Det hvide kloster ved det store blå

Chozoviótissa-klostret hænger ned ad klippen 260 m over havet. (Foto: Michael Jagd)
Chozoviótissa-klostret hænger ned ad klippen 260 m over havet. (Foto: Michael Jagd)
Amorgós tiltrækker flere og flere. Især har Luc Bessons film 'The Big Blue' (1988) sat øen på landkortet. Filmen har bl.a. location ved Agia Anna og handler om to drenge, der dykker og vokser op sammen for så at blive forelsket i den samme dame. Det klare vand ved Agia Anna bliver hurtigt dybt, og her er det store blå.

Agia Anna er en dejlig klippe- og småstensstrand. På sydsiden er nøgenbadning mulig. Man skal blot huske at tage vand med. Den lokale kantina er lukket.

En km oppe ad stien hænger klosteret Chozoviótissa på klippesiden i 260 meters højde opført i 1088 på kejser Komninos befaling. Det er kun fem meter dybt, og man går ad en smal trappe mellem de otte etager. Det er piratsikret og har et ikon, der gør underværker. Øverst oppe på balkonen uden for klosterkirken kan man næsten øjne Agia Annas nøgenbadere.

Et stakåndet par trodser heden og slæber sig en km op ad den snoede klostersti iført shorts og undertrøje. Solen har kogt dem til ægte rednecks. De vil gerne ind og se klostret. Men munken nægter dem adgang. De trygler og skælder ud. Lige meget hjælper det. De har det forkerte tøj på. Mænd skal have lange bukser og skjorte på og kvinder bære sarong eller lang nederdel/kjole, ingen bare arme. Efter endt sightseeing bliver man inviteret ind i en dagligstue, hvor der bydes på loukoumi (turkish delight), et glas vand og klosterlikør, inden man skriver i gæstebogen.

Gratis entré. Man må godt lægge en erkendtlighed, åbent kl. 8-13 og 17-19.
1 af 2 Blandt dykke-emnerne i filmen 'The big blue', er også det grundstødte skib Olympia, der stadig kan ses i vandet ved Kalotaritissa i Kato Meria. (Foto: Michael Jagd)
2 af 2 Chozoviótissa-klostret hænger ned ad klippen 260 m over havet. (Foto: Michael Jagd)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen