easy Jet afslører plan mod askeskyer

Luftfartsselskaber og flyproducenter vil for alt i verden undgå de negative konsekvenser af vulkanske askeskyer. Britiske easy Jet er langt fremme.

Med ny teknologi bliver det muligt at opdage askeskyer, som dem fra Island. (Foto:Ekstra Bladet/Jon Gustafsson.)
Med ny teknologi bliver det muligt at opdage askeskyer, som dem fra Island. (Foto:Ekstra Bladet/Jon Gustafsson.)

Det britiske lavprisselskab easy Jet annoncerer, at det er i færd med at teste en ny teknologi, som kan hjælpe piloter med at opdage askeskyer op til 100 kilometer væk og dermed begrænse forstyrrelser fra vulkanudbrud.

Luftfartsselskabet siger i en meddelelse, at det vil være det første i verden til at teste udstyret, som kaldes Avoid (Detektor til identifikation af vulkansk aske).

Banebrydende teknologi
Det fungerer ligesom de vejrradarer, der anvendes i fly.

Den europæiske flyproducent Airbus regner med at testflyve Avoid inden for de næste par måneder, og easy Jet satser på ved årets udgang at have systemet installeret i en halv snes fly til en pris på omkring ni millioner kroner.

- Denne banebrydende teknologi er det redskab, der vil gøre store askeforstyrrelser til ren historie, siger easy Jets administrerende direktør, Andy Harrison, i meddelelsen.

Se og undgå aske
- Askedetektoren vil gøre vores fly i stand til at se og undgå askeskyer, ligesom den luftbårne vejrradar og vejrkort vil gøre tordenvejr synligt, siger Harrison.

De civile luftfartsmyndigheder i Storbritannien hilser luftfartsselskabernes bestræbelser på at minimere askeskyers driftsforstyrrelser og tilføjer: "Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at gøre det lettere for dem".

Askeskyer fra den islandske vulkan Eyjafjallajökull tvang myndighederne til at lukke store dele af det europæiske luftrum i april, hvilket medførte totalt kaos for millioner af rejsende.

0 kommentarer
Vis kommentarer