De vildeste veje i verden

Mennesker elsker at rejse og derfor bygger vi veje. Her er ti af de mest usædvanlige veje i verden

The Pan-American Highway er verdens længste. Her er vi over Peru. (Foto: AP)
The Pan-American Highway er verdens længste. Her er vi over Peru. (Foto: AP)

Det er listverse.com, der har udarbejdet listen over de ti mest usædvanlige veje i verden. Eneste krav til vejene var, at de stadig skulle eksistere i dag.

Her er de ti:

10: Gravity Hill (flere steder)
Grund: Vejen ophæver åbenbart fysikkens love.

Gravity Hill findes der flere af i verden. Som navnet antyder, er det som om tyngdekraften ophæves når man parkerer sin bil. Hvor de fleste biler vil trille ned af en bakke hvis man glemmer håndbremsen, så triller biler op ad bakke på Gravity Hill. De fleste mener dog, at det er et optisk bedrag som skyldes omgivelserne.

9: Ebenezer Place (Skotland)
Grund: Verdens korteste vej.

Med kun 2 meter og 6 centimeter er Ebenezer Place vertens korteste vej. Der ligger kun et hus, number 1 Ebenezer Place, som blev bygget i 1883 og er et hotel (Mackays).

8: Pan-American Highway (Nord og Sydamerika)
Grund: Verdens længste vej.

Den Pan-Amerikanske hovedvej har erstattet Yonge Street (i Toronto, Canada) som den længste vej i verden efter adskellige ændringer på de to veje i 90'erne. Den lange vej kæder Nord- og Sydamerika sammen og er ikke mindre end 48.000 km. lang. Den passerer igennem 15 nationer, der i blandt USA, Canada, Mexico, Peru, Argentina og El Salvador.

7: Parliament Street (England)
Grund: Den smalleste vej i verden.

Vejen ligger i Exeter, England, og er kun 64 centimeter på det smalleste sted. Oprindeligt hed vejen Small Street (selvfølgelig) og er 50 meter lang.

6: Road to Giza (Egypten)
Grund: Verdens ældste brostensvej

The Road to Giza er ikke mindre end 4600 år gammel. Vejen forbinder havnen i sydvest Kairo med kajen på Moeris søen, som har forbindelse til Nilen. Vejen blev i tidernes morgen brugt til at fragte kæmpe blokke af basalt på.

5: 9 de Julio Avenue (Argentina)
Grund: Verdens bredeste vej.

Navnet betyder den 9. juli vej til ære for Agentinas uafhængighedsdag. Med ikke mindre end seks baner i hver sin retning, kan selv den bedste spejder blive svedt af at hjælpe en gammel dame over vejen her.

4: Lombard Street (USA)
Grund: Verdens mest kringlede vej.

Lombard Street i San Francisco er berømt for sine hårnålesving. Med ikke mindre end otte af dem har vejen fået navnet: Crookedest street in the world. De mange sving blev i sin tid lavet, så biler kunne køre op af den stejle vej.

3: The Magic Roundabout (England)
Grund: Verdens værste rundkørsel.

Denne rundkørsel, som ligger i Swindon, består af fem små rundkørsler rundt om en central rundkørsel. Det lyder gak men bliver endnu værre, for du skal køre mod uret (det modsatte af det normale i England) når du kommer ind i den centrale rundkørsel. Som selvfølgelig er mindre end de fem yderste. Rundkørslen er selvfølgelig blevet kåret som den dårligste konstruktion i England.

2: Savoy Court (England)
Grund: Det eneste sted du skal køre i højre side i England.

Et er, at englænderne holder fast i deres venstrekørsel, men at de har en vej hvor man så pludselig skal køre i højre side er vanvittigt. Åbenbart skyldes det nogle gamle taxa-modeller, hvor man kunne åbne for passagererne uden at forlade taxaen, hvis taxaen måtte holde hurtigt ind til højre. Der er selvfølgelig en lov om det.

1: Baldwin Street (New Zealand)
Grund: Den stejleste vej i verden.

New Zealand har mange byer som er bygget på eller omkring bjerge. Baldwin Street er designet af engelske byplanlæggere som desværre aldrig havde besøgt byen. De lagde veje og andet fuldstændig sindsygt og Baldwin Street blev anlagt med en hældning på 35 grader. Ud over at vejen er ekstrem svær at færdes på, så er den lavet af cement. Var den lavet af asfalt ville vejoverfladen løbe i varmt vejr.

1 af 2 Man smutter bare ikke over på den anden side af vejen på 9 de Julio Avenue. (Foto: AP)
2 af 2 The Pan-American Highway er verdens længste. Her er vi over Peru. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen