Slut med 'hash-ferier'

News U can Use: Fra 1. januar 2013 bliver det forbudt for turister at besøge coffeeshops i Amsterdam

Skal du nå dette på lovlig vis - og ikke bor i Holland - så rinder tiden ud (Foto: AP)
Skal du nå dette på lovlig vis - og ikke bor i Holland - så rinder tiden ud (Foto: AP)

Fra og med 1. januar 2013 vil udenlandske turister bliver nægtet adgang til coffeeshops i hele Holland

I første omgang gælder loven - som koalisionsregeringen har fået støtte til hos det højreorienterede parti med Geert Wilders i spidsen - alene i landets sydligste provinser, men fra 1. januar 2013 gælder det i hele landet, også 'smoking Amsterdam'.

Regeringens begrundelse er, at der er sammenhæng mellem cafeerne, hvor der kan købes og nydes hash, og 'dårlig opførsel, uro og kriminalitet'.

'Turisme-selvmord'
Blandt modstanderne af forbuddet er bl.a. borgmesteren i Amsterdam - hvor der anslås at være 230 coffeeshops - som kalder forbuddet for et 'turisme-selvmord'. Det vurderes at der er omkring en million turister, der besøger coffeeshops årligt alene i Amsterdam.

En del frygter, at et forbud vil betyde at hollændere vil sælge hash til turister og det kan betyde, at de også tilbydes narko.

Sagen er forsøgt forelagt EU-domstolen, med det argument at man ikke må gøre forskel på lokale og turister fra EU, men den støttede lovgivningen.

Justitsministeriet i Holland har konkluderet at coffeeshops defineres som privat klubber og de må have et maksimalt medlemstal på 2.000, der alle skal være over 18 år og bosiddende i Holland.

- Det er i provinsen, som har den største narkoturisme, hvor loven vil gælde først, siger talskvinde fra ministeriet, Charlotte Menten, til Daily Mail.

I den sydlige del af Holland kommer der mange turister fra Tyskland og Belgien mest for at besøge hash-cafeerne. Her er der også tale om et problem med smugling.

Der er cirka 670 coffeeshops i hele Holland.