Stjernestøv i Quedlinburg

En eventyrlig juleoplevelse, rammet ind af Tysklands smukkeste bindings- værkshuse, venter i den tusind år gamle by Quedlinburg i Harzen

Et par grønne drinks kommer på bordet, og snart emmer det af en indre julehygge, der jager vinterkulden væk. (Foto: Enrico Kreim)
Et par grønne drinks kommer på bordet, og snart emmer det af en indre julehygge, der jager vinterkulden væk. (Foto: Enrico Kreim)
Følg Ferie
Vinterstøvlernes klak-klak over de slidte brosten i Quedlinburg giver genlyd mellem de husene i de smalle gyder. I slyng og snirklerier fører de op til det høje slotsbjerg, hvor en enorm kirke og et slot hæver sig næsten truende som et vældigt monument over kirkens fordums magt og vælde.

På en midnatsblå himmel stråler stjernerne uforstyrret af byens svage gadebelysning. Hundredvis af gyldne lygter vajer i vinden og blæser varme lysglimt ind i vinterkøligheden. Hjerter og engle, forføriske dufte af gran og krydderier fra fjerne lande skaber hygge og stemning.

Børn og voksne tager sig god tid og snegler sig af sted i små grupper. Der er meget at kigge på i bindingsværkshusenes butikker og boder. Juleglade zigzagger de igennem gyderne - fra butikker med lokale økologiske lækkerier til højtlæste juleeventyr i Christa Schiers smykkeforretning, fra Samoccas velduftende kafferisteri forbi kunsthåndværkere og små gallerier og videre på den anden side af bjerget. Ind i Wipertihof, hvor sommerens kvæder er blevet til brændevinsdråber, der varmer godt op under frakken.

I Quedlinburg begynder julen i første adventsweekend med arrangementet Sterne am Schloss (Stjerner omkring slottet) her under slotsbjerget, men de to dage, juleriet varer, er kun begyndelsen til en hel decembermåneds lun julehygge.

Levende julekalender
Når det bliver den 1. december, står børnene igen forventningsfuldt stille i det allerældste Quedlinburg oppe på bjerget, for da åbnes den første låge i byens levende julekalender, og hver dag resten af måneden åbnes en ny dør i et af de små huse. Hemmelighedsfuldt - ingen ved på forhånd, hvad der sker i dag. Måske lyder de sprøde toner af et stykke julemusik, når døren går op. Eller måske sidder husets frue klædt på som i gamle dage på en gyngestol med bogen slået op parat til at læse en historie højt for dem.

Uanset hvad der sker, så forkorter det ventetiden til juleaften for de mest utålmodige.

I december skifter Quedlinburg ham og bliver til 'adventsbyen' Quedlinburg. Det skyldes bl.a. Gabriele Vester, en tilflytter fra Bonn, som kom hertil med bagagen fuld af gode ideer.

Fru Advent ind fra vest
Hun var terapeut, og hendes mand journalist i den vesttyske hovedstad, men med genforeningen stod de pludselig som ejere af et af de smukkeste gamle bindingsværkshuse på Torvet. Det havde de på ingen måde råd til at sætte i stand til eget brug, så de kastede sig ud i noget, de intet kendte til, nemlig hoteldrift.

I dag er Hotel Theophano et af byens førende, men vintersæsonen var dengang lang og ikke særlig givtig. Hun havde derfor god tid til at udtænke og grundlægge en ny tradition, der blev til 'Advent in den Höfen' - dvs. 'advent i gårdene'. Det blev hurtigt en succes, og den har givet Gabriele Vester tilnavnet fru Advent.

For 12 år siden var der advent i fruens egen hotelgård.

Siden har mange andre åbnet porten ind til gårdene bag de tykke bindingsværksfacader - i år deltager 25 i Advent in den Höfen.

Med særtog fra Berlin strømmer folk til for at være med - sidste år besøgte 135.000 'adventsbyen' Quedlinburg.

Åbne porte
I læ af de gamle huses tykke mure lader lysguirlander og glühwein en vinterlig udendørsvarme brede sig helt ud i fingerspidserne.

Herinde skifter kreativt design og hjemmelavede lækkerier - ikke kun fra Quedlinburg - hænder og bliver til julegaver. En hvidklædt engel svæver gennem gårdene og drypper med let hånd glimmer og stjernestøv på børnenes skuldre og hår, mens fru Advent selv snakker med alle dem, hun kender, og nogle af de gæster, Advent in den Höfen lokker til byen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind