På sporet af vikingerne

Både Aalborg og Hobro byder på vikingefristelser

Flere steder i Nordjylland har vikingerne efterladt sig spor. Det gælder i særdeleshed den gamle vikingeborg Fyrkat, der ligger ved Hobro.

Borgens præcise tidslinie er usikker – ligesom det heller ikke er lykkedes arkæologerne fuldstændigt at fraviste ringborgen alle dens hemmeligheder.

Det ligger fast, at Fyrkat-borgen er bygget omkring år 1000 i tiden omkring vikingekongen Harald Blåtands angivelige regeringstid.

Nogenlunde samtidig blev yderligere en række ringborge bygget rundt om i Danmark og skåne. Blandt andet Nonnebakken ved Odense, Trelleborg ved Slagelse og Aggersborg ved Limfjorden.

Desuden blev der bygget et bro-anlæg ved Ravning Enge ved Vejle, og det formodes, at både borgene og broen er bygget i en sammenhængende plan for Danmark, der på det tidspunkt var et unge kongerige.

Broen er formodentlig konstrueret i sammenhæng med de indre magtkampe, der var i Danmark i slutningen af Harald Blåtands regeringstid, og broen kan være et middel til at komme hurtigere rundt i landet med kongens styrker. Det er muligt, at broen har spillet en rolle i en samlet forsvarsplanlægning i sammenhæng med borgene.

Fyrkat-borgen er nu et såkaldt vikingecenter med en række aktiviteter. Centeret består dels af ringborgen samt et rekonstrueret borghus. Godt en kilometer har man rekonstrueret en vikinge-storgård.

Også ved Aalborg har vikingerne efterladt sig spor, ved Lindholm Høje, der er en gravplads fra den yngre jernalder og vikingetiden.

Stedet er beliggende, hvor Limfjorden er smallest, og derfor sandsynligvis også har fungeret som overfartssted mellem Vendsyssel og Himmerland.

På højen er der flere hundrede stensætninger og desuden er der fundet over 700 grave. De ældste er fra omkring år 500, og de nyeste fra omkring år 1100 - et imponerende sted, der absolut er et besøg værd.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen