Fantastiske Petra

Jordans to største attraktioner er den oldgamle by Petra og en af verdens flotteste ørkener, Wadi Rum

I Petra kan man vælge at gå til fods, ride på kamel eller æsel.
I Petra kan man vælge at gå til fods, ride på kamel eller æsel.
PETRA (Ekstra Bladet): Vi vandrer gennem smalle slugter med rosarøde sandstensklipper, som rejser sig op i det uendelige, og får os til at føle os mikroskopiske i hele dette gigantiske natursceneri. Vi er på vej ind mod Petras mest navnkundige monument af de mere end 800, som findes i den oldgamle by.

Pludselig ser vi så Alkazna, Skatkammeret, gennem en smal, forreven slugt. Klippevæggene danner et særegent passepartout omkring dette enorme bygningsværk, som i første omgang ikke sladrer om dets virkelige størrelse. Kun fordi vi bliver ved og ved med at gå, uden Skatkammeret synes at komme nærmere, går det op for os, hvor stort det er.

Endelig er vi fri af den smalle tragt, og ser så juvelen i sin fulde blomst. Den funkler i formiddagens endnu sprøde stråler, og tilnavnet Rosa-byen, giver mening. Hele denne kolos er hugget ud af klippevæggen af nabatæerne for mere end 2000 år siden.

Gode handelsfolk
Nabatæerne var en beduinstamme, som ikke har indskrevet sig i historien på samme måde som antikkens øvrige storriger. Vi ved, at disse store arkitekter og håndværkere havde en vigtig kontrol med handel af silke og krydderier mellem Kina, Indien og antikkens verden, men ellers er det forbavsende lidt viden, vi har om folket. De fastholdt deres rige samtidig med den romerske ekspansion, men de måtte dog kapitulere over for romerne i år 106 e.Kr.

Indiana Jones-land
Fans af Indiana Jones vil med garanti have set bygningsværket fra filmene. En af scenerne er optaget i Petra-området. Nok noget nær den bedste kulisse for en eventyrfilm. Her er så intenst og overjordisk smukt - ved siden af de hundreder af storslåede antikke monumenter.

Der findes utallige kilometer af stier, som fører igennem hele Petra - som i øvrigt betyder sten. Godt valgt navn, for det er et rige af naturens materialer - samtlige de 800 større og mindre monumenter er alle forarbejdet af sandstenene.

En rigtig god idé er at se udvalgte favoritter af både natur og kultur på forskellige tidspunkter af døgnet, hvor farvespillet i sandstenen skifter så mangfoldigt, at den vinkel, man betragtede skuet fra om morgenen, næsten er uigenkendelig om aftenen.

Lawrence of Arabia
Den anden af Jordans meget store seværdigheder er Wadi Rum-ørkenen. Her er det naturen, som trækker. Og kun den. Ingen bygningsværker, intet menneskeskabt. En ørken så tom og tilsyneladende ugæstfri. Men til gengæld rummer den en skønhed, som er sublim, intet mindre.

Her er optaget adskillige film - Lawrence of Arabia som den nok mest kendte - og man forstår det godt. Hele området er som en filmkulisse med de kolossale, lodrette rosa bjerge, som er furede igennem titusinder af års erosion, vind og vejr.

I firehjulstrækkeren kører vi nu og da fast i det røde sand, og så må vi aktivere de to bageste hjul for at komme fri. I det fjerne ser vi en beduin, som vogter sine geder. Vi når op på siden af ham, stiger ud og forsøger os på først engelsk, siden fransk. Han taler intet anden end arabisk.

Ikke desto mindre får vi en kommunikation i gang, uden brug af ord. Endnu længere ude ser vi fire-fem kameler med passagerer på ryggen. Måske er det turister, som har valgt en af de populære tredages kamelture med overnatning i beduintelte. Måske er det simpelthen beduiner!
1 af 3 Det er ikke Lawrence of Arabia - blot en ganske almindelig beduin i Wadi Rum-ørkenen.
2 af 3 Skatkammeret - det mest berømte og storslåede i Petra.
3 af 3 I Petra kan man vælge at gå til fods, ride på kamel eller æsel.
0 kommentarer
Vis kommentarer