Annonce:
Annonce:

Børn født på fly: Hvad er deres nationalitet?

Nogle gange kommer en fødsel som et lyn fra en blå og klar himmel, og derfor er flere babyer gennem tiden blevet født om bord på et fly flere tusinde meter oppe i luften. Men hvad betyder det for nationaliteten?

Sidste år fødte en kvinde sit tredje barn om bord på et fly. Video: KameraOne
Annonce:
Følg Ferie

Midt på en flyvetur fra Calgary i Canada til Japan tilbage i maj 2015 fødte den dengang 23-årige canadiske kvinde Ada Guan en lille pige.

Selvom Ada Guans kæreste, Wesley Branch i tiden op til flyveturen havde fået mere og mere at holde om, når han krammede sin kæreste, vidste hverken han eller Ada Guan selv, at hun var gravid, da en graviditetstest havde afvist, at dette var tilfældet.

Det viste sig dog altså, at der alligevel var en lille spirrevip i mavsen, som efter 37 uger i fangenskab ville ud og se verdenen.

Heldigvis for parret, befandt der sig også hele tre læger på flyet, som kunne hjælpe til med fødslen og dermed blev babyen ved navn Chloe én af de forholdvis få mennesker, der er blevet født om bord på et fly.

Annonce:

Men hvordan er det så lige med nationaliteten, når man bliver født i de højere lufthøjder? Det har rejsemediet Traveller taget en snak med Vaibhav Tanwar, som er advokat med speciale i immigration og nationaliteter, om.

- Der er flere faktorer, der spiller ind, når en baby bliver født om bord på et fly, siger han og uddyber:

- For det første vil det være således, at hvis flyet er fra et land, der følger FN-konventionen om begrænsning af statsløshed, så vil barnet få den samme nationalitet som landet, hvor flyet er registreret.

- Hvis landet ikke følger FN-konventionen, så vil flyets position i det internationale luftrum blive barnets nationalitet. Det vil sige, at hvis barnet er født i det amerikanske luftrum, vil det blive amerikaner.

- Hvis dét land dog ikke tillader barnet at blive statsborger, så vil barnet få enten morens eller farens nationalitet, siger advokaten og påpeger, at det samme gør sig gældende for børn, der bliver født på skibe i internationale farvande.

Fødte på flyet: Vidste ikke hun var gravid

Annonce:

Så ofte sker der
Adu Guans og Wesley Branchs datter, Chloe, er dog ikke den eneste, der kan prale med, at der i passet under fødested står 'på et fly'. Så sent som sidste år gik en kvinde ved navn Nafi Diaby i fødsel godt 12,8 kilometer oppe i luften på et flyvetur fra Guinea til Burkina Faso i Vestafrika.

Det samme skete for Christina Penton, som i 2017 fødte sit tredje barn godt 11.000 meter oppe i luften på et fly fra Fort Lauderdale til Dallas.

- Det gik virkelig, virkelig stærkt. Der var ikke tid til at forberede, lande eller gøre noget som helst. Han (den nyfødte søn, red.) gjorde, hvad han ville. Vi andre kunne bare følge med, fortalte den nybagte mor til CNN efterfølgende.

(Du kan se en video af Christinas fødsel i playeren øverst oppe)

Derudover fortæller flyselskabet British Airways til Traveller, at de 'helt sikkert har oplevet et par fødsler gennem årene, men ikke i den senere tid', og Virgin Atlantic fortæller mediet, at to babyer er blevet født om bord på deres fly siden 2004.

- Den første gav moderen navnet Virginia, så vi har derfor opkaldt et af vores fly 'Virginia Plane', fortæller en talsmand til mediet.

Annonce:

Det burde dog umiddelbart være svært at time sin graviditet således, at man føder på et fly, da de fleste flyselskaber har specifikke regler for, hvornår man må flyve.

- De fleste tillader ikke, at du flyver, når du er mere end 36 uger henne. Hvis du er gravid med tvillinger eller flere, så må du ikke rejse efter uge 32, fortæller den britiske myndighed National Health Service.

Nogle flyselskaber er dog endnu skrappere i graviditetsreglerne. Lavprisflyselskabet Ryanair kræver f.eks., at man skal have en skriftlig accept fra sin læge, der siger, at man er fit nok til at flyve, hvis man er mere end 28 uger henne.

Baby om bord: Medpassagerer hjælper fødende kvinde på fly

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: