Annonce:
Annonce:

Zoo-direktør advarer: Elefant-ridning er dødsens-farlig

- Elefanter er livsfarlige og det er klart forbundet med en risiko, når turister deltager i elefantridning i for eksempel Thailand, fastslår biolog og direktør i Giveskud Zoo

Richard Østerballe er biolog, direktør i Givskud Zoo og ekspert i vilde dyr.- Jeg kunne aldrig finde på at sætte mig op på ryggen af en tamelefant. (Arkiv foto: Carsten Andreasen )
Richard Østerballe er biolog, direktør i Givskud Zoo og ekspert i vilde dyr.- Jeg kunne aldrig finde på at sætte mig op på ryggen af en tamelefant. (Arkiv foto: Carsten Andreasen )
Annonce:
Følg Ferie

For tusindvis af danske turister er højdepunktet på ferien i Thailand en tur gennem junglen på ryggen af en tam elefant. Men elefantridning er bestemt ikke så hyggelig og ufarlig, som den umiddelbart ser ud.

- Jeg kunne aldrig drømme om at sætte mig op på ryggen af en tam elefant. Jeg vil heller ikke lade min familie gøre det. Elefanter er livsfarlige og man ved aldrig, hvornår det slår klik i hovedet på dem, fortæller biolog og direktør Richard Østerballe fra Givskud Zoo til ekstrabladet.dk.

Annonce:

De vil dræbe os omgående
Richard Østerballe advarer direkte turisterne mod elefant-ridningen.
- Turisterne udsætter sig helt klart for en risiko. Elefanter er farlige og meget kloge dyr. Vi har fire her i Zoo. To af dem er livsfarlige. De vil dræbe os omgående, hvis de kan komme afsted med det. Derfor har vi meget skrappe krav til sikkerheden, og vi er aldrig i fysisk kontakt med elefanterne, oplyser direktøren.

Alene i dyreparker verden over bliver der hvert år dræbt 2-3 professionelle dyrepassere. Der er intet officielt tal på, hvor mange turister og tilskuere til foreksempel elefantoptog og cirkusforestillinger, der hvert år bliver dræbt. Men det kan være flere tusinde.

Ubehagelige metoder gør dem tamme
- Elefanter bliver gjort tamme ved meget ubehagelige metoder. De bliver fra små knækket fysisk og psykisk af træneren og de større dyr. På den måde indfordner de sig i et hierakisk system, hvor de ikke bruger deres kræfter. Men hvis det slår klik for dem - og de pludselig opdager hvor mange kræfter de reelt har - så går det for alvor galt.

Annonce:

Det kan være den mindste lille ting, der lige pludselig kan irritere den tamme elefant. Det er helt uforudsigeligt. Jeg ved, at heller ikke vores dyrepasser hos elefanterne her i Givskud Zoo, Anders Riisager, kunne drømme om at deltage i elefantridning.

Vi ser i vort daglige arbejde, hvor snu elefanterne er. De krummer foreksempel snablen sammen, så den ikke ser så lang ud. Hvis vi kommer for tæt på, så ryger snablen ud og vi bliver trukket hen mod tremmerne og måske klemt ihjel, beretter Richard Østerballe.

Dræbt i elefantburet
I 1993 dræbte en elefant i Givskud Zoo omgående en gæst, som kravlede ind i buret til den. Gæsten mente, at han kunne tale med elefanten. Det kunne han ikke.

- Elefanter er uforudsigelige. Man ved aldrig, hvad der sker i hovedet på dem. Lige pludselig slår de om og bliver aggressive. Det skal man bare vide, når man sætter sig op på ryggen af dem eller kommer tæt på dem, fordi man vil fodre dem med bananer, advarer biologen og eksperten i vilde dyr.

Læs også:

Mor og datter mast på elefant-safari

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: