Sådan får du bid til sankthans

Om en gammel græsk kærlighedsspådom, Klidonas, der atter praktiserers

Hvor vi i Danmark har gammel overtro ved sankthans med afbrænding af hekse, er der på nogle græske øer et spådomsritual om, hvem man skal giftes med. Det opføres stadigvæk på Paros og Antíparos – mest for sjov.

Sankthansaften tændes på stranden et bål af tørrede første maj-kranse, som de unge springer hen over tre gange. Imens spiller de lokale musikere på violin, lut, tromme og klarinet, og de øvrige danser og synger rundt om bålet.
Undervejs indtages druesnaps og grillet blæksprutte. Når alle unge har sprunget over bålet tre gange, henter de ugifte kvinder ’ordløst vand’ fra tre forskellige brønde. Ordløst, fordi de ikke må tale med nogen, mens de henter vandet, som de så hælder i et lerkar.

Nu skal de hver især lægge en personlig ting ned i karret. Det kan være en ring, en nøgle eller en anden værdifuld ting. Gennem disse ting kan man lige efter solhverv forudse sin skæbne, riziko. Når bålet går ud, dækkes karret til med et hvidt lagen og efterlades natten over under åben himmel.

Nu går de unge kvinder hjem og ser i drømme den mand, de skal giftes med.

Næste aften går de interesserede piger hen til karret og fjerner lagnet, mens de synger: ’Åben for Klidonas/ Hvem der end skal have en god skæbne/ Lad hende gifte sig med den, hun elsker’.

Lige før solen går ned, tager kvinderne deres personlige ting op af karret. Når solen er gået ned, fylder hver kvinde sin mund med det ordløse vand og stiller sig foran sit vindue. Her venter hun, indtil hun hører et drengenavn. Det skulle så gerne harmonere med ham, hun har drømt om, for det vil være navnet på hendes tilkommende.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen