Annonce:
Annonce:

Bangkoks heksekedel

Tag til thaiboksning. En fantastisk udstilling af styrke, teknik, ære og krigerhjerte i den thailandske nationalsport

Lumpini Stadium er det mest berømte og feterede boksestadium i Thailand.  En heksekedel, der på godt og ondt viser den thailandske nationalsport muaythai. (Foto: Tania Presutti)
Lumpini Stadium er det mest berømte og feterede boksestadium i Thailand. En heksekedel, der på godt og ondt viser den thailandske nationalsport muaythai. (Foto: Tania Presutti)
Annonce:
Følg Ferie

Lumpini Stadium er over 50 år gammelt og absolut ikke at sammenligne med en moderne sportshal. Lumpini huser udelukkende boksekampe, og hallen er derfor kun bygget med dette formål. Her er varmt og fugtigt, mørket hersker i hjørnerne af salen og gulvet er sort af slid. Her er ikke nogle fine fornemmelser, heller ikke for kæmperne, der får lagt håndbind på i et tilstødende lokale fra selve salen, hvor alle - journalister og publikum - har fri adgang.

Colosseum-atmosfæren er udtalt. Med de høje tribunepladser op langs væggen virker ringen som den lille skueplads, hvori gladiatorerne udkæmpede deres kampe på liv eller død. Her slår og sparker Thailands bedste sig til tops, mens taberne bæres ud. Og ved de store kampe er der også masser af action uden for ringen. I hvert ringhjørne stimler en masse thailændere sammen, som hver især har sat penge på kæmperen. Det ligner et scenarie fra en travl dag på Wall Street, hvor der både bliver råbt og kastet med 'håndtegn' mens der handles (væddes) for masser af penge. De fleste thailændere er nemlig vilde med at spille, og thaiboksningen har i mange år været genstand for gamblernes interesse.

Så hver gang kæmperne i ringen eksekverer en teknik mod modstanderen, kan man høre følget i ringhjørnet heppe med et stort 'ohwee'. Dette selvfølgelig både for at gøre dommeren opmærksom på, at de mener, at deres kæmper har vundet, og for at opildne kæmperen til at gøre det igen og vinde kampen.

Lumpini Stadium
Lumpini Stadium blev opført i 1956 og er drevet af den thailandske hær på vegne af den thailandske regering.

Billetterne koster 500-2000 bath (ca. 90 -350 kr.), alt efter hvilket fightcard og om man vil sidde ringside. De fleste turister vælger ringsidepladserne, og bookmakerne og gamblerne står ved kæmpernes ringhjørne.

Metroen kører til Lumpini station, og herfra tager det fem minutter at gå.

Titler
Der er to titler, der betyder noget i thailandsk muaythai-boksning, Lumpini og Rajadamnern er de mest eftertragtede titler, en thaibokser kan opnå. Det svarer lidt til at vinde Superligaen i fodbold herhjemme. Det betyder også, at kampene på Lumpini Stadium altid har kvalitet, da det er Thailands bedste muaythai-boksere, der kæmper om sejr, ære og penge.

Væddemål
Hvis man ikke kender en thailænder, er det stort set umuligt som turist at komme til at spille på kampene. Thailænderne ordner nemlig væddemålene ved hjælp af håndtegn, så der er ingen sedler, der skifter hånd, ej heller får man kvittering for sin indsats. Man kan dog altid spørge nogle af hjælperne i de orange veste, om de kan hjælpe en med at spille.

Muaythai-regler
I thaiboksning kan man score på spark, slag, knæ, albuer og 'nedtagninger'. En kæmper kan vinde på point, KO eller TKO som i boksning. Hvis kampen er lige, gives sejren til den kæmper, der har været mest aggressiv og gjort mest synlig skade på modstanderen.

En kamp varer fem gange tre minutter og indledes med Wai Kru, som er en slags dans, hvor kæmperen ærer sin sport, klub, træner, sine forældre og guderne.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: