Haleløse katte og friske ål

Nord for Korsør - som en lille knop ud på den sjællandske vestkyst ligger halvøen Reersø. Godt gemt af vejen. Langt væk fra de store trafikårer

En ægte repræsentant for de haleløse - eller rettere - stumpede - katte på Reersø. Det er det eneste sted i Europa ud over øen Man og i Spanien samt Portugal, denne specielle race findes.
En ægte repræsentant for de haleløse - eller rettere - stumpede - katte på Reersø. Det er det eneste sted i Europa ud over øen Man og i Spanien samt Portugal, denne specielle race findes.

Vejen dertil er også ganske hyggelig og går gennem et smukt landskab. Herude ved kysten ses det tydeligt, at Reersø er en halvø. En smal tange forbinder halvøen med resten af Sjælland. Vi fortsætter ud af vejen og kommer til selve Reersø by.
På det højeste punkt ligger kirken. Den nuværende bygning er kun cirka 100 år gammel. Fra toppen af bakken er der en pragtfuld udsigt ud over halvøen.

Vi stiller bilen og går ind i landsbyen, som er særegent på den måde, at gårdene stadig ligger samlet, mens markerne ligger uden for byen. Det er dog ikke landbrugsdrift, som præger byen. Således er en gammel mødding forvandlet til et pragtfuldt blomsterbed.

På et punkt ligner Reersø by mange andre landsbyer: kroen befinder sig lige over for kirken. Men mens kirken som nævnt ikke er særlig gammel, så har kroen cirka 300 år på bagen. Og den er rigtig idyllisk med stråtag og bindingsværk.

Specielle katte
Vi har fået fortalt, at øens katte er noget specielle. De er haleløse. Ikke at deres ejere lader dem kupere, men fra naturens side. Så vi beslutter os at gå på kattejagt.

Men ak, det lader til, at de haleløse tager sig en middagslur. Kun en enkelt lille forskræmt mis under en bil får vi øje på. Og den viser ikke halepartiet frem.

Tørstige og svedige sætter vi os i den hyggelige krostue. Her fortæller vi tjeneren om vores mislykkede mission.

- Ikke noget problem, siger han og er væk.

Et øjeblik efter står han med et smukt, sort eksemplar af katteracen. Men den sædvanlige lange hale er afløst af en kort lille stump. Det ser pudsigt ud, men katten er ligeglad. Hvilket den også kan være. Artsfællerne har jo heller ikke nogen haler.

Men i Europa er det faktisk kun på øen Man og i Spanien samt Portugal haleløse katte findes. På Reersø har de eksisteret i cirka 200 år, og man mener, at det skyldes et forlis, hvor skibskatten overlevede og endte på Reersø som stamkat til alle de haleløse eller de stumpede. For der findes faktisk to slags: de helt haleløse og de stumpede.

Friske ål
Sulten er kommet over os, og tjeneren foreslår kroens specialitet, stegt ål med hvide kartofler og persillesovs til 208 kroner. Lige hentet op fra kroens eget ålebassin.

Det kan vi ikke stå for, og det kan kun anbefales. Mætte kører vi det lille stykke ned til Reersø havn, hvorfra nogle af ålene må være kommet. Her ligger lystbåde og små fiskekuttere, og herfra er der en fantastisk udsigt ud over Storebælt med broen ude i horisonten.

Således mættet i enhver henseende sætter vi kursen hjemad efter et fornøjelig besøg i en Danmarks smukke kroge.