Brok til rejsebureau: Det regner i Thailand

Dansk turist utilfreds med vejrdata, som er 27 år gammel

Det regner også i Thailand. Og 2017 har været rigtig skuffende, hvis man havde sat næsen op efter sol og sommer. Foto: All Over Press
Det regner også i Thailand. Og 2017 har været rigtig skuffende, hvis man havde sat næsen op efter sol og sommer. Foto: All Over Press

Jamen, det er da også træls!

Når man nu har glædet sig til at tilbringe hele ferien i en strandstol og få lidt sol på næsen og benene - at ferien så bare regner væk.

Det oplevede et dansk par, der - efter at have studeret temperaturerne nøje på forskellige rejsemål - var endt med at købe billetter til den thailandske ø, Koh Lanta i marts i år.

Parret havde købt rejsen hos TUI og betalt i alt 15.000 kroner for 15 dage på langs. Imidlertid krævede parret 13.000 kroner i erstatning, for hvad klager kalder 'misvisende oplysninger på bureauets hjemmeside om nedbørsmængden på Koh Lanta'.

Det fremgår af Pakkerejse-ankenævnets seneste kendelser fra den 6. november.

Manglende sol var en af klagepunkterne for to danske rejsende, der tilbragte nytåret sidste år på Gran Canaria. Arkivfoto: /ritzau/Pelle Rink Ferie Manglende sol og ingen æggebægre på hotellet: Danske chartergæster forlanger ny rejse

Vejret er ikke en mangel ved rejsen
I januar i år købte klager rejsen for to personer for perioden fra 22. marts til 6. april 2017. I materialet fra TUI er det angivet, at der normalt på Koh Lanta er 27 regnfri dage i marts og 21 regnfri dage i april. Imidlertid gør bureauet også opmærksom på, at det ikke kan anses som en mangel ved rejsen, at vejr og temperaturforhold på stedet afviger fra det sædvanlige. Bureauet fortæller endvidere, hvor vejrdataene stammer fra:

'De oplysninger, vi præsenterer om lufttemperaturer og antallet af regnfri dage på rejsemålene, er baseret på målinger fra de forskellige landes officielle meteorologiske vejrstationer (World Weather Information Service) og er indsamlet af SMHI (Sveriges meteorologiske og hydrologiske institut), der indgår i WMO (Den verdensmeteorologiske organisation). Meteorologiske normalværdier beregnes som middelværdien målt over 30 år.

Et dansk par endte med at komme to dage senere hjem, fordi de havde set forkert på flybilletterne. Det blev en dyr omgang. Foto: Arkivfoto/Colourbox Ferie Dansk par glemte hjemrejsen: Vil have erstatning af rejsebureauet

Regn trods statistik om det modsatte
- Da vi startede med at kigge på ferie, ledte vi efter et varmt sted med over 25 grader - naturligvis uden regn, skriver klageren, der dog allerede blev slemt skuftet på andendagen af turen, da det startede med at regne, og ikke stoppede igen.

- Vi havde ud fra tallene på TUI's hjemmeside læst os til, at regnsæsonen jo først rigtigt begynder i maj. Men det har, ud af de 10 dage vi indtil videre har været her, regnet 9 dage, skriver klager, der dog medgiver:

- Regn er ikke noget, man nogensinde kan klandre noget levende menneske for. TUI er ikke herre over vejret, og folk der klager over dårligt vejr på deres ferie og beskylder rejsebureauet for at have fået en våd ferie, kan jeg ikke lade være med at grine over. MEN - jeg kan dog undre mig meget over den markedsføring og rådgivning, der er på området på hjemmesiden, for ud fra tallene på hjemmesiden, så skulle det i marts regne ca. 4 dage og i april ca. 9 dage, skriver klageren, der har gjort sig ulejligheden med selv at samle lidt vejr-statistik.

- Jeg har kigget lidt på marts og april for de sidste 8 år, og ikke én gang har det regnet mindre end 4 dage eller 9 dage i henholdsvis marts og april.

Klager ikke over regn med markedsføring
- Vi føler derfor, at vi er blevet forkert rådgivet om vores ferie og dermed har købt et produkt, som ikke havde en jordisk chance for at leve op til forventningerne om sol og sommer. Dårligt vejr er en ting, men når dataene om forholdene direkte er misvisende, så er det altså noget helt andet. Jeg vil gerne gøre det meget klart, at vi klager IKKE over, at det regner. Vi klager over, at vi er blevet solgt et produkt på en falsk forudsætning og falsk markedsføring, skriver klager, der har fundet ud af, at TUI's vejrdata stammer fra 27 år gamle tal.

- Jeg synes, det er falsk markedsføring at bruge en rapport, der er 27 år gammel, skriver klager.

TUI skriver tilbage, at vejret har været det værste i Thailand i 30 år, og meddeler, det er korrekt, at rejsebureauet benytter statistik angående regnmængde baseret på gennemsnittet af tal fra 1961-1990.

'Perioden følger Verdens Meteorolog Organisationen (WMO), og næste normalperiode følger om 3 år og defineres som perioden 1991-2020', skriver TUI.

Familien blev nægtet at gå ombord på flyet fra London til Sydafrika. Foto: All Over Press Ferie Børnefamilie betalte 148.870 kr. for rejse: Nægtet afrejse fordi bureau glemte én ting

Ankenævnets afgørelse 
Imidlertid er ingen herre over vejret, og Pakkerejse-ankenævnet lægger da også til grund, at det fremgik af bureauets hjemmeside, at oplysningerne om vejret er baseret på målinger fra landets officielle meteorologiske vejrstationer, der beregnes som middelværdien målt over 30 år og er de nyeste tilgængelige oplysninger fra den tilgængelige kilde Sveriges meteorologiske og hydrologiske institut, som indgår i Den verdensmeteorologiske organisation. 

På denne baggrund finder Ankenævnet ikke, at klagerens krav kan imødekommes men henstiller dog til, at bureauet fremover oplyser, hvilken periode målingerne vedrører. 

Klagerne kunne dårligt skelne Sofie Linde fra Jacob Riising fra deres siddepladser, så de følte, at hele rejsen var spild af tid og fyldt med udgifter. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR Ferie Utilfreds med DR's Store Juleshow: Kræver erstatning for fadøl og pasning af hund

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press
 

65 kommentarer
Vis kommentarer