Spies bollede og var glad

I dag er det 25 år siden, at den flamboyante rejsekonge, Simon Spies, døde af en leversygdom. Med ét blev Danmark meget kedeligere

Mange mænd ville nok gerne have levet Simon Spies liv, inden han blev syg. (Arkivfoto)
Mange mænd ville nok gerne have levet Simon Spies liv, inden han blev syg. (Arkivfoto)

- Har De lyst til at være sammen med sure og tvære mennesker i Deres ferie, ja, så bør De nok vælge et andet rejsebureau.

Sådan sagde legendariske Simon Spies i 1974. I dag er det præcis 25 år siden, at Danmarks rejsekonge gennem mere end et kvart århundrede døde af en leversygdom.

Nyheden om hans død var tophistorien i alle medier og overskyggede selv det faktum, at dronning Margethe II fyldte år samme dag.

Ung forretningsmand
Han blev født den 1. september 1921 i Helsingør, skilsmissebarn og opdraget under hårde kår af Emma Spies. Simon var en dygtig skoleelev, og i fritiden begyndte han tidligt i barndommen med sine små forretninger.

Han indkøbte og solgte grøntsager, var biografpiccolo og under besættelsen blev han pedaltramper med en budcykel, hvorfra han solgte 'stimulerende' tabletter (der bestod af ren kalk).

Ihærdig elev
Allerede tidligt blev Simons grundprincip fastlagt om kun at bruge halvdelen af sin fortjeneste og spare den anden halvdel.

Med realeksamen, studentereksamen taget på aftenkursus og to embedseksamener - cand. polit. og cand. psych. - begge taget inden for samme år, var Simon godt rustet til livets udfordringer.

Tilfældighed og fornuft
En tilfældighed gjorde Simon til rejseleder. Han var strandet på Mallorca og løbet tør for penge, men skaffede sig måltider ved at lokke gæster ind på en dansk restaurant.

Under opholdet forstod han, at der var store muligheder i at udnytte hotellernes ubenyttede vinterpladser, og i 1956 kom den første annonce i Berlingske Tidende - starten på et rejseeventyr var begyndt.

I fætterens og dennes kones lejlighed på Gl. Kongevej drev Simon sin forretning. Hun solgte rejserne, og Simon fungerede som rejseleder.

Simon var en mand af folket - en levende reklame for sit rejsebureau. Han forstod at udnytte mediernes tørst for sensationer, og hver gang Simon lavede skandale, kunne det mærkes positivt på billetsalget.

Mediernes darling
Spies klædte sig i Leopard- og Zobelpels, omgav sig med purunge piger - de såkaldte 'morgenbolledamer', havde en bil til hver dag i ugen, betalte plads til sin stok i det kongelige teater og kom med udpenslende udtalelser om sit sexliv.

Det var intet under, at han kaldte sit rejsebureau for 'Cirkus Spies'.

Simon Spies var det danske svar på 'The American Dream'. Spies var drømmen, der blev til virkelighed - drømmen om den lille, fattige dreng, der helt ved egen hjælp og snilde vinder prinsessen og det halve kongerige.

1 af 3 Sådan kendte man ham. På værtshus med masser af damer.(Arkivfoto)
2 af 3 Rejsekongen og Janni Spies efter de blev gift.(Arkivfoto)
3 af 3 Mange mænd ville nok gerne have levet Simon Spies liv, inden han blev syg. (Arkivfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere