedgangen er hos vineriet Santo Wines lige uden for Pyrgos. Dels slipper man for de skyhøje priser på de overfyldte solnedgangscafeer i hovedbyen Fira, dels kan man for et mindre beløb smage op til 25 forskellige vine med mezedes (små godbidder) til og sidde på førsteparket til vidunderet.

Byen hælder
Når det er blevet mørkt, kan man oppe i Pyrgos se lysene på næsten hele øen. Byen hælder ad skråningen op til Profeten Elias (565 m) og har charmerende trappegyder med hvælvinger i et miks af hvide kubiske kykladehuse og farverige italienske herskabshuse. Øverst oppe skinner et venetiansk borganlæg, Kastelli, som foruden bittesmå taverner rummer et byzantinsk museum, Agia Triada, et galleri og urgamle kirker.

De andagtsfulde solnedgange over det blinkende hav forbliver en klasse for sig. Så inde i Fira bliver nogle par sidst på dagen gift i katedralen, der også ligger lige ud til det romantiske sceneri. Men romantikken er dyr at bo midt i. Mange overnatter da også i de hyggelige lavastrandbyer Kamari og Perissa, som har bus fra Fira hele dagen og aftenen. Eller i byen Akrotiri ved udgravningerne af antikkens Akrotiri, Grækenlands Pompeji. Efter en sammenstyrtning i september håber man nu, at stedet åbner til sommer med bedre afstivninger, så besøgende igen kan se den 3600 år gamle minoisk lignende kultur.

Ude på vulkaner
Vil man bo med udsigt til kraterhavet, er det muligt på vandrerhjemmet i den smagfuldt farvede by Ia (Oia) -den eneste by på Santorini med drikkevand i hanen. På grund af den udtalte vandmangel har man en fabrik, der laver havvand om til ferskvand. Byen kaldes Santorinis smykke og er et must. Nedenfor ligger den maleriske fiskerhavn Ammoudi (214 trin) og yachthavnen Arméni (286 trin). Fra begge havne sejler der dagligt udflugtsgaleaser til søsterøen Thirassía og vulkanøerne. Det ryger lidt fra månelandskabet på den nøgne, sorte vulkanø Nea Kaméni, og man kan bade i de rustrøde varme kilder ved Palea Kaméni. Thirassía er som en spejlvendt, formindsket og mere tilbagelænet udgave af Santorini.

Udflugtsbåden kan også bordes fra den gamle havn Skala, der har 580 trin i den 300 m stejle kratervæg op til Fira. Trappevejens mange trin kan gøres som en uforglemmelig stædig æseltur, hvis man da ikke hellere vil gå op -eller tage svævebanen. Store krydstogtsskibe kaster anker i dybet ud for Skala. Færgen og highspeed-katamaranen sejler forbi og lægger til fem km mod syd i Athinios, hvorfra bussen går tilbage til Fira.

At vandre på stien mellem Fira og Ia er berusende, og fra Firostéfani kan man se Fira glimte som sine juveler, guld og smykker om aftenen.

Har man nydt sine solnedgange over kraterhavet, kan man på den modsatte kyst mærke det varme sand og det sorte vand på øens mystiske mørke strande.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen