Annonce:
Annonce:

Højt fra træets grønne top

Skummende øl og fodboldfans i gult og sort - sådan kender vi Dortmund. Men lige nu blærer byen sig over at have Tysklands største juletræ

Dortmund har ikke bare det største træ, byens julemarked er også et af Tysklands største. (Foto: Dortmund Tourismus)
Dortmund har ikke bare det største træ, byens julemarked er også et af Tysklands største. (Foto: Dortmund Tourismus)
Annonce:
Følg Ferie
På mandag, når mørket har sænket sig over Dortmunds Hansaplatz - så vidt det lader sig gøre for de 70 juleboder på pladsen - vil folk stuve sig sammen for at være på pletten, når overborgmester Langemayer drejer på knappen. Et øjebliks stilhed - selv Dortmunds jetset ved deres stambod Hansa-Treff pakket bag juletræet vil holde mund et kort sekund.

Wauw - 40.000 julelys bliver tændt på én gang på julemarkedets enorme træ.

Øverst oppe stråler en fire meter høj engel i stedet for den sædvanlige stjerne. Godt, man ikke skal sætte den på plads - 45 meter er der derop.

Rent teoretisk kan grantræer faktisk godt blive så høje, men når Dortmund praler af at have Tysklands største juletræ, er det snyd. Træet er ikke et, men 1700 træer bygget sammen.

Er det jul
Også i år har bysbørnene fulgt med i byggeriet. Den dag for snart en måned siden, da en kæmpekran trillede ind på Hansaplatz og begyndte at læsse stilladsdele af, kiggede folk på hinanden og spurgte, som sidste år ved samme tid: Guud, er der nu igen gået et år? Er det virkelig snart jul?

Og mens de første dele af et fundament på 14 gange 14 meter blev lagt, skyllede de fremmødte forbavselsen ned med årets første krus Glühwein.

Når de i dagene efter krydsede over pladsen, voksede først et stillads med indvendige trapper op. Siden kom granerne på plads. Lige præcis hvor mange træer, der er stablet op, gider ingen tælle, men det siges, at det er 1700 rødgraner fra naturområdet Sauerland øst for Dortmund.

Til sidst skulle træet pyntes, alt sammen med lys: små lyspletter og 'julepynt', store julekærter og lysenglen i toppen - og kun en enkelt prøve på, om det hele virker.

Pyt med snyderiet
Folk i Dortmund er ligeglade med, om juletræet er lidt snyd og har en aparte firkantet form, for i modsætning til ægte juletræer kan man komme ind og op i deres og gennem et hul i granerne holde øje med dem, der står nede på pladsen.

Heroppefra har de et godt overblik over pladsen, og skulle de få lyst til det, skulle det ikke være umuligt at udspionere bestemte personer, for ligesom jetsetterne har de fleste deres foretrukne vandingshul på julemarkedet. Uanset, hvor det er, drikker de fleste dog det samme: Gluhwein, der består af varm rødvin, vand og krydderier - og en krydret snaps skudt oveni til at løfte humøret og give indvendig varme.

Årets Glühwein
I Dortmund serveres årets Glühwein hvert år i et nydesignet krus med årstal på. Kruset kan man købe sammen med den første drink og tage i lommen resten af december. Når sæsonen er slut, kommer det på hylden derhjemme som endnu et til samlingen.

Allerede i dag er Dortmunds julemarked tyvstartet, men først på mandag brager det rigtig løs. I den næste måned vil folk flokkes om boder med keramik og kurve, smykker og træskærerier, røgede ål og brændte mandler, kulørte strømper og varme huer.

Tjener kassen
Hvert år kommer der flere stande til. I år er der 300 i alt, fordelt på Hansaplatz og de andre centrale pladser i det gamle centrum. Der er rift om at få en plads, og det er ikke så mærkeligt, at de heldige sætter fuld blus på servicen. Det siges, at de bedste standholdere har halvdelen af deres årsindtægt på de fem uger, julemarkedet varer.
Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: