Carsten har besteget 100 bjerge: - Jeg er ikke bjergbestiger!

En rejse ud i rummet, fem ture til Mount Everest og en skitur til Nordpolen er blot nogle af de eventyr, som danske Carsten Lillelund har kastet sig ud i

En af Carstens fremtidige drømme er, at han vil sejle jorden rundt. Her ses han på Mount Everest. Foto: Carsten Lillelund/Privat
En af Carstens fremtidige drømme er, at han vil sejle jorden rundt. Her ses han på Mount Everest. Foto: Carsten Lillelund/Privat
Følg Ferie

Hvis man har besteget mere end 100 bjerge verden over og forsøgt at komme op på toppen af verdens højeste bjerg, Mount Everest, hele fem gange, så ville de fleste mennesker nok betegne sig selv som bjergbestiger.

Det gør 48-årige Carsten Lillelund dog bestemt ikke:

- Jeg er ikke bjergbestiger - jeg bestiger bare mange bjerge, lyder det kort og kontant fra danskeren, der i stedet kalder sig selv for en 'oplevelsesrejsende' eller en 'drømme-jæger'.

Og det sidste er Carsten da i den grad. Siden han for første gang besluttede sig for at bestige Balis højeste bjerg, Mount Agung, under en turistferie med sin daværende kæreste til den eksotiske ø for 14 år siden, er det gået stærkt med at opnå flest mulige drømme.

Dansker fanget i isen på Nordpolen

Har købt billet til Rummet
Udover de mange bestegede bjerge har Carsten fløjet en jetjager i Rusland, han har stået på ski på Nordpolen og for to år siden betalte han lidt over en halv million kroner til rigmanden Elon Musk for en billet ud i Rummet, når raketflyet engang står klar.

- Mit budskab er, at alle sammen kan gøre det bedre. Det er ikke så svært at opfylde sine drømme, som man tror, så jeg vil gerne vise andre, hvad man kan opnå, siger Carsten til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Jeg plejer at sige, at jeg er en helt almindelig dansker med et ualmindeligt liv, men det ualmindelige ved mig er bare, at jeg opfylder mine drømme. Og det kan enhver altså gøre.

Svensk yoga-udøvende pilot får internettet til at måbe

Døden nær på Everest
Carsten Lillelund har forgæves forsøgt at nå toppen af Mount Everest hele fem gange. To gange har skader sat en stopper for forsøget, og tre gange har naturkatastrofer betydet, at han måtte vende om.

Den seneste naturkatastrofe var i 2015, da et jordskælv i Nepal udløste en lavine på Mount Everest, hvilket betød, at Carsten måtte flygte for livet.

- Vi er okay, men havde det taget os bare 10 minutter mere at komme ned fra Camp 1, så var vi begravet i sne, fortalte han til Ekstra Bladet dengang.

80 bjergbestigere frygtes omkommet i laviner på Mount Everest

Klatrer som Google
Nærdødsoplevelsen har dog ikke skræmt Carsten væk fra livet som en sand eventyrsrejsende:

- Jeg bruger min hjerne, og jeg benytter begrebet: 'I climb like Google'. Det betyder helt bogstaveligt, at jeg klatrer bjerge, som Google ville have gjort det. Ville Google have fortsat op ad bjerget, hvis vejret er dårligt?, spørger han retorisk og fortsætter:

- Dem, der tænker sig mest om, er måske ikke de første, der når toppen af bjerget, men det er dem, som opnår deres mål uden at komme til skade. Og sådan er jeg. Jeg tager ingen chancer, for det er ikke nødvendigt, når jeg altid bare kan komme tilbage året efter.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her er Carsten iført den rumdragt, han skal have på, når turen går ud i rummet. Foto: Privat
Her er Carsten iført den rumdragt, han skal have på, når turen går ud i rummet. Foto: Privat
 

Inspirerende drømmejæger: Svensk skønhed rejser verden rundt

- Jeg er klart blevet afhængig
Carsten er selvstændig og arbejder på freelance-basis. Derfor har han mulighed for at tilpasse sin arbejdstid, så han har mulighed for at tage lange perioder fri. Det er dog ikke ligefrem billigt at være oplevelsesrejsende - især ikke når man fx skal smide en halv million kroner for en rumrejse.

- Jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange penge jeg har brugt, griner Carsten og fortsætter:

- Jeg kunne have købt et hus første gang, jeg havde råd, men det har jeg fravalgt. For mig gælder det om at passe på sine drømme, og så er der selvfølgelig en masse ting, jeg fravælger for, at jeg kan opnå dem. Der er ting, man bliver nødt til at ofre for at komme i mål. Sådan er det bare.

- Er det blevet en afhængighed for dig, at du hele tiden er på jagt efter det næste eventyr?

- Ja, jeg er helt klart blevet afhængig af at opfylde mine drømme. Det giver mig en lykkerus, svarer Casten, som har et budskab, han gerne vil dele:

- Alle folk kan opnå deres drømme. Potentialet og mulighederne for at opnå sine drømme er der for alle. Det gælder bare om at tage de rigtige valg og så bare gøre det. Det er okay at zigzagge imod sine mål, for man kan stadig godt nå det. Folk, der står stille og giver op, kommer ingen vegne, men folk, der langsomt er i bevægelse... De skal nok nå deres mål et tidspunkt.

Den virkelige 'klatretøs': Emma vil bestige 49 bjerge på et år

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+