Annonce:
Annonce:

Den fede ferie er slut

Din ferieøkonomi står til drøje hug med prishop og ekstraregning for krakkede bureauer og det vil få mange til at ændre feieplaner

Sterling solgte billetter for billigt, og det blev dyrt. Trods flere krak er rejsebranchen ikke i krise, men livremmen skal strammes, og dine flyvske feriedrømme får en brat landing i 2009. (Foto: Polfoto)
Sterling solgte billetter for billigt, og det blev dyrt. Trods flere krak er rejsebranchen ikke i krise, men livremmen skal strammes, og dine flyvske feriedrømme får en brat landing i 2009. (Foto: Polfoto)
Annonce:
Følg Ferie

Rejsebranchen har tabt pusten og må lægge en kraftig dæmper på forventningerne til 2009.

Efter tre gode år står den nu på stigende priser, færre udbudte rejser, fyringer og konkurser. Rejsefesten er omme, og du må indstille dig på mere realistiske feriedrømme.

Sporskifte
Branchen har længe kørt i højeste gear i rimelig forventning om, at vores rejselyst sprængte alle rammer, men brændstofpriser og finansiel uro tvinger branchen ud i gevaldige sporskift, hvor antallet af varer på hylderne har fået en rundbarbering af de skarpe.

Færre rejser med langt mellem de gode tilbud, hvad enten det er charter eller lavprisfly. Star Tours Stig Elling vurderer, at der vil være 10 til 15 procent færre rejser næste år svarende til mindst 13.000 pladser. For branchen generelt forventes 200.000 færre charterrejser.

Annonce:

Udviklingen har også sat gang i en konkursbølge, hvor Rejsegarantifonden i første omgang betaler gildet, men i sidste ende lander regningen hos dig som almindelig gæst. Bare konkurserne i 2008 har lænset fonden for op til 20 millioner kroner.

Krak og fyringer
Som Ekstra Bladet Ferie skrev 4. oktober, forudsagde eksperter i branchen, at der ville komme flere krak, formentlig blandt nichebureauerne og allerede inden jul.

Med lukningen af senest Diana Jagt- og Fiskerejser og Gislinge Turistfart synes den profeti at gå i opfyldelse.

Hos flere bureauer står den på fyringer og nedskæringer. Nyhavn Rejser siger farvel til hver tiende medarbejder, mens Hannibal & Marco Polo til branchebladet Take Off har varslet fyringer, og Apollo Rejser vil lukke sit kontor på Lille Torv i Århus.

Lufthavne taber også
København og Billund også taber på konkurserne. Hver tiende fløj med det nu krakkede Sterling fra København, mens det var hver 20 fra Billund.

Det koster formentlig Københavns Lufthavn et tocifret millionbeløb på grund af lavere omsætning, og foreløbig har 100 fået fyresedlen.

Annonce:

Indtil videre har Norwegian overtaget Sterlings ruter, men det ændrer næppe på, at flere tusinde kunder har mistet penge på annullerede flyrejser.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: