Drik dig stiv, mens du kan

Her får du en guide til gode pub-oplevelser i den britiske hovedstad, hvor mange pubber er lukningstruede

Fra Elephants Head har man glimrende udsyn til folkelivt i Camden. (Foto: Peter Bejder)
Fra Elephants Head har man glimrende udsyn til folkelivt i Camden. (Foto: Peter Bejder)

Lukket!

Den slags skilte hænger stadig oftere uden for de pubber, som er en stor del af britisk kultur og selvforståelse.

Briterne har i århundreder set dem som åndehuller, hvor det intet betyder, om man er rig eller fattig, smuk eller grim eller ung eller gammel.

Det er her, man kommer for at snakke, udveksle sladder, diskutere, læse avis eller blot tænke store tanker, mens pints nedsvælges.

5000 tilbage i london
Men nu er pladsen blevet mere trang. Nationalsporten - at drikke pints - er truet i takt med, at flere og flere pubber bukker under. Som turist er der nu ikke grund til stor fortvivlelse.

I Storbritannien er der 53.000 tilbage, og selv om London også har set tilbagegang fra de ca. 7000 pubber, der var for få år siden, er der stadig over 5000 vandhuller tilbage i hovedstaden.

Men briterne og londonerne jamrer over lukningerne. De føler, at det går imod alt det, de og den stolte nation står for. Og de brokker sig over, at flere og flere pubber ejes af bryggerier.

Mange briter og londoner foretrækker free houses, hvor ejeren selv vælger de ølmærker, der nu engang skal langes over disken. Det sikrer et større og mere varieret udvalg, mener de.

Måske er du uenig
Her kan du læse om otte pubber i London. Nogle af dem ligger tæt på de store turiststrøg, mens andre gemmer sig i små sidegader, som det kræver lidt større indsats at komme til.

Det siger sig selv, at med ca. 5000 pubber i London vil mange læsere være uenige i det udvalg, der følger her.

Det er kun godt. Pubber og kvaliteten af øl og atmosfære er til for at blive diskuteret. Over en pint naturligvis.

Kvik-facts
Sted: London

Penge: 1 britisk pund = 8,33 kr.

Web om pubber:
beerintheevening.com, pubs.com
eller britiskpubguide.com

På ale-rundtur i centrum:
londonaletrail.co.uk

Mad
Pubberne har oppet sig, hvad maden angår. Der er ikke længere kun sandwiches med hvidt, blødt brød samt fish & chips på menuen. En del pubber har endog et menukort. Regn med 7-8 pund (ca. 60 kr.) for en dagens ret.

Søndag har mange pubber den traditionelle, britiske 'Sunday Roast' (kød, kartofler og grøntsager), der som regel er eneste ret den dag. Langt de fleste steder kan man være sikker på, at kødet ikke har fået for lidt!

Når du skal bestille
- Du kan købe stout (porter), lager (pilsner) eller ale (øl gæret hurtigt og ved høj temperatur, serveres tempereret). Bitter er også en britisk betegnelse for ale – med relativt kraftig tilsætning af humle.

- Ligegyldigt hvad man foretrækker, bestiller man en pint. Det er 568 ml. Man kan dog sagtens bestille en halv pint, men ikke mange londonere nedværdiger sig til det!

- Kun få London-pubber laver cocktails - det overlader man til de moderne barer i centrum - om end man kan købe drinks a la gin & tonic.

- Pub er en forkortelse for public house (offentligt sted/hus), hvor der må serveres alkohol og mad. Hvis man også kan overnatte på pubben, kaldes den normalt for en inn. Nogle bruger også betegnelsen bar for pubber, men barer er som regel mere moderne og har eksempelvis cocktails på menuen.

- Man giver omgange (rounds). Hvis man er sammen med andre på pub eller falder i snak med andre kunder, er systemet, at man køber til alle. De giver så de næste gange. Den næste omgang begynder, når den første person er færdig med sin pint.

Bliv klogere
- Kurt Hollesen har skrevet en god guide 'Londons pubber. 25 favoritter' (Cicero 2007) med fine historier fra de udvalgte pubber. Engelskkyndige kan kaste sig over Peter Haydons glimrende 'London's Best Pubs' (New Holland Publishers 2009) eller Bob Steel: 'London Pub Walks' (Camra 2006).

- Der findes flere sites med info om pubber. Bedst er beerintheevening.com, der har fokus på pubber i hele Storbritannien og glimrer ved at have brugeranmeldelser. Søg på områder/byer, og du skal finde!

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere