Bidt af kat på ferien: Nu er turisten død

Brite død under ferie i Marokko - nu advarer sundhedsmyndighederne

Danske katte har ikke rabies, men det kan katte i udlandet godt have. Arkivfoto: Ernst Van Norde
Danske katte har ikke rabies, men det kan katte i udlandet godt have. Arkivfoto: Ernst Van Norde
Følg Ferie

På mange feriesteder er de overalt, og de er søde og kælne. Men de kan også være farlige.

En turist fra Storbritannien er afgået ved døden, efter den britiske statsborger blev bidt af en kat på sin ferie i Marokko.

Turisten fik rabies ifølge den engelske sundhedsmyndighed Public Health England (PHE).

Det skriver The Mirror.

PHE har sidenhen udsendt en advarsel mod den potentielt fatale sygdom, som herhjemme også kaldes hundegalskab.

De britiske sundhedsmyndigheder har udsendt en guide til, hvad turister skal gøre, hvis de bliver bidt eller kradset af et dyr på ferien.

- Hvis man bliver bidt, kradset eller slikket af et dyr, skal man vaske såret med masser af sæbe og vand og søge lægehjælp med det samme, siger doktor Mary Ramsay fra PHE. 

Det er ikke første gang, at en britisk statsborger dør af rabies efter et ferieophold. I 2012 blev en kvinde i 50'erne bidt af en hundehvalp i Indien. Lægerne kunne ikke stille nogen diagnose, og kvinden døde ti uger efter biddet.

Det er senere kommet frem, at kvinden ikke fortalte, at hun var blevet bidt af en hund i Indien.

Ifølge Statens Serum Institut bør man overveje vaccination mod rabies, hvis man skal udstationeres eller rejse til områder i Afrika, Asien og det tidligere Sovjetunionen, hvor det er vanskeligt at komme til læge inden for 24 timer.

Rabies findes modsat Danmark ikke i Storbritannien, men det er udbredt i alle fastlandsområder i Asien, Amerika og Afrika og Europa.

I Danmark forekommer rabies dog kun hos flagermus.

Statens Serum Institut skønner, at omkring 35.000-40.000 mennesker dør af rabies om året i stort set alle udviklingslande.

Hvad er rabies?

Rabies, eller hundegalskab, er kendt i Danmark, som en virussygdom, der gør hunde, kvæg, flagermus og andre dyr syge, aggressive og til sidst slår dem ihjel. I Danmark er sygdommen de seneste år kun fundet hos flagermus, men sygdommen kan ramme både dyr og mennesker.

Rabies skyldes et virus, som blandt andet i sidste ende angriber nervesystemet, og som udskilles i spyt. Når dyret med rabies bliver sygt, kan det finde på at bide, og mennesker smittes da også oftest ved bid fra hunde, flagermus og aber.

Rabies er med rette frygtet, for når symptomerne begynder nogen tid efter, at man er blevet bidt, kan sygdommen ikke helbredes og ender dødeligt. Heldigvis kan rabies forebygges med vaccine. Også selv hvis man allerede er blevet bidt, findes der som regel meget gode muligheder for ved hjælp af vaccine at forebygge udvikling af sygdommen.

Rabies skyldes virus som i sidste ende angriber og ødelægger hjernevæv. Rabiesvirus er god til at skjule sig for immunforsvaret, så kroppen har svært ved selv at bekæmpe virus.

Når virus efter et bid er kommet fra musklernes nervebaner ind i centralnervesystemet, kopierer virus sig selv hurtigt og spredes til mange dele af hjernen. Der udvikles en hjernebetændelse, og mange af centralnervesystemets funktioner påvirkes. Virus spredes via nervebanerne ud i flere væv i kroppen, blandt andet hud, slimhinder og spytkirtler.

Kilde: Netdoktor

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind