By slukker gadelamper så insekter kan have sex

For at sikre at hannerne hos de såkaldte 'Glowworms' parrede sig med hunnerne slukkede by i Wales for lyset

Glowworms i grotter (Foto: Flickr/Kristina D.C. Hoeppner)
Glowworms i grotter (Foto: Flickr/Kristina D.C. Hoeppner)

Hvad gør man, hvis ens udkårne er mere tiltrukket af en lygtepæl end af en selv? Man slukker da selvfølgelig for lygtepælen og tænder en ordentlig lampe i rumpetten af sig selv.

Eller hvad?

At tænde lys i rumpetten er måske ikke et typisk tiltrækningstrick for mennesker, men for Glowworms er det helt normal praksis. Faktisk er det  for nogle eksemplarer af arten hele formålet med at kunne lyse.

Se også: Skræmmende dukker hjemsøger skovområde i Mexico  

Det betyder så også, at hvis insektets lys bliver elimineret af et andet og stærkere lys, bliver der ingen parring. Og dermed ingen nye Glowworms. Og det dur jo ikke.

Se også: Imponerende terrasser lokker dig til en slapper  

Derfor er sidstnævnte også hele årsagen til, at man i Llandudno vest for Liverpool i England besluttede at slukke for lyset.

Den lokale amatør naturforsker Jenny Cox opdagede nemlig, at bestanden af glowworms faldt – glowworm-hannerne parrede sig simpelthen ikke med hunnerne, men virkede i stedet til at være mere tiltrukkede af lyset fra byens lygtepæle. Det skriver The Mirror.

Se også: Her får du brug for adapter på rejsen  

Jenny Cox oplyste sit fund til kontoret for Biodiversitet, og herfra besluttede man i første omgang at slukke for lyset og på længere sigt at skifte lamperne, så lyset ikke længere var af en type, som tiltrækker glowworm-hanner.

4 kommentarer
Vis kommentarer