Annonce:
Annonce:

Sådan rejser du klimavenligt

En uge med klimatopmøde kan give nogle miljø-flimmer for øjnene, men vi satser butikken og giver dig tips til en grønnere rejse

Der er mange muligheder for at rejse klimavenligt. (Foto: Colourbox)
Der er mange muligheder for at rejse klimavenligt. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Ferie

1. Pak kufferten ordentligt. Du kan spare utroligt mange kilo, hvis du tænker dig om, inden du pakker kufferten til din rejse. Brug nogen tid på at finde ud af, hvor meget du egentlig behøver at have med. Jo mindre din bagage vejer, jo mindre brændstof skal flyet bruge - samme regnestykke gælder naturligvis også for passagerernes kropsvægt.

2. Køb aflad. Næste gang du skal ud at rejse, kan du ’neutralisere’ dit CO2-udslip ved at købe CO2-kvoter. På den måde havner de ekstra kvoter ikke hos forurenende virksomheder. En kvote giver ret til at udlede et ton CO2, og når en enkelt rejse fra København til Milano udleder omkring 500 kilo, er der altså råd til både at rejse ud og hjem for de 150 kroner, en kvote koster. Kvoterne kan blandt andet købes hos Danmarks Naturfredningsforening.

Annonce:

3. Lån en sofa. En af de mere alternative, og gratis, måder, du kan overnatte på, er couch surfing hos en privatperson. Du tilmelder dig på couchsurfing.org, hvor du kan lede efter sofaen i hele verden eller selv stille en sofa til rådighed i stedet for at bruge penge og energi på et hotelværelse.

4. Cykelferie. Det siger næsten sig selv - tager du cyklen i stedet for bussen, bilen, toget, færgen eller flyet, sparer du klimaet for utrolig meget CO2. Det eneste, du udleder, kommer fra dine svedkirtler - og der er næppe nogen, der sveder lige så meget som en Boeing 747.

5. Kør sammen. Er I flere, der kan følges ad i en bil, kan I gøre klimaet en stor tjeneste ved at køre sammen. Det gælder naturligvis også i det daglige. På den danske hjemmeside gomore.dk kan du finde ture på kryds og tværs af landet til væsentligt billigere priser, end man kan finde hos den offentlige transport.

Annonce:

6. Vælg klima-venlige selskaber. Der er ikke mange transportselskaber, der gør en masse for at redde klimaet. Flyselskaberne skal ikke betale for den CO2, de udleder, før år 2012. Men SAS har besluttet sig for, at de vil være kendt som Europas mest miljøbevidste flyselskab. For at nå dertil vil man tænke i alternative brændstofmuligheder, indføre flere ’grønne’ indflyvninger, hvor flyet svæver, og planlægge bedre (ingen af disse er dog realiseret endnu, red.).

7. Blafferferie. Har du ikke noget imod at køre med fremmede, kan det være en god hjælp til klimaet, hvis du blaffer dig frem til feriedestinationen. Dem, der samler dig op, kører som regel turen under alle omstændigheder, så der er intet ekstra udslip ved, at du hopper med på vognen.

8. Bliv i Danmark. I stedet for at bruge en masse penge på en tur til udlandet, kan du set med klimabriller med fordel holde din ferie i Danmark. Vi er blandt de førende i verden, når det kommer til klimarigtige tiltag og er blandt andet ved at gennemføre en plan om at fordoble skovarealet. Samtidig vil det være et kærkomment tiltag for den danske turisme, nu hvor udlændingene ikke rigtig gider de danske strande mere.

9. Ta’ toget. Har du ikke så travlt, kan du spare miljøet for store mængder CO2, hvis du vælger at tage toget frem for flyet. På kortere distancer som eksempelvis København-Berlin er det endda hurtigere at tage toget, når man medregner ventetiden i lufthavnen.

10. Undersøg om der er et ’grønt’ hotel i den by, du vil besøge. I langt de fleste byer, kan du finde et hotel, som har specialiseret sig i at være ’grønne’, så du som gæst kan være med til at støtte kampen for klimaet. Læs mere om klimarigtige hoteller på ecotourism.org.

Kilder: Greentraveller.co.uk, Ecotourism.org, VisitDenmark.dk, Danmarks Naturfredningsforening, sustainabletravelinternational.org, Klima- og Energiministeriet, gogreentravelgreen.com.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: