Appelsin-byen Jaffa og dens storebror

Jaffa og Tel Aviv er vokset sammen, og et eksotisk mål for et anderledes city-break, hvis du er til historie og appelsiner

Velkommen til Jaffa, hvor friskpressede  appelsiner læsker i varmen.
Velkommen til Jaffa, hvor friskpressede appelsiner læsker i varmen.

Alle kender Jaffa - det er jo navnet på en appelsin - og nu står vi midt i byen og drikker friskpresset appelsinsaft.

Appelsin-byen er nærmest en forstad til Israels største by - finanscentret Tel Aviv. Men Jaffa har noget, som storebror ikke har: En fortid.

Jaffa er verdens ældste eksisterende by efter Jeriko. Den blev grundlagt af Noahs søn Jafet efter Syndfloden.

Ifølge arkæologerne har byen eksisteret i hvert fald i 3800 år. Den blev senere erobret af de gamle ægyptere. Derefter kom fønikerne, grækerne, romerne, korsridderne med Richard Løvehjerte i spidsen, de osmanniske tyrkere, Napoleon. Og nu vestlige turister.

Emmer af ferie
De brolagte stræder emmer af ferie. Her er masser af fiskerestauranter, og skal ånden næres, kan det ske i byens tre kirker, det arkæologiske museum og de utallige kunstgallerier.

Da der ikke står kunstindkøb på vores feriebudget, går vi i stedet ned og finder et sjal på loppetorvet, Hapishpeshim. De penge, vi dermed sparer, bruger vi på en flaske israelsk hvidvin på en café nede ved vandet.

Fra det gamle Jaffa har vi en betagende udsigt til Tel Avivs kystlinje. De luksuøse højhushoteller rejser sig som et tandsæt bag den brede sandstrand, og vi bor på et af dem, Dan Panorama.

112 tilbud på buffeten
I Israel får man altid masser af morgenmad - på vores hotel er buffeten mildest talt overvældende.

Jeg har talt 112 forskellige varme og kolde tilbud - fra pasta til laks. To mand laver kaffe til de gæster, der har specielle ønsker. To andre medarbejdere presser juicer. Og ude på terrassen tryller en kok omeletter frem.

Bauhaus-arkitektur
Tel Aviv, der opstod som en udvidelse af Jaffa for 100 år siden, tæller mange koncernsæder og ambassader.

Side om side med stål-og-glas-bygningerne ligger listige sidegader. Neve Tzedek-kvarteret og gågaden Nahalet Binyamin er fyldt med eksempler på charmerende, gamle huse.

Apropos huse: Tel Aviv er den by i verden, der har flest originale Bauhaus-bygninger.

Jøder, der var immigreret fra Tyskland, opførte i 30'erne og 40'erne huse i Tel Aviv i det formsprog, som udsprang af Walter Gropius’ skole for arkitektur og industrielt design.

Kvarteret med de 4000 typiske Bauhaus-huse er på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Romernes gigant-havn
En dag lejede vi en bil og smuttede cirka 50 km nordpå, til ruinbyen Caesarea.

Kong Herodes byggede på kun 13 år en af verdens største havneanlæg med varehuse, templer, fyrtårn, hippodrom, amfiteater, moderne kloaksystem og et kongeligt palads med havudsigt.

Det hele blev lavet på en flad sandstrand og navngivet Caesarea Maritima efter den romerske hersker.

Kun en lille brøkdel af Caesarea er udgravet, men det, man kan se i dag, er også imponerende. Infocentret viser en god film om fortidens gigant-havn.

Aftensmaden indtog vi på havnen i Netanya undervejs tilbage. Det tidligere plantageområde er blevet en turistby, og hvis man kan undvære stilhed og ensomhed, er det et fedt sted at spise, drikke, ryge en cigar og falde i snak med andre mennesker.

Projektørbelyst Middelhav
Hver aften sluttede vi i Tel Avivs gamle havneområde. Matroser, skibe og kraner er for længst flyttet ned til den internationale søfartsby Ashdod halvvejs mod Gaza, og Tel Avivs havnefront er blevet et gå-i-byen-sted.

Der er lavet en flot træ-promenade. På den ene side skyller de projektørbelyste bølger ind over stranden, på den anden side ligger cafeer og restauranter tæt. De fleste af ugens dage er der propfyldt med mennesker efter kl. 22.

Når man sidder og kigger på bølgerne, skal man naturligvis have alt godt fra havet, og det får man på Boya - en rigtig god fiskerestaurant med både indendørs og udendørs spiseafdeling.

Be' om rejer, langusterhaler og blæksprutter - så får du ikke lyst til at sige farvel til Jaffa og Tel Aviv.

Billig storbyluksus
Der er ingen hoteller i Jaffa.

Tel Aviv har et stort udbud af især fire- og femstjernede overnatningsmuligheder til fornuftige priser, kvaliteten taget i betragtning.

De fleste ligger ned til Middelhavet, men stadig centralt i byen.

Vi har tjekket tre hotellers egne priser inkl. morgenmad - måske kan man spare ved at booke på nettet:

1. Dan Panorama, 5 stjerner, ligger på selve stranden. Standardprisen er 250 dollar (ca. 1300 kr.) for et dobbeltværelse pr. nat inkl. stor morgenmadsbuffet. Der er en række rabatmuligheder.

2. Basel Hotel, 4 stjerner, der ligger på den 'forkerte side' af den firesporede kystvej, men har udsigt ud over Middelhavet, tilbyder dobbeltværelser fra 156 dollar (ca. 810 kr.).

3. Lige ved siden af Basel Hotel ligger det mindre Olympia med 64 værelser. 3 stjerner. Dobbeltværelser fra 135 dollar (ca. 700 kr.).

Rejsen dertil
I sommermånederne har et mindre, israelsk luftfartsselskab, Arkia, direkte forbindelser mellem København og Tel Aviv. Ellers er letteste forbindelser via Wien med Austrian, via Frankfurt med Lufthansa, via Warszawa med LOT eller via Zürich med Swiss - og derfra videre til Tel Avivs Ben Gurion-lufthavn med det israelske luftfartsselskab ElAl.

Mere info
Du kan få yderligere oplysninger om tvillingebyerne på goisrael.nu.

1 af 2 
2 af 2 Velkommen til Jaffa, hvor friskpressede appelsiner læsker i varmen.
0 kommentarer
Vis kommentarer