Det ægte Grønland

Der er også plads til virkeligheden, selv om man rejser med krydstogtskib

Børnene er i deres stiveste puds og i traditionelle dragter til ære for os. (Foto: Camilla Riis Cornelius)
Børnene er i deres stiveste puds og i traditionelle dragter til ære for os. (Foto: Camilla Riis Cornelius)

Gennem hele turen er der foredrag og information om Grønlands historie og kultur. De to rejseledere Søren og Aksel har masser af erfaring fra området og deler gerne ud af den. Man kan mærke, at det ligger dem meget på sinde, at man ikke kommer tomhjernet hjem fra turen.

Tomhjertet kommer man heller ikke. Da vi besøger bygden Niaqornat, er der således ikke et øje tørt. Der bor 70 mennesker i bygden.

Traditionel velkomst
De byder os velkommen på strandbredden iført deres fineste traditionelle dragter og har lavet sælsuppe, kaffe og grønlandsk kage til os i kirken, der også fungerer som skole.

Mathias, en ung fyr i tredverne, der mangler sine fortænder, viser os rundt, fordi han er den ene af to i bygden, der kan tale godt dansk. Han fortæller, at de har et godt liv i bygden, selv om de ikke har meget at rutte med.

Virkelighedens problemer
De fleste beboere er fangere, og de hjælper hinanden, hvis der ikke lige er til månedens mælk. Mathias bor i bygden med sin kone, som han har mødt på nettet, og deres førstefødte. Han fortæller, at han er lidt bekymret for kæresten, da hun gør alt for at abortere deres andet barn.

- Vores hus er for småt og kan ikke opvarmes ordentligt. Det kan man ikke byde to børn, siger han, mens jeg lige synker en klump i halsen.

Da hele bygden stiller op for at synge en afskedssang får tårerne frit løb.