Den søde smag af Belgien

Intet sted på kloden producerer man bedre chokolade - ikke mindst i december, da udbuddet er allerstørst

Chokolade-fontænen i butiksvinduet er ikke til at stå for - især ikke ved juletid, når den søde skal ha' sit. (Foto: Jesper Møller)
Chokolade-fontænen i butiksvinduet er ikke til at stå for - især ikke ved juletid, når den søde skal ha' sit. (Foto: Jesper Møller)
'Fem af dem, tre af dem og fire af dem'. Jeg er i lækkersultens vold og afgiver min righoldige bestilling til den smilende ekspedient.

Jeg genkalder mig mine barndomsbesøg hos den lokale slikmutter, hvor man også med mundvandet løbende stod og valgte et par af dem og et par af dem.

Denne gang handler det dog ikke om vingummier eller bolsjer til fem øre stykket, men derimod om hjemmelavet chokolade i ypperste kvalitet. Den lille butik bugner med lokkende lækkerier, og det er ikke nogen let opgave at vælge.

Er man i tvivl, er ekspedienten heldigvis rundhåndet med smagsprøverne, og det ender også med at blive en god investering for hende. Jeg forlader således butikken med et indkøb, hvis pris ligger ikke så lidt højere end dengang, man snoldede en krone eller to op.

Chokoladehovedstad
Jeg befinder mig i den belgiske hovedstad, Bruxelles, der lige som landets øvrige større byer huser en stribe chokoladeforretninger, hvor man producerer de lækreste himmerigsmundfulde.

Størst er udvalget i provinsbyen Brugge, der ikke for ingenting kaldes for verdens chokoladehovedstad. Her finder man et chokolademuseum, ligesom der ligger en chokoladebutik på hvert andet gadehjørne med prima kvalitet. Priserne er derefter.

Ligesom herhjemme hører chokolade også julen til i Belgien, så i december er udvalget af frisklavet chokolade endnu større end normalt. Samtidig gør chokoladebutikkerne ekstra ud af udsmykningen - ofte med store, flotte chokoladefigurer.

Blev klogere
Ekstra Bladets udsendte må være ærlig og tilstå, at mødet med belgisk chokolade blev ikke så lidt af en øjenåbner. Mit kendskab begrænsede sig nemlig til de 'havdyr' i mørk og lys chokolade, som man kan købe flere steder herhjemme. De er efter min smag alt for fede og smøragtige i smagen, så jeg var meget skeptisk, når jeg hørte andre lovprise belgisk chokolade som værende intet mindre end verdens bedste.

Men jeg blev klogere. For en chokoholic som mig var det paradis at gå om bord i de runde trøfler samt pralinerne, ligesom den rene chokolade også er ganske velsmagende.

Samtidig er de belgiske chocolatiers ikke bange for eksperimentere med anderledes smagsvarianter, og her kan man stifte bekendtskab med nye og nærmest utænkelige fyldte chokolader med indhold af blandt andet oliven, karry, cola, asparges og mynte. Overraskende nok smager hovedparten ganske fortræffeligt, mens andre blot smager anderledes.

Og husk, at det ikke er det rette sted at tage hen, hvis man er på slankekur. Til gengæld er Bruxelles eller Brugge et herligt sted at drage på juleshopping, hvis det gælder om at købe velsmagende julegaver til venner og familie.

Vidste du, at hver belgier i gennemsnit spiser otte kilo chokolade om året.

1 af 2 Byen Brugge anses for Belgiens chokolade-hovedstad, og her finder man en chokolade-butik på hvert andet gadehjørne. (Foto: Jesper Møller)
2 af 2 Chokolade-fontænen i butiksvinduet er ikke til at stå for - især ikke ved juletid, når den søde skal ha' sit. (Foto: Jesper Møller)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere