Flyt festen til Tyskland og spar 16.000

Der er mange penge at spare, hvis du har mod på at flytte brylluppet eller fødselsdagen til udlandet

Der er 16.000 gode grunde til at invitere dine gæster til Glücksburg Strandhotel. (Foto: Glücksburg Strandhotel)
Der er 16.000 gode grunde til at invitere dine gæster til Glücksburg Strandhotel. (Foto: Glücksburg Strandhotel)

Det er ikke kun øl, vin og smøger, som er billigere, hvis du kører et smut over grænsen. Også din runde fødselsdag, brylluppet eller datterens konfirmation er billigere at købe uden for Danmark.

Ekstra Bladet Ferie har tjekket, hvad det koster at holde den samme fest i Danmark, Sverige og Tyskland.

Flytter man festen fra Danmark til Sverige kan man leje et slot for den samme pris, som det koster at holde fødselsdagen eller brylluppet på en dansk kro i Sønderjylland.

Rykker man i stedet til Tyskland, kan man putte 9313 kroner i lommen i ren prisforskel på den billigste danske og den billigste tyske kro i vores tjek. For luksusudgaven er prisforskellen 16.246 kroner for en fest med 30 gæster.

Lave lønninger
Både på de almindelige og de mere luksuriøse steder i Tyskland vinder priskonkurrencen med betydeligt lavere priser end de svenske - og navnlig de danske priser.

Det er både drikkevarer, overnatninger og mad, som er billigere syd for grænsen, og trækker den samlede pris ned. Hos Danske Kroer og Hoteller er man godt klar over konkurrencen.

- Nordtyskland er den største konkurrent, vi har på overnatninger og miniferier. De kan tilbyde nogle fantastisk gode produkter til priser, som er fuldstændig urealistiske for vores medlemmer i Danmark, siger Jørgen Christen, som er direktør i branchesammenslutningen Danske Kroer og Hoteller.

Han giver lave lønninger til personalet - samt en moms på syv procent mod de danske 25 - skylden for, at danskerne får baghjul af især Tyskland.

Klik på landene til højre og find gode muligheder for at holde din fest i udlandet.

Depositum
Hvis du har betalt pengene forud for dit arrangement, og firmaet går konkurs, er der ikke meget at komme efter - hverken i Danmark, Sverige eller Tyskland:

- Så er dine penge som udgangspunkt tabt. Man kan selvfølgelig gøre sit krav gældende i konkursboet, men det vil der sjældent komme noget ud af, siger Peter Fogh Knudsen, der er leder af Forbruger Europa, Forbrugerstyrelsens EU-kontor.

Det får du for pengene
Priserne er beregnet ud fra en fest med 30 gæster til kro-ophold med overnatning. Hvis intet andet er opgjort, er følgende med i prisen:
- Velkomstdrink og tre retter mad
- 10 flasker husets hvidvin, 15 flasker husets rødvin
- Kaffe, sødt og natmad
- Overnatning i delt dobbeltværelse og morgenmad
- Eneste undtagelse er Tyrstrup Kro, hvor der i stedet for de 25 flasker husets vin er inkluderet fri bar hele aftenen. Det er den billigste løsning.
- Priserne fra de udenlandske kroer og slotte er omregnet til danske kroner fra henholdsvis euro i Tyskland og svenske kroner i Sverige med kurser indhentet 10. februar via valutakurser.dk.

Få det på skrift
Hvad enten festen foregår herhjemme eller i udlandet, så sørg for at få hele aftalen ned på skrift. Du kan få brug for skriftlige beviser, hvis du og sælgeren senere bliver uenige om, hvad der er aftalt, og om du har fået det, du har betalt for.

- Hvis du for eksempel har betalt et depositum eller pengene på forskud, og du så fortryder, eller festen bliver aflyst, så er der ingen officielle regler for, hvornår det er for sent at få depositummet tilbage. Det skal man sørge for at aftale og få ned på skrift, siger Peter Fogh Knudsen, leder af Forbruger Europa, Forbrugerstyrelsens EU-kontor.

Andre ting, som er gode at aftale skriftligt, er arrangementets varighed, menuen, hvilket lokale, man får, og hvor mange, hvis nogen, drikkevarer der er inkluderet i prisen.

Klagemuligheder
Som forbruger er du ikke lige så godt stillet, hvis du booker en fest eller et arrangement i Tyskland sammenlignet med herhjemme:

- Klagemulighederne i Tyskland ikke er nær så gode som hos klagenævnene i Sverige og Danmark. Hvis der opstår uenighed om, om man har fået det, man har betalt for, må man selv prøve at komme til enighed med sælgeren, eller også er man nødt til at gå til domstolene i Tyskland, siger Peter Fogh Knudsen.

Er man utilfreds med et produkt - herunder også en fest - som man har købt i et andet EU-land, kan man henvende sig til Forbruger Europa med sin klage.

- Men vores bistand er dog helt afhængig af, at sælgeren har en indstilling, hvor de tager klagen seriøst, siger Peter Fogh Knudsen.

Er uheldet ude, finder du Forbruger Europa på forbrugereuropa.dk.