Paros - den glade hvide ø

Gyldne sandstrande, surfing i stræderne, marmor i gaderne, kønne fiskerbyer, små bjerge, vingårde, folkeliv, dans og musik

Der knokles for føden i Naoussa Havn. (Foto: Michael Jagd)
Der knokles for føden i Naoussa Havn. (Foto: Michael Jagd)
Paros er Kykladernes midtpunkt. Mange færger og katamaraner lægger til her i Parikía, og folk strømmer ud på øen (197 kvm). Den er godt betjent med mange busser, og Paros vrimler med gode feriesteder. De fleste af de 13.000 paroter taler engelsk, og serviceniveauet er højt.

Tilnavnet 'den hvide ø' skyldes øens hvide marmor, der for en stor del er endt i Paris: Napoleons grav i Invalidekirken og statuen ’Venus fra Milos’ på Louvre. Men ellers er her marmor i gaderne og i øens større kirker. Mest kendt er den byzantinske Katapoliani, 'de 100 døres kirke'. Den har kun 99 døre, men hvis man finder dør nr. 100, bliver Konstantinopel (Istanbul) græsk igen, siges det.

Om aftenen er lysene i Parikías havn og livet på havnepromenaden en fryd. Omme bag vindmøllen lokker det mere rolige taverna-torv Platia Mavrogenous. På gågaden Market Street bag torvet syder byens energifelt med en lysende sværm af små butikker, gallerier og taverner i krogede gyder under forførende buer, hvor de rejsende kommer tæt på hinanden.

Med 300 hoteller og endnu flere domatia (værelser), studios og villas er her mange fine steder at slå sig ned. Er det kun for få dage, er Parikía et godt valg. Og man kan altid gå i dækning på naboøen Antíparos, hvis det bliver for kompakt. Den ligger 20 minutter væk, og båden går hver time.

Rundt om Parikía-bugten ligger en stribe gode sandstrande, som man kan gå eller sejle til.

Kønne Naoussa
Med sin fine, hyggelige fiskerhavn er Naoussa en af de kønneste kykladebyer med sine hvidvaskede huse, bilfri, snævre gyder, hvælvinger og små kapeller. I Naoussa-bugten har en række gode strande alle slags vandsportsaktiviteter som sejlads, surfing og dykning, og så er her badelandet Aqua Paros Waterpark for hele familien. På land kan man gå til hesteridning og vinsmagning. Paros har en fin rosévin. Naoussa havn er spækket med hyggelige taverner. I de kringlede stræder vælder bittesmå pladser frem med cafeer. Byen er idyllisk, men tilsvarende dyr.

Tager man ned lang østkysten over mod Naxos, kan man opleve det internationale surfermiljø, der har en af sine bastioner her ved Drios og Golden Beach ud til strædet, hvor nordenvinden i juli-august fløjter lige ned mellem øerne. I år blev der holdt Euro-Cup i windsurfing-slalom med dansk deltagelse efterfulgt af VM i kitesurfing.

På østkysten er også det hyggelige fiskerleje Piso Livadi med turister i alle aldre og en sød, lille strand. Et par km derfra gungrer den moderigtige Punda Beach med bungy jumping, diskoteker og strandfester for de unge.

Vil man have fred, kan man tage ind på øen og op i bjergene til den gamle hovedby Léfkes med marmor i gaderne og katedralen Agia Triada. Udsigten er øens bedste, og herfra udgår vandreture med timian-duft langs vingårde og olivenlunde ad middelalderstier til kysterne.

Mod syd er den tilbagelænede fisker- og ferieby Aliki klar med to gyldne strande. Herfra er der ikke langt til en anden lille oase, Petaloudes, hvor millioner af sommerfugle fra hele Paros sommeren igennem kommer for at parre sig.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen