Ferien til Elba

Til og fra øen
- Færge: Der afgår færger fra Piombino til Elbas hovedby Portoferraio. De medtager både biler og campingvogne. Der sælges billetter overalt hos enten Moby eller Toremar. Det samme er tilfældet på Elba. Prisen kan mærkelig nok hos selskabet Moby svinge fra 58 euro for to med bil derover og 78 euro for hjemturen. Logikken fandt vi aldrig ud af.

- Book eventuelt hjemmefra på infoelba.com, toremar.it eller mobylines.it.

- Bil: Vi lejede en bil i Firenze lufthavn. Der er adskillige bureauer lige udenfor. Servicen er generelt god, men tjek priserne inden. Vi blev anbefalet Auto Europa. Det kostede over 3000 kroner for fire dage i en femdørs Alfa Romero. Prøv eventuelt Holiday Autos, som samarbejdede med Sterling.

- Kører man selv fra Danmark, er der 1720 kilometer fra den danske grænse, og det vil tage cirka 17 timer.

Tag over hovedet
- Elba har mange campingpladser, specielt på den nordlige kyst. På den anden side af tangen ved hovedbyen Portoferraio ligger blandt flere pladser Scalieri Camping Bungalow.

- Priser fra ni euro pro persona i højsæsonen, august. 17 euro for standardplads og 21 euro for havudsigt.

- Mobilhome og bungalow begynder ved henholdsvis 80 euro og 98 euro i højsæsonen for to til tre personer. Kontakt på info@campingscaglieri.it og campingscaglieri.it - også på dansk!

- Der er også mulighed for at bo på pension med parkering og lokal strand, hvis man vil have det stille og fredelige ophold.

- Hotel Ilio ligger på St. Andrea-pynten, næsten så langt mod vest man kan komme. Der er halvpension og god havudsigt fra terrassen. Priser fra 70 euro i højsæsonen. Book i god tid på ilio.it og info@ilio.it. Der tales godt engelsk og tysk.

- Skal det være med det hele, så er det wellness-oasen Hotel Le Picchiaie, som ligger mellem området Giovanni og byen Magazzini i Portoferraio-bugten. Der er skiltet til alt, bare ikke altid i god tid, så hold øjnene åbne. Hotellet ligger tilbagetrukket med udsigt til bugten.

- Værelserne begynder ved 120 euro for Bed & Breakfast og halvpension 150 euro. I højsæsonen stiger det til 210 euro og 250 euro.

- Hotellet har større udendørs pool og wellness-afdeling med tyrkisk bad og ayuveda-massage. Priser fra 50 til 120 euro i timen.

Mad og drikke
- Det er ikke så billigt, som man skulle tro. Vi er på en turistet ø, hvor især danskere, tyskere og hollændere har fundet et lille paradis. Det jokker priserne op i byer som Marina Di Campo og Porto Azzuro. Så prøv eventuelt de ydmyge steder. Her er to priseksempler

- Frokost: I den lille bjergby Rio Nell' Elba i den østlige del af øen spiste vi på et lille torv med udsigt til bjergene. Vi kom af med 27 euro for en frokost, som bestod af to små forretter, to glas hvidvin og en skål tomatsalat.

- Aftensmad: To forretter, to store kalvefileter, en flaske rødvin og hvidvin, en tomatsalat og en god udsigt til havet kostede os under 400 kroner på en restaurant nær vores hotel på St. Andrea-pynten.

- Drikke: Der skal væske til undervejs, og selv i de mest besøgte byer kommer en flaske vand ikke over en euro og en kaffe ikke over to.

Aktive tilbud
- Tjek hjemmefra elbalink.it. En hjemmeside, også på engelsk, med alt om Elba og med muligheder for booking og forespørgsel på priser. Her er et par af de aktive tilbud.

- Ridning: Der er tre større ridecentre, som organiserer ture. Costa Dei Gabbiani på Tenuta delle Ripalte i Capoliveri. Kontakt på for booking og priser. Le Farms, Loc. Literno i Campo nell’Elba, og endelig Centro Ippico Elbano, som koster godt og vel 20 euro (150 kroner) for en time.

-Tennis: Tennis Camp Isola d’Elba, c/o Costa dei Gabbiani, Fattoria delle Ripalte i Capoliveri.

- Til havs: Flere byer har langs havnen og stranden uendelige tilbud om sejludflugter, snorkling og dykning. Et af dem er Il Careno, Piazza del Mare 12, San Andrea, Marciana. Læs mere på ilcareno.it. Der er også Elbatravel diving, Calata Italia i Portoferraio og Cavo diving, Loc. Cavo i Rio Marina.

- Kajak/kano: Det er især på øens vestlige og østlige sider, at der er gode muligheder for at sejle i kano. Sea Kayak Italy, Via le Amedeo i Marciana Marina. Læs mere på seakayakitaly.com/.

- Vandring: Man kan blot tage støvlerne på, køre op i baglandet og begynde. Eller man kan tage med i flok. Et af tilbuddene hedder Wandern auf Elba, og de har kontor i Portoferraio. Læs mere på elba-wandern.de.

- Faldskærm og paragliding: Se det hele lidt fra oven. Parapendio all’Elba, Loc. Norsi i Capoliveri.

- Mountainbike: Der er 100 km cykelstier på Elba, og mulighederne for at komme rundt på to hjul er mange. Prøv Elba in bici, Via Puccini i Marina di Campo eller Il Viottolo, Via Fucini 279 i Marina di Campo.

- Strandliv: Der er et utal af strande hele Elba rundt. Fra fint sand til større sten, fra offentligt fluepapir til afsides paradis. Der er fin skiltning langs hovedvejene.

Heste-fakta
- Der er tre større ridecentre på Elba, og det er en afslappende måde at se øen på.

- Centro Ippico Elbano ligger ved Monte Orello på vej mod Hotel Picchiaie i Portoferraio Bugten. Campingpladsen eller hotellet vil sikkert gerne hjælpe med kørselsvejledning og booking.

- Turen rundt om højdedraget Monte Orello tog cirka en time til halvanden. Man rider i flok. Det koster godt 20 euro for en time. Der rides af små stier, som er beregnet til de firbenede. Det vil sige, man vil sandsynligvis ikke møde biler, med mindre der krydses ud på større veje.